Főoldal > Cikkek > 9 hónap > A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Neked melyiket mondták már? - Szülők Lapja

A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Neked melyiket mondták már?


Milyen terhesség körüli babonák léteznek a köztudatban? A csúcsos has vagy akár a reggeli rosszullétek gyakorisága valóban jelezné a baba nemét? És hogyan vélekednek a terhesség körüli babonákról, népi hiedelmekről sztárjaink?

Szerző: Szülők lapja
2014-11-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A babavárás, illetve a születés körüli babonák mindig is jobban felértékelődtek, mint hétköznapunk egyéb babonái. Amikor gyermekünket várjuk, akkor nem csak mi magunk leszünk szeszélyesebbek (és néha magunk számára is kiszámíthatatlanok), hanem hajlamosabbak vagyunk a tudományos alátámasztást nélkülöző közhiedelmeket is könnyebben befogadni.

Sorra vettük a legfelkapottabb várandós babonákat, és sztárokat kerestünk meg, hogy meséljenek arról: náluk ez hogyan működött gyermekük megszületését megelőzően.

10 LEGELTERJEDTEBB TERHESSÉGI BABONA
Fiú lesz vagy lány?

1. Reggeli rosszullétekből következtetni lehet a baba nemére.
Sokan tartják úgy, hogy ha a terhesség kezdetén gyakran vagyunk rosszul, akkor lányra, ha ritkábban (vagy egyáltalán nem) akkor inkább kisfiúra lehet számítani.

Mások a reggeli rosszullétekből nem a baba nemére, hanem a születendő kisbaba hajacskájának dússágára következtetnek: ha túl sokszor vagyunk rosszul a terhesség ideje alatt, akkor hajas baba érkezik (mondván a baba haja ingerli az anyukát). Erre a babonára már sokan rácáfoltak, és semmilyen tudományos alapja nincs.

2. Ha az anyuka arca kerekedik ki, akkor fiút, ha a csípője, akkor lányt vár
Ezt a babonát már kevesebben ismerik, de még így is sok kismamától lehet hallani. A kritikus hangok igyekeznek cáfolni a szerintük egyértelmű badarságot, hiszen a baba neme nem határozhatja meg azt, ami előre kódolt, genetikai kérdés.

"Én alapvetően nem hiszek a babonákban. Mégis kimondottan szórakoztat, amikor a pocakom körüli találgatásokba merülnek körülöttem az emberek.
Úgy érzem néha, még a babonákat is ellentétesen értelmezik sokan, pont úgy, mint a körülöttünk lévő élethelyzeteket, érzelmeket.
Nekem a kisebbik lányom, Flóra megszületését megelőző hetekben, már volt egy ugyanazon a napon "csúcsos" és "lapos" hasam, "fent elhelyezkedő" és "leszállt", szülés pillanatait előre jelző pocim is - és az arcomat is látták már "változatlannak" és mutatott "vizes-felpuffadt" formát."
Béres Alexandra - Fitnesz világ- és Európa bajnok, 2 gyermek édesanyja


3. Jegygyűrűvel megmondható a baba neme
Egy egyszerű módszer segítségével megtudható, hogy fiú vagy leánygyermekünk születik-e. Ezt nem csak a terhes kismamák próbálhatják ki, hanem a szülés előtt álló lányok, fiatal nők is (vagyis jövendölni is lehet ezzel a módszerrel). Cérnára kell felfüggeszteni tűt vagy jegygyűrűt, amit ezután rezzenéstelen kézzel ki kell tartani az érdeklődő csuklója fölött (a kérdező keze eközben ökölbe szorítva, felfelé néz). Az inga egy idő után el kezd kimozdulni... Ha ez a mozgás kör-körös lesz, akkor lánya lesz az illetőnek, ha egyenes, akkor fiú. Ugyanezzel a módszerrel az is megállapítható, hogy valakinek hány gyermeke fog születni. Játéknak jópofa, de jobb, ha inkább a saját megérzésünkben hiszünk.

4. Ha a has csúcsos, akkor kisfiút várunk, ha lapos, akkor kislányt
Erre a nép hiedelemre is már sok kismama rácáfolt, és sokan nem is hisznek benne – mégis minden kismama megállapítja magáról a tükörben, hogy neki éppen csúcsos vagy lapos hasa van-e.

"Alapvetően nem hiszek a babonákban, de a várandósság körüli babonák - pici babáról lévén szó - azért mégis csak tudtak hatni rám. Az első két gyermekemnél a babaruha-vásárlásokat az utolsó pillanatra időzítettem. A harmadik gyermekemnél, mint mindenben, ebben is más volt a helyzet. A terhességem felénél járva, többször is elcsábultam, és felülkerekedtem a babonás szokáson: amikor egy-egy cuki babaruhát megláttam a kirakatban, nem törődtem a babonával, azonnal elcsábultam. A babaszobákat mindhárom terhességem idején viszont csak az utolsó pillanatban rendeztem be véglegesen.
A csúcsos has-lapos has babonát pedig eleve megdöntöttem, mert legutóbb is pontosan ugyanúgy gömbölyödtem, mint előtte a fiúkkal  - bár az is igaz, hogy a terhességem már teljesen különböző volt.”
Jaksity Kata - televíziós műsorvezető, 3 gyermek édesanyja


5. A mell változásáról is következtetni lehet a baba nemére
Ez talán egy kevésbé ismert teória, aminek egyszerűen az lehet az oka, hogy a bimbóudvar színe nem kifejezetten társasági téma.
Amúgy sem túl könnyű elhinni, hogy az erősen besötétedő bimbóudvar jelezni tudná a születendő kisbaba nemét, még kevésbé azt, hogy a mellek megnagyobbodásából lehetne következtetni, hogy kisfiút vagy kislányt várunk.

