Terhesség előtt és alatt különösen fontosak a vitaminok

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Terhesség előtt és alatt különösen fontosak a vitaminok

A terhesség előtti és alatti vitaminszedés rendkívül fontos a babát tervezők és a kismamák számára, ugyanis a megfelelő vitaminok segítségével bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzhetőek!

Már a baba tervezése során is nagyon fontos a vitaminok bevitele!
A kutatást a King’s College London szakemberei vezényelték le, akik megállapították, hogy bár a terhesség alatt megnő a szervezet vitaminigénye, a termékeny korban levő nők között szinte alig akad, aki bármilyen vitamint is szedne, pedig bizonyos vitaminokkal, ha már a fogantatás előtt, illetve a terhesség korai szakaszában szedik őket, számos magzati károsodás – például a velőcső záródási rendellenessége - megelőzhető lenne.
 
Adagolás az orvos utasításai szerint
A tanulmány egyik szerzője, dr. Lucy Chappell még azt is felveti, hogy valamennyi terhes kismamának ingyen biztosítani kéne a szükséges vitaminokat, mivel ennek egészségügyi előnyei nagyban kompenzálnák az ezzel járó kiadásokat. A kiegészítő készítmények esetleges mellékhatásairól, előnyeiről, valamint a megfelelő adagolásról mindenkinek saját kezelőorvosával szükséges konzultálnia.
 
Melyik vitaminok a legfontosabba
k a baba tervezése és a terhesség során?
A C-vitamin igen fontos például a vérszegénység elkerülése szempontjából, emellett antioxidánsként is funkcionál. D-vitaminra főleg azoknak van szüksége, akiknél annak hiánya kimutatható, így főleg olyanoknak, akik nem jutnak elég napfényhez, illetve akik még terhességük előtt 30-nál magasabb testtömeg-indexszel rendelkeztek. A D-vitamin hiánya a gyermekeknél angolkórt okozhat, szedésével viszont csökkenthető a gyerekkori egyes típusú cukorbetegség kialakulása is.
 
Az egészséges életmód rendkívül fontos a magzat fejlődése szempontjából
Jason Waugh, a lap főszerkesztője azt tanácsolja, minden nő számára fontos az egészséges étrend, ám azoknak, akik gyermekvállalásra készülnek, vagy már terhességük korai szakaszában vannak, emellett érdemes még bizonyos étrend-kiegészítőket is fogyasztaniuk, továbbá aktív, egészséges életet élniük.

Forrás: Medipress
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2013.07.25