Anya-magzat kapcsolat - így kerülhettek közelebb egymáshoz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Babavárás

Dr. Árvainé Koczok Márta


Anya-magzat kapcsolat - így kerülhettek közelebb egymáshoz

A várandósság egy „más”-állapot. A növekvő magzat fejlődése rendkívül megterheli az édesanya szervezetét. Ilyenkor lelkileg, és fizikailag is sérülékenyebbek vagyunk. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a terhesvitaminokat szedjük, és orvosi kontrollra járjunk, hanem figyeljünk oda a lelki kiegyensúlyozottságunkra is. Ezt a legkönnyebben a mindennapi relaxáció bevezetésével érhetjük el.

A relaxáció fontossága a várandósság alatt
A relaxációt sokan, sokféleképpen alkalmazzák. Helytől és időtől is függ, hogy melyik formáját, fajtáját érdemes választani. Egy biztos, nagyon hasznos, és emellett számos pozitív élettani hatása is van! Alkalmazása során lelassul a szívritmus, egyenletessé válik a légzés, megváltozik az anyagcsere. Pozitív hatással van a magzatra is, mert ilyenkor nem termelődnek stressz-hormonok, és sok oxigén kerül a véráramba, ezáltal elősegíti a kisbaba testi-lelki fejlődését is.
 
Relaxáció közben egyes kisbabák megnyugszanak, elalszanak, mások felélénkülnek: „végre Anyu nem lót-fut velem, végre mozoghatok egy kicsit!”, aztán elcsendesednek, figyelnek, mi történik. 
 
A gyakorlat közben érzelmileg közelebb kerülhetünk a gyermekünkhöz. A külső-belső elcsendesedés elősegíti a ráhangolódást, a Vele való kapcsolat kialakítását. A relaxáció alatt érdemes gondolatban, magunkban kommunikálni vele, mert ilyenkor a pozitív érzések, és gondolatok Felé áramlanak, ezáltal megerősítik az anya-gyermek kapcsolatot, hozzájárulnak a szeretet mélyüléséhez. 
 
A relaxáció elősegíti azt az utat is, mely során megértjük, hogy a bennünk növekvő gyermek egy önálló lény, akinek már a pocakunkban megnyilvánul az egyénisége, személyisége. A ráhangolódás után könnyebben megismerhetjük, és elfogadhatjuk őt.
 
És nem utolsó sorban a tudatos ellazulásnak a szülésre való felkészülésben is fontos szerepe van. 
A vajúdás alatt végzett relaxációval, pedig mélyebben átélhető a születés csodája. Általa jobban érezhető a baba mozgása, és a nyugodt, egyenletes légzéssel könnyebben elviselhetőek a fájások is. Alkalmazása közben, pedig könnyebben kitalálhatjuk, hogyan segíthetek a babámnak én, mint anya, a világrajövetelben. 
 
Hogyan és mennyit relaxáljunk?
Természetesen ez nagyban függ a kismama életmódjától, közérzetétől. 
Ha tehetjük, szánjunk rá minden nap 15 percet. Akár elalvás előtt, vagy napközben ebéd utáni pihenésként is elvégezhetjük.
 
A legfontosabb, hogy ne szakítsuk meg. 
Eleinte szükség lehet arra, hogy valaki felolvassa nekünk, mire irányítsuk éppen a figyelmünket. Amikor azonban sikerült elsajátítani a lépéseket, bátran bármikor és bárhol gyakorolhatjuk azt!
 
15 perces relaxációs gyakorlat
 
Feküdj hanyatt. 
A karodat tenyérrel felfelé, a tested mellett lazán nyújts ki. 
Csípődet hagyd ellazulni.
Lábaidat kis terpeszben engedd el, lábfejeid enyhén kifelé forduljanak.
Figyelj arra, hogy sehol ne feszíts, ne legyenek a végtagjaid keresztben, és ne mozogj a gyakorlat közben.
 
Hunyd be a szemed, és figyelj a légzésedre.
Figyeld, hogy a tüdődben egyenletesen ki-be áramlik a levegő.
 
Ha sikerült kizárni a külső-belső ingereket, gondolatban lazítsd el a testrészeidet egymás után.
Ne siess!
Lazítsd el először a jobb kezeden az ujjaidat: a hüvelykujjadat..., a mutatóujjadat..., a középsőt..., a gyűrűset..., majd a kisujjat. 
Lazítsd el a jobb tenyeredet..., kézfejedet..., csuklódat..., alkarodat..., könyöködet..., felkarodat..., válladat..., és hónaljadat.
Majd indulj el lefelé a jobb oldaladon, és lazítsd el a törzsedet..., csípődet..., combodat..., térdedet..., térdhajlatodat..., sípcsontodat..., vádlidat..., bokádat..., sarkadat..., talpadat..., belső talpéledet..., nagylábujjadat..., második lábujjadat..., középső lábujjadat..., negyedik lábujjadat..., és kislábujjadat.
 
Most koncentrálj a bal oldaladra, és lazítsd el a bal kezeden a hüvelykujjadat..., a mutatóujjadat..., a középsőt..., a gyűrűset..., majd a kisujjat. 
Lazítsd el a bal tenyeredet..., kézfejedet..., csuklódat..., alkarodat..., könyöködet..., felkarodat..., válladat..., és hónaljadat.
Majd indulj el lefelé a bal oldaladon, és lazítsd el a törzsedet..., csípődet..., combodat..., térdedet..., térdhajlatodat..., sípcsontodat..., vádlidat..., bokádat..., sarkadat..., talpadat..., belső talpéledet..., nagylábujjadat..., második lábujjadat..., középső lábujjadat..., negyedik lábujjadat..., és kislábujjadat.
 
Ezután figyelj a hátadra... Lazítsd el a gerincedet..., a hátizmaidat..., a fenekedet.
 
Most a fej következik. Lazítsd el a fejtetőt..., a homlokot..., halántékot..., jobb szemöldököt..., bal szemöldököt...
Koncentrálj a jobb szempillákra..., a bal szempillákra..., a jobb szemre..., a bal szemre..., a jobb füledre..., a bal füledre..., a jobb orcádra..., a bal orcádra.
Lazítsd el az álladat..., a nyakadat..., majd menj lefelé gondolatban: lazítsd el a mellkasod jobb oldalát..., bal oldalát..., a köldöködet..., hasadat.
 
Ezután irányítsd figyelmed az egész jobb lábadra..., az egész bal lábadra..., az egész jobb karodra..., egész bal karodra..., mindkét karodra.
Figyelj most az egész hátadra..., felsőtestedre..., egész fejedre..., egész testedre. Az egész testedre.
 
Most elérted a teljes ellazulás állapotát. Érezd benne jól magad. Gondolj valami kellemes emlékre, egy kedves emberre, bármire, amire szeretnél.
Maradj így, amíg jólesik. 
 
---Mozgasd meg lágyan ujjaidat, végtagjaidat, és gyere vissza hozzám.
 
Felhasznált és ajánlott irodalom:
Rosalind Widdowson: Kismamajóga. Gyakorlatok az izomtónus javításához, lazításhoz és a testszülésre való felkészítéséhez. GABO Könyvkiadó, 2007.
 
 
Fotó: Freepik
 
 
 

Dr. Árvainé Koczok Márta

Babavárás

Dr. Árvainé Koczok Márta


2013.10.24