Terhesség alatt egyél sok húst és tojást!

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Terhesség alatt egyél sok húst és tojást!

Szakemberek kimutatták, hogy a kolin fogyasztása terhesség alatt segíthet a stressz, szorongás leküzdésében és jótékony hatással van a magzat későbbi betegségeinek megelőzésében is.

Szakemberek kimutatták, hogy terhesség idején a nagy mennyiségű kolin fogyasztása – amely a tojásban és húsban is megtalálható - csökkentheti a magzatban a későbbi, stresszel összefüggő betegségek, például a mentális zavarok vagy a magas vérnyomás kialakulását.

A húsfogyasztás hatása
Egy korábbi tanulmány során, a Cornell Egyetem és a Rochester Egyetem Orvosi Központjának kutatói megállapították, hogy a várandósság alatti, átlagosnál magasabb kolinszint megváltoztatta a magzat epigenetikus jellemzőit, ráadásul éppen azokat a jellemzőket, melyek a HPA-tengelyt szabályozzák, azaz a hipotalamusz-hipofízis-kortizol rendszer működéséért felelősek. Többek között ez a HPA-tengely irányítja a kortizol hormontermelését is, amely a stresszre adott válaszainkat határozza meg, illetve anyagcserénket is szabályozza.
Kiderült, hogy minél több kolin található a várandós anya étrendjében, annál stabilabb lesz HPA-tengelye, következésképpen, annál kevesebb kortizol lesz a magzatban. Amint azt a tanulmányt készítő Eva K. Pressman, a Rochester Egyetem Orvosi Központjának munkatársa kifejtette, a mostani kutatás azért nagy jelentőségű, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy egy viszonylag könnyen hozzáférhető tápanyag révén milyen jelentős hatás érhető el már a magzati életkorban, amely azután a felnőtt életre is hatással lesz.

Stresszes kismamák fogyasszanak kolint
A vizsgálatok során 26 harmadik trimeszterben levő várandós nőt figyeltek meg a szakemberek, akik egy része napi 480 mg, másik része napi 930 mg kolint kapott. Míg előbbi csupán kicsivel több az ajánlott mennyiségnél, utóbbi nagyjából a duplája annak. A kolint egyrészt az étrendből, másrészt táplálék-kiegészítőkből nyerték az anyák, és egészen a szülésig kapták. A köldökzsinór-vérből, valamint a placentából vett minták kimutatták, hogy azoknak az anyáknak a magzataiban, akik napi 930 mg kolint fogyasztottak, 33 százalékkal alacsonyabb volt a kortizolszint.
Bár az eredmények alátámasztásához még további kutatásokra lesz szükség, a szakemberek úgy vélik, a kolin fogyasztását terápiaszerűen kellene javasolni azoknak a várandós anyáknak, akik nagyfokú stressznek vagy szorongásnak vannak kitéve várandósságuk idején. Idővel pedig talán ugyanolyan rutinként ajánlják majd a kolint – ami olcsó és mellékhatással sem jár - minden terhes nőnek, ahogy most a folsavat.
 
Forrás: medipress

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2013.07.29