Terhességi csíkok, striák - hogyan lehet megelőzni, illetve eltüntetni, ha már kialakult?

Pálfi Rita

Babavárás

Pálfi Rita


Terhességi csíkok, striák - hogyan lehet megelőzni, illetve eltüntetni, ha már kialakult?

Miért alakulnak ki a striák? Hajlam kérdése, vagy máshol kell keresni az okokat? Hogyan előzhetjük meg a terhességi csíkok kialakulását? Ha már kialakult, akkor hogyan lehet halványítani, netán véglegesen eltüntetni a bőrhibát? Kozmetikus szakértőnk válaszol.

A terhességi csíkok más néven striák (nyúlási csíkok) leginkább a hason, combon, csípőn, fenéken, esetenként melleken jelennek meg, melyek nagy hízás vagy fogyás után alakulhatnak ki. A nevéből is adódóan terhesség alatt a leggyakoribb a megjelenésük.

Striák - miért alakulnak ki?
A bőr alatti kötőszövet nem tud olyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, ezért megreped vagy elszakad a bőr. Ezért a jelenségért legfőképpen a mozgásszegény életmódot valamint a helytelen táplálkozást teszik felelőssé. Ezeken túl sajnos a genetikából eredő hajlam tovább fokozhatja a striák kialakulásának lehetőségét.

Azon már meg sem kell lepődnünk, hogy a nők sokkal érintettebbek akárcsak a narancsbőr kialakulása esetén. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a női kötőszövet lazább szerkezetű, hiszen csak így tud alkalmazkodni a terhesség során átalakuló női testhez.

Hogyan előzzük meg a striák kialakulását?

1. már a terhesség elejétől használjunk olyan kozmetikai készítményeket, amelyek fokozzák a bőr rugalmasságát
2. étkezésünkre még inkább figyeljünk oda (hizlaló ételek kerülendők)
3. együnk sok friss nyers zöldséget, gyümölcsöt -  magas antioxidás tartalmuk miatt segítenek a bőr feszességének megőrzésében
4. nassoljunk cinkben gazdag magvakat, ugyanígy a tojás, máj, tengeri halak szintén jó hatást gyakorolnak szervezetünkre
5. fogyasszunk napi 2-3 liter folyadékot, ami lehetőleg ásványvíz legyen
6. zuhanyzás alkalmaval vegyünk hideg-meleg váltófürdőt, amely feszesíti a bőrt és fokozza a vérkeringést
7. jól feszesíti a bőrt a mogyoróolaj, lenolaj, kökényolaj - ezért ezeket a természetes olajokat érdemes a testápolónkba keverni

Jó tudni:
A sejtfalaink szilárdságát a kovasavat (szilicium-dioxidot) tartalmazó ételek fogyasztásával bizonyos mértékig mi magunk is erősíthetjük.
A kötőszövetet feszesebbé, rugalmasabbá, a vérereket és a bőrt terhelhetőbbé, a porcokat, inakat, szalagokat erősebbé tehetjük. Nem szólva arról a kellemes mellékhatásról, hogy közben a hajszálainkra, körmünkre, bőrünkre egyaránt kedvező hatást gyakorol.

Striák kezelése a kozmetikában
15 éves kozmetikusi tapasztalatom azt mondatja, hogy minél frissebb a stria annál könnyebb eltüntetni, az „öregebb", mélyebb csíkokat inkább csak halványítani lehet. Minden várandósság elején álló nőnek azt javaslom, hogy ne csak tüneti kezelést végezzen, hanem magával a kiváltó okkal foglalkozzon, és elsősorban azt szüntesse meg.

Nagyon hatékony eredményeket lehet elérni az úgynevezett tőzeges kezeléssel, amely 100%-ban természetes hatóanyagokl bevonásával végzi el a kozmetikus. A tőzeg nem csak külsőleg hat a bőrre, hanem a kötőszövetben felgyülemlett folyadékot az érfalakon keresztül a nyirokrendszerünkbe préseli, ami onnan távozik testünkből. A tőzegkezelésnek egyéb jótékony hatása is van, a kozmetikai beavatkozás során érfalainkat is trenírozzuk, erősítjük ezáltal, éilletve számos további - a szervezetre jótékony- hatása bizonyított. Vendégeim azért kedvelik különösen, mert már 10 alkalom után látványos (60%-80%-os) javulást lehet elérni. 

 

Szerző: Pálfi Rita kozmetikus
Fotó: Freepik

 

 

 


Pálfi Rita

Babavárás

Pálfi Rita


2014.08.12