Főoldal > Cikkek > 9 hónap > A 4. hónap - Szülők Lapja

A 4. hónap


A második trimeszter a legtöbb kismama szerint a babavárás legszebb időszaka. Energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek és a pocak látható növekedése is hozzájárul a boldogság fokozódásához.

Szerző: Szülők lapja
2008-09-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mit tapasztalhat a kismama?
A negyedik hónap általában a „vízválasztó” a babavárók körében. A legtöbb kismamánál megszűnnek a reggeli rosszullétek és eljön az a sokat emlegetett „kívánós” időszak. Nem is csoda, ha végre jóízűen eszik a mama, hiszen az első trimeszter „gyomorforgató” időszaka után jólesik végre émelygés és gyomorégés nélkül ránézni az ételre.
Szükség is van a plusz energiára, hiszen a saját test ellátásán kívül egy új életet is táplálni, fejleszteni kell. Természetesen a „neked most kettő helyett kell enned” mondás nem állja meg a helyét, de tény, hogy több energiára van szüksége a kismamáknak, mint nem várandós korukban. Az viszont nem mindegy, hogy a plusz energiát miből fedezi. Egyrészt az üres kalóriák csak a hízáshoz vezetnek, másrészt fontos odafigyelni, hogy minden elfogyasztott étel-ital a babához is eljut. A táplálkozás során ezek összetevői részben bejutnak a magzatvízbe, így a káros anyagokból is részesül a parányi trónörökös.
Az egészséges étkezés ebben az időszakban kiemelt fontosságú, csakúgy, mint a vitaminok, vas és folsav bevitele - szükség esetén vitaminkészítmények, gyógyszerek formájában.

Változások a testünkön
A babavárás bizonyítékaként a köldök alatt megjelenik egy sötét csík, mely a teljes időszak alatt megmarad és csak a szülés után múlik majd el.
A másik szembetűnő változás a mellbimbó és környékének elszíneződése, sötétebbé válása, mely szintén helyreáll a baba érkezése után.
Mivel hamarosan látványosan megnő majd a baba ideiglenes otthonát biztosító pocak, illetve a jövőbeni táplálékforrásként szolgáló mellek, ezért ezek óvását időben meg kell kezdeni. A bőrünket időben fel kell készíteni a tágulás, feszülés okozta striák, azaz terhességi csíkok kialakulása ellen. Olajos, vagy speciális krémmel történő bedörzsölés hasznos lehet ezek megelőzésére, illetve a látható jelek enyhítésére.
A mellek ápolása különleges kezelést kíván, ugyanis a nem szakszerű krémezéssel többet árthatunk, mint használunk. A megtámasztás nélküli kenegetéssel ugyanis feszíthetjük, megnyújthatjuk a mell bőrét. A krém felvitelekor mindig az egyik kézzel alátámasztunk, a másik kézzel pedig az ellentétes oldalon kis köröket leírva óvatosan dörzsöljük be a bőrtápláló készítményeket. A mellizmok túlzott megnyúlása ellen már ekkor érdemes kellő tartást adó melltartót viselni és mellizomtornát végezni.

Aktuális vizsgálatok
A havi szülészorvosi vizsgálat mellett ebben a hónapban teljes vérképet és vizeletet néznek a szakemberek. Ekkor kerül sor az AFP- és a Hepatitis B szűrésre is. Az AFP vizsgálat az egyik legismertebb szűrés, melynek során az anyai vérkeringésbe kerülő magzati fehérje szintjét határozzák meg. A megadott érték alatti, vagy az afeletti eredmény legtöbbször semmiféle eltérést nem jelent, mindössze magasabb kockázati szintre utalhat. Az önköltséges integrált szűrések során az anyai vérből egyéb összetevők, markerek vizsgálatával pontosabban határozható meg a fejlődési rendellenesség kockázata.
Ebben a hónapban aktuális az integrált teszt II. szakasza. A 15-20. héten vett vérvizsgálat alapján kb. 90%-os biztonsággal tudják megállapítani a Down-kór esetleges jelenlétét.

Tornázó pocakosok
A mozgás alapvető szükségletünk, számos pozitív hatása van, úgy mint a felfrissülő vérkeringés, javuló állóképesség, jobb közérzet. Természetesen a babavárás időszakában sem kell lemondanunk a testedzés öröméről, hiszen jó néhány mozgásforma megengedett, sőt ajánlott is a 9 hónap alatt. Amennyiben orvosunknak sincs ellenvetése, akkor választhatunk kismamatornát, kismamajógát, vagy akár speciális aqua fitnesst is. Testünk átmozgatásán túl akár új barátokat is nyerhetünk a pocakosoknak tartott edzéseken.

Hogyan fejlődik a baba?
A 13. héten a külső nemi szervek már egyértelműen felismerhetőek és szerencsés esetben hüvelyi ultrahanggal már meghatározható a magzat neme. Az eddig használt ülőmagasság helyett már a baba teljes hosszát határozzák meg az ultrahangvizsgálatot végző szakemberek. Teljes hossza ekkor 10,5 cm, súlya 30 gramm.
A 14. hétre az egyre koordináltabb izomműködés miatt még többet mozog a baba. A mindössze 11-12 cm-es babának már körmei is vannak a kis kezecskéin és parányi lábujjain.
A 15. héten még olyan vékony a bőre, hogy erecskéi átlátszanak rajta. Jobb, ha kerüljük az erős, vagy csípős ételeket, ugyanis ízlelőbimbói működnek, érzi a mama által elfogyasztott ízeket! A 70 grammos magzat már 13,5 cm.
A 16. héten már szemöldöke és szempillája is van. A 16 cm-es baba markol, rúg és bukfencezik is a pocakban, ahol erre ekkor még bőven van helye. Súlya eléri a 100 grammot.
A 17. héttől folyamatosan hízik, vagyis zsír rakódik le a bőre alatt. Ez a későbbi hőszabályozás miatt rendkívül fontos, hiszen megvédő testét a lehűléstől. A 18 cm-es magzat már szopizza az ujját és kedves grimaszokat vág.


Szerző: Simó Tímea
Fotó: Pocakosnapló

A cikk korábban megjelent a Baba Magazin c. újságban.


 

Címkék: 4. hónap, babavárás, kismama, baba, vizsgálat, pocak, terhesség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A vízválasztó 3. hónap

A harmadik hónap a vízválasztó a kismamák életében. Általában eddig szoktak várni a nagy hír elújságolásával. Hogy miért eddig?! Csak babonának gondolhatnánk, de valójában nagyon komoly magyarázata van az első trimeszter eltitkolásának.

tovább a cikkre
A 2. hónap

Nehezebben indulnak a reggelek, émelyítő a máskor oly nélkülözhetetlen kávé? Lehetséges, hogy ezek már a kicsi emberke létezésének jelei?!

tovább a cikkre
Az első hónap - új élet születik

Míg a meghitt együttlét során mi csak a szerelem kiteljesedését érezzük, addig a szervezetünkben már lehet, hogy egy igazi csoda zajlik. A kettőnk összefonódásából egy új élet, egy új kis jövevény keletkezik.

tovább a cikkre
Magzatvízben lubickolva

Babánk a világrajövetelét megelőző 9 hónapot egy tökéletesen temperált „mini medencében” lubickolva tölti. Az anyaméhben található folyadék mennyisége a 3. hónaptól kezdve jelentősen megnő, a babavárás 28. hetéig folyamatosan növekszik, majd a 36. héttől a szülésig fokozatosan csökken.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Pulykahúspüré

Pulykahúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre - 40 g pulykahús - petrezselyemzöld - zellerlevél

Recept: Erre a célra a pulyka mellét használjuk fel. A húst szálaira merőlegesen 2 ujjnyi vastagságúra szeleteljük, és húskalapáccsal enyhén kiverjük. A megmosott színhúst addig főzzük, míg villával szétvágható nem lesz. Nagy gondot okozhat a hús kis mennyis(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Levendulaszüret, levendula szedd magad 2020: 13 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz idén

vissza vissza