Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Kételyek a babavárás alatt - Szülők Lapja

Kételyek a babavárás alatt


Amikor kiderül, hogy egy baba, egy igazi kis emberke van a kismama pocakjában, akkor az öröm és büszkeség mellett megjelennek a kétségek, az aggodalmak is. Aggódás a babáért, a problémamentes várandósságért és természetesen az ismeretlentől való félelem.

Szerző: Szülők lapja
2008-11-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hatalmas változás zajlik majd le a kismama testében, lelkében, s persze a családi életében is. Nagyon fontos, hogy a felmerülő kételyeket kibeszélje magából, ne eméssze magát, hiszen a negatív érzések a babához is eljutnak.

Félelmek a változástól
Természetes jelenség az elbizonytalanodás, emiatt ne legyen egyetlen kismamának sem lelkiismeret-furdalása. Minden várandós fejében megfordul, hogy mi lesz, ha eldeformálódik a teste, ha csődöt mond a szüléskor, vagy netán a baba ellátásában. Ezek mind normális reakciók az ismeretlenre. Igaz, a testünk egy időre eldeformálódik, de van-e szebb látvány egy gömbölyödő pocaknál, egy büszke, boldogságtól sugárzó kismama arcánál? A szüléstől való félelem is teljesen normális jelenség. Az életadáson már átesett barátnőkkel, más kismamákkal való beszélgetések, sokat segítenek a rossz érzések leküzdésében.

Hangulatingadozások
A bizonytalanságokban, a hangulatingadozásban az előttünk álló ismeretlenen túl a hormonális változások, az esetleges rosszullétek is szerepet játszanak. A pajzsmirigy fokozottabb működése következtében a hormonszintek megváltoznak, a várandós kismama olykor ingerültebbé, érzékenyebbé válhat fényekre, szagokra.
A hasnyálmirigy és a máj is fokozottabb működéssel készül fel a várandósság kiviselésére. Ennek eredményeként az anya vérében a hormonszintek mérhető eltérést mutatnak a nem terhes állapothoz képest. Ezek a változások okozzák a fokozott izzadást, fejfájást, rosszulléteket és a testalkat változását. (Ez utóbbi nem a hízást jelenti, hanem pl. a fokozott vízvisszatartást.) A kismamák többségénél a második trimeszterre a rosszullétek enyhülnek, vagy megszűnnek, s a domborodó pocak, a baba kézzelfogható növekedése miatt a kismama hangulata is sokkal derűsebb lesz.

Bizonytalanság önmagunkban
Sokat gondolnak a kismamák arra, hogy milyen lesz az élet a babával? Hogy hogyan fogják tudni táplálni, gondozni? Honnan tudják majd, hogy mikor mire van szüksége. Az első napok talán még kissé sután telnek, de a kismamák valahogy ösztönösen tudják, hogy mit kell tenniük, mire van szüksége a babájuknak. Mintha csak belénk lenne kódolva, hogy hogyan bánjunk az újszülöttünkkel. Még ha a mások gyermekével nem is igazán tudunk mit kezdeni, a saját csecsemőnk kézbevételekor mintha csak kicserélnének. Olyan ez, mintha az anyuka egy lelki köldökzsinór révén a szülés után is össze lenne kötve a csemetéjével. Ugyan már nem test a testben kapcsolat, de mintha még mindig egy lélek lennének. Ráéreznek egymás jelzéseire, hangulatára.

Kire számíthat a kismama?
A legfontosabb annak tudatosítása, hogy a baba születése után sem marad magára az újdonsült anyuka. A felmerülő kérdések tisztázásában szakképzett segítségként ott lesz a területileg illetékes védőnő és a gyermekorvos, akik a hazatérés után néhány napon belül felkeresik a családot és minden téren segítséget, megerősítést nyújtanak.
Ezenkívül a család, a barátnők is biztosan szívesen segítenek, ha ezt jelezzük feléjük.
Szoptatási problémák esetén a védőnő, vagy a szoptatási tanácsadók segítségére számíthatunk.
A tanácsadók elérhetőségei itt megtalálhatók >>

Aggodalom az anyagiak miatt
Valóban kiesik majd egy fizetés a családi kasszából, de természetesen a kismama kap támogatásokat, juttatásokat, amik ha nem is teljes egészében fedezik a kiesett keresetet, de azért részben pótolják azt.

Alanyi jogon jár minden kismamának egyszeri anyasági támogatás, családi pótlék, gyermekgondozási segély (GYES), gyermekgondozási támogatás (GYET) (minimum 3 gyermek esetén).
Ezenkívül az érvényes biztosítással rendelkező kismamák a TB által folyósított ellátásokra is jogosultak. Ennek feltétele, hogy érvényes biztosítása legyen (munkaviszonyban lévők, vállalkozók, megbízási jogviszonyosok, munkanélküli járadékot, keresetpótló juttatást vagy álláskeresést ösztönző juttatást kapók, egyéni megállapodást kötők).
A TB a gyermek 24 hetes koráig Gyermekágyi segélyt (GYÁS-t), a 24. héttől 2 éves koráig Gyermekgondozási díjat (GYED-et) folyósít a kismamának.
Az az anyuka, akinek nincs érvényes biztosítása, a gyermek születésétől 3 éves koráig csak GYES-t kap.
A fentieken kívül az Önkormányzatok egy része szintén segíti az anyukákat egy egyszeri születési támogatással. Az anyukák a területileg illetékes önkormányzattól kaphatják ezt az egyszeri önkormányzati támogatást. A baba születése után maximum 60 napon belül lehet – személyesen, vagy meghatalmazott útján – igényelni az Önkormányzatnál. A támogatás összege területileg változó.

Bővebb információ a juttatásokról a MUNKAÜGY >> menüpont alatt található.


Szerző: Simó Tímea9 HÓNAP HÉTRŐL-HÉTRE >>

Címkék: babavárás, várandósság, terhesség, kismama, kétely, félelem, hangulatingadozás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A baba utónevének megválasztása

Hamarosan itt a trónörökös és még nem tudjátok, hogy hogyan is nevezzétek? Melyik név illene leginkább a vezetéknévhez és melyik a leendő baba elképzelt személyiségéhez?! Ne legyen túl gyakori, de ne is legyen egy szappanopera hősének a keresztneve?! A választék hatalmas, de mire is figyeljünk oda?

tovább a cikkre
Munkaidőben végzett terhességi vizsgálatok (Távolléti díj)

A babavárás alatt a kismamára rendszeresen várnak vizsgálatok, melyeket a saját és a magzata egészsége érdekében nem mulaszthat el. Mit mond a jogszabály, el kell-e a munkáltatónak engednie a kismamát és kell-e ezekre az időkre fizetnie számára?

tovább a cikkre
Apuka is születik a 9 hónap alatt!

Hogyan vonjuk be az apukát a babavárás folyamatába? Miért nem olyan az ő reakciója, ahogy mi szeretnénk? Bent legyen a kicsi születésekor, vagy inkább kint izgulja végig? Megannyi kérdés, mely komoly fejtörést okoz a legtöbb kismama számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza