Terhességi vizsgálatok az első trimeszterben

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Terhességi vizsgálatok az első trimeszterben

A várandósság 40 hete alatt fontos az anya és a pocaklakó rendszeres ellenőrzése. Szerettem volna összefoglalni, hogy milyen vizsgálatok szükségesek, mikor és miért.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK AZ ELSŐ TRIMESZTERBEN

Cytológiai vizsgálat: / VPE/
Levétele többnyire az első orvosi vizsgálat alkalmával történik. A hüvely tisztaságának vizsgálata fontos, mert a gombás vagy bakteriális fertőzések okozói lehetnek koraszülésnek és vetélésnek. A hüvely tisztasági fokát P0 – P4 ig regisztrálják.

Vérvétel:
vércsoport vizsgálat: fő vércsoport (ABO) és az Rh faktor, valamint a vérben levő esetleges ellenanyagok vizsgálatát jelenti. Fontos tudni az anya vércsoportját és Rh státuszát, ugyanis ha a szülőpár egyik tagja  Rh pozitív és a másik Rh negatív, akkor a születendő gyermek Rh pozitív lesz. Ugyanis az Rh pozitivitás genetikailag domináns, vagyis meghatározó, ezért elsősorban öröklődik.
-   Az Rh pozitív apa és az Rh negatív anya születendő gyermeke az esetek 75%- ában pozitív lesz, ez önmagában véve nem baj. Az anyai szervezetbe főleg a megszületés során, esetleg a terhesség alatt (annak ellenére, hogy magzati és anyai vér nem keveredik)  mikrodiffúzióval magzati vérelemek juthatnak. A magzati vérelemekkel szemben az anyai szervezet már a terhesség alatt, de a megszületés után mindenképpen antitestek termelését kezdi meg. Ezek az antitestek, amikor az anya újra teherbe esik, áthatolnak a placentán (méhlepény) és pusztítani kezdik a fejlődő magzat vörös vérsejtjeit, ami súlyos agykárosodáshoz vezethet, magzati ödémát idézhet elő. Ennek megakadályozására kell, hogy az Rh negatív anya Rh pozitív magzat szülése, vagy vetélése után minden esetben Gamma-globulin injekciót kapjon, ami megakadályozza az antitestek szaporodását a vérben.

- Általános vérkép: Fontos az alapok ismerete, milyen paraméterekkel indul a várandós, nincs-e hiány az anyai szervezetben azokból az összetevőkből amelyek a terhesség kiviselését segítik:
- Nem alultáplált-e az anya
- Elegendő vastartalékokkal rendelkezik-e
- Nem túl alacsony-e a haemoglobin  értéke (ez szállítja az O2 – t a sejtekhez az anyai és magzati vérkörben)
- Nincs-e valamilyen gyulladásos folyamat a szervezetében.
- Luesz reakció vizsgálata: a vérbaj veleszületett fejlődési rendellenességet okoz.
- Toxoplazma: macskaürülék és szárnyasok által terjesztett betegség. (Nem kötelező)
 
Belgyógyászati vizsgálat és EKG
A belgyógyászati vizsgálat azért fontos, mert számos olyan fiatalkori vagy akár jelenlegi betegség fordulhat elő, melyet a várandóság alatti változások, hormonhatások újra előtérbe hozhatnak és felerősíthetik azokat. Pl. vesegyulladás, vesekő, esetleg gyakori hólyaghurut, pajzsmirigy-betegségek stb. A várandósság alatt az anya szervezete fogékonyabb, ezért a betegség újra jelentkezhet és gyakori gyulladásos folyamatot tarthat fent.
-  A vesekő esetleg vesegörcsöt idézhet elő, ami rosszabb esetben koraszüléshez vezethet.
-  A kezelt pajzsmirigy működési zavarok - akár túlműködés akár alulműködés van - minden esetben folyamatos megfigyelést követelnek és ha szükséges, a gyógyszerek szedése is fontos. (Születés után az újszülötteknél is kell hormonszint ellenőrzést végezni.)
- Cukorbetegség: fontos a folyamatos ellenőrzés és szintentartás a magzat érdekében.
- Epilepszia: folyamatos ellenőrzés és szükséges gyógyszerek.
- Pszichózisok, depresszió esetén rendszeres ellenőrzés, gyógyszerbeállítás.

Fogászati ellenőrzés
Csodálkozva kérdezhetnék, vajon miért fontos a várandósság alatt a fogászati ellenőrzés. Több válasz van.
Első: a magzat testének felépítéséhez az anyai szervezetben található anyagokat használja. Mindent  elvesz, ami kell, fehérjéket, ásványi anyagokat, nyomelemeket. A fogzománc nagy mennyiségben tartalmaz calciumot, ami a csontok egyik alapanyaga, és szilárdságukat biztosítja. A romló sorvadó fogak állománya megbomlik és belőle a Ca nagy mennyiségben áramlik el, és aki hajlamos rá, az a várandóssága végére elveszítheti a romló fogakat  – megjavíthatatlanok lesznek. Tehát minden romló fogat be kell tömni. Lehet érzéstelenítést is kérni, ha nem bírja a fájdalmakat!
Második: A romló fog gyulladásos góc is lehet, és a szervezetben folyamatosan fenntartott gyulladás veszélyforrás lehet a fejlődő magzat számára.
Ha nincs romló fog, még mindig ott van a várandósok többségére jellemző fogínygyulladás, ami súlyosabb esetekben olyan komoly fogínysorvadást okoz, hogy a fogak stabilitását veszélyezteti.
Mitol alakul ki? Várandósság alatt a fogíny erősen vérbővé válik, kissé fellazul és a fogmosások alkalmával vérezhet. Ennek elkerülése végett nem mosnak alaposan fogat, kerülik a fog és a fogíny találkozásának alapos tisztítását. Az így keletkezett lepedékben a baktériumok könnyen megtapadnak és elszaporodnak és a fogíny gyulladását okozzák.
Fontos!
A fogorvost mielőbb felkeresni
Alapos fogmosás
Antibakteriális szájvíz használata
C- vitamin szedése, mely enyhíti a tüneteket

Kora ultrahangvizsgálat (12-13. héten)
A szűrés hüvelyi érzékelő fejjel történik, így sokkal megbízhatóbb képet lehet nyerni a fejlődő magzatról. Jelentősége a fejlődési rendellenességek felismerése a várandósság korai idoszakában.
A vizsgálat két részre osztható:

1. Állapotfelmérés
- magzat méretei
- terhességi kor megállapítása
- lepény elhelyezkedése
- a szervek működésének vizsgálata
- durva, ebben a korban felismerhető rendellenességek felismerése :
                 > Gerincoszlop folytonossága
                 > agykoponya épsége
                 > hasfal záródása
                 > végtagok és rekeszizom kifejlődése

2. Down Syndroma irányába speciális szűrés
- nyaki bőrredő vastagságának mérése
- orrcsont vizsgálata
- egyéb minor jelek keresése

AZ UH VIZSGÁLATI LELETEN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK:
CRL :  fejtető – far távolság                                    
BPD:   koponya átmérő                                                             
FL:      combcsont hossza                                         
HC:     koponya kerülete                                          
APD:   gerinctől a hasfalig mért távolság                
AC:      has körfogat
HUM:  felkar
NT:      nyaki redő vastagsága
NB:      orrcsont
TAD:   mellkas átmérő

Fotó: Freepik

 


Milisitsné Tátrai Beatrix

Babavárás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2012.08.14