6. Terhességük alatt szeszélyesebbé váló kismamák lánygyermeket várnak
Nagyon logikusan hangozhat elsőre, hogy a szeszélyesebb nők kislányt várnak (és nagyon gyanút keltő, hogy ezt valaha egy férfi találta ki...), de ez is inkább a szórakoztató népi mendemondák körébe, mintsem a megalapozott tudományos tények kategóriájába sorolható.

"Egyáltalán nem számítom magam babonásnak. Az én hasam például csúcsos volt inkább, mégis lányom lett. Persze a babonákban nem emiatt nem hiszek, soha nem is hittem. Semmiféle babonában nem hiszek alapvetően."
Koós Réka - színésznő, 1 gyermek édesanyja


7. Ha sósat kívánunk, akkor fiú – ha édeset, akkor lány
Egyesek szerint a kívánósságból is ki lehet következtetni a baba nemét: ha édességet kívánunk, akkor valószínűbb, hogy kislányt hordunk a szívünk alatt, ha pedig a sósabb ízeket, akkor inkább kisfiút. A babona sok évszázadnyi megfigyelésen nyugszik, a tudomány mégis azt mondja, hogy ha kívánunk valamit, akkor a szervezet próbálja jelezni azt, hogy mire van szüksége.

8. Újév első napján betoppanó férfilátogató kisfiú születését jelzi
A népi hiedelem sok és érdekes babonát tart számon. Az egyik ilyen az, hogy ha Újévkor férfi látogató érkezik, akkor fiúbabára lehet számítani, ha női, akkor kislányra.

9. Babonák az anyajeggyel kapcsolatban
Jobbára a baba nemére vonatkozó terhességi babonák terjedtek el, de léteznek nem a baba nemét feszegető hiedelmek is, melyek a kismamák várandósságával vannak összefüggésben. Ilyen például az, hogy ha az anyukára ráesik egy szilva (egyes országrészeken: cseresznye vagy más gyümölcs), akkor azon helyen a lesz a babának anyajegye.

10. Nem vásárolunk babaruhát a baba megszületéséig
Ez az a babona, ami a leginkább tartja magát. Már nem is annyira babonáról beszélünk, hanem meggyőződésről, óvatos elővigyázatosságról. A baba megszületéséig nem vásárolunk babaruhákat (mások egyáltalán semmilyen más babakelengyét sem.)

És hogy vajon fiú lesz-e vagy lány? Egy teljesen biztos: a baba neme már a fogamzás pillanatában eldől, az összes többi pedig már csak találgatás.

Interjúk: Szülők Lapja
Fotó: pexels

Címkék: terhesség, várandósság, kismama, baba neme, terhességi babonák, babona, népi hiedelem, csúcsos has

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A szülés megindulásának jelei

Nagyon fontos, hogy a szülő nők ismerjék a szülés megindulásának jeleit, hogy tudják, mikor kell kórházba indulni, vagy a koraszülés első fenyegető jeleit észlelhessék.

tovább a cikkre
A magzat neme már 7 hetes kortól megmondható - anyai vérből

Friss kutatások kiderítették, hogy az anyától vett vérből minden kockázat nélkül már a magzat hét hetes korában meg lehet állapítani annak nemét.

tovább a cikkre
Hogyan befolyásolható a baba neme?

A magzat neme a fogamzáskor eldől. Ha X nemi kromoszómájú ondósejt termékenyíti meg a petesejtet, akkor kislány lesz a magzat, ha pedig Y nemi kromoszómájú ondósejt hatol be a női petesejtbe, akkor kisfiú fogan meg. De létezik három módszer, amivel egy kicsit besegíthetünk, ha nagyon fontos, hogy a baba az általunk elképzelt nemű legyen.

tovább a cikkre
9 hónapnyi felkészülés

A babavárás 40 hete egy valódi csoda. Két pici sejtből egy új élet születik, eközben pedig a nőből szép lassacskán anyuka válik. Az anyaság érzését már maga a tudat, a pocak gömbölyödése is építi, de természetes, ha a kismamák minél több információt szeretnének kapni a magzatuk fejlődéséről, a rájuk váró vizsgálatokról és a gyakran felmerülő kellemetlen tünetek enyhítési lehetőségeiről.

tovább a cikkre
A magzat neme

A vizsgálatok során a szülők lélegzetvisszafojtva várják a megerősítést, hogy a babájukkal minden rendben, megfelelő ütemben növekszik, teljesen egészséges. Az örömteli hír után általában az első kérdés rögtön a magzat nemére vonatkozik.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék

Főzelékek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Családi adag: 50 dkg friss, vagy mirelit zöldborsó 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál margarin 1-2 evőkanál liszt 1 csomó petrezselyem 3-4 dl tej 1-2 evőkanál kanál kristálycukor csipetnyi só

Recept:

A felmelegített olajban megolvasztjuk a margarint, majd beletesszük a zöldborsót, pici sót és fedő alatt kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A puha borsóra rászórjuk a cukrot és karamellizáljuk azt. Majd a lisztet hozzáadjuk, elkeverjük és a tejje(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza