Terhességi teszt: legkorábban mikor mutatható ki a terhesség?

Dr. Oláh Orsolya

Babavárás

Dr. Oláh Orsolya


Terhességi teszt: legkorábban mikor mutatható ki a terhesség? Mikor mutatható ki a terhesség a legkorábban? Hány percen belül jelez a terhességi teszt? Biztos választ ad-e a lejárt szavatosságú terhességi teszt? Mikor érdemes a várandós kismamáknak legelőször ultrahang vizsgálatra menniük? Egy nő életében két esetben kerül elő az a bizonyos terhességi teszt: egyszer, amikor amiatt izgul, hogy ne szülessen baba, mert nem annak jött el még az ideje; és ellenkezőleg - akkor, amikor már annyira vágyik a kisbabára, hogy minden nap, minden perc számít, hogy végre megtudhassa a család életét bearanyozó örömhírt. Két ellentétes életszakasz, két teljesen ellentétes ösztönös női óhaj, két érzés, melyben szétfeszíti a várakozót az izgalom - ebben hozza meg a terhességi teszt a választ.

Aktust követően mikor használható legelőször a terhességi teszt? Mikor mutatja ki legkorábban a várandósság tényét? Mennyire lehet megbízni a terhességi tesztekben? - ezekől kérdeztük dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász állandó szakértőnket.
 

Terhességi teszt - mikor mutatja ki legkorábban a terhességet?


Mikor mutatható ki a legkorábban a terhesség?
- A drogériákban és gyógyszertárakban kapható terhességi tesztekkel lehet a leggyorsabban kimutatni a terhességet. Ezeknek a működési elve a vizeletben található hCG (human choriogonadotropin) hormon kimutatása, melyet a kialakulófélben lévő méhlepény termel.
Ezeknek a teszteknek az érzékenysége eltérő, az átlagos tesztek a fogantatást követő 14. napon mutatják ki a terhességet, ez 28 napos ciklusnál az elmaradt menzesz 1. napja. Más, érzékenyebb tesztek viszont már a fogantatást követő 9-10. naptól is pozitívak lehetnek - mondja a szakorvos.



Mikor látszódik a terhesség az ultrahang felvételeken?
- Az ultrahangvizsgálat ennél jóval később mutat egyértelmű eredményt, a kismamákat arra bíztatnám, hogy a fogantatást követően leghamarabb 4-5 héttel forduljanak nőgyógyászhoz, mert ekkorra válik jól láthatóvá a petezsák, és benne az embrió. Ez azt jelenti, hogy 28 napos ciklus esetén az elmaradt menzesz első napját követően 2-3 héttel - magyarázza a doktornő.

Hány perc múlva jelez a terhességi teszt?
Időnként olyan mendemondák keringenek - főleg a tini lányok körében -, hogy a teszt egy picit elkésve mutatja ki a terhességet. Hallani lehetett olyan esetről, amikor az elvégzett teszt először nem jelzett terhességet, majd csak jóval később, már a szemetesben kidobva jelent meg a teszten az egyértelmű jel.

Hogy ennek mennyi valóságalapja van? Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász nem megy bele a bizonytalan fejtegetésekbe, hanem azt javasolja a teszt használóinak, hogy először olvassák el figyelmesen a terhességi teszt tudnivalóit, mert mindegyik teszten rajta van, hogy pontosan mennyi időt kell várni; általában 5 percen belül megszokott lenni az eredmény, és csak az ismertető elolvasása után kezdjenek bele a műveletbe.

- A tesztek érzékenysége amúgy is eltérő, így nem egyformák. Általában igaz, hogy a kimaradt menzesz első napján már az összes teszt kimutatja a terhességet. Álnegatív eredmény akkor fordulhat elő, ha túl korán végzik el a tesztet, vagy lejárt a szavatossága. A szavatosságot szintén a dobozon, jól látható helyen tüntetik fel a gyártók - teszi hozzá.
 
Miért pozitív a teszt válasza vetélés esetén?
A nem kívánt terhesség és a vágyott terhesség már szóba került, de van olyan eset, amikor nem ezek miatt kerül elő terhességi teszt. Előfordulhat, hogy a várandósság elején tartó kismama abban bizonytalan, hogy elvetélt-e vagy sem. És mint tudjuk, a terhességi teszt ennek megállapítására nem alkalmas, mert a teszt továbbra  is kimutatja a terhességet. Vajon mi ennek az oka?

- A hCG hormon szintje lassabban csökken, és később tűnik el a vérből, mint ahogy a vetélés lezajlik. Ennek ideje egyénenként változó, függ a terhesség nagyságától is, hossza 2-3 hét is lehet. Amikor a vetélés első gyanúja felmerül a kismamában, akkor nem szabad az otthoni tesztekkel kisérletezni, hanem azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni - hívja fel a figyelmet dr. Oláh Orsolya.

Szakértő a témában: dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász
Fotó: Freepik/phduet

Dr. Oláh Orsolya

Babavárás

Dr. Oláh Orsolya


2015.10.14