Babavárás és szülés 35 év fölött - Okosabbak és fittebbek lesznek az idősebb anyák gyermekei egy tanulmány szerint

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babavárás és szülés 35 év fölött  - Okosabbak és fittebbek lesznek az idősebb anyák gyermekei egy tanulmány szerint A babavárás és szülés 35 éves kor felett fokozottabb kockázattal jár – hangoztatják folyamatosan az orvosok. Egy svéd tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a késői gyermekvállalásnak előnyei is vannak. A babavárás és szülés 35 éves kor felett fokozottabb kockázattal jár – hangoztatják folyamatosan az orvosok. Egy svéd tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a késői gyermekvállalásnak előnyei is vannak.

Babavárás és szülés 35 éves kor felett


35 éves kor feletti szülés esetén többek között megnő a Down-kór kockázata?
Azok a nők, akik 35 éves koruk után szülnek, folyton előítéletekkel kell szembesülniük. Sokan azt hozzák fel döntéseik ellen, hogy az idősebb anyáknak nagyobb eséllyel lesz Down-kóros, később pedig Alzheimeres vagy cukorbeteg a gyermekük – amire ráadásul különböző tanulmányok is utalnak. Egy új vizsgálat ezzel szemben világossá teszi, hogy ezek az állítások túlságosan is egyoldalúak, és a külső tényezőket, mint hogy az idősebb anyának pozitív hatása is van a gyermekére - figyelmen kívül hagyják.

Babavárás és szülés 35 év fölött  - Okosabbak és fittebbek lesznek az idősebb anyák gyermekei egy tanulmány szerint

1,5 millió svéd nőt és férfit vizsgált a tanulmány
Az az édesanya, aki később szül, ő majd az orvostudomány fejlődéséből, az egészségügyi és az iskolai rendszerből fog tudni később profitálni - állítják Kieron Barclay és Mikko Myrskylä tudósok. Kijelentésüket egy nagyszabású tanulmány támasztja alá. A kutatócsoport 1,5 millió - 1960 és 1991 között - született svéd nő és férfi adatait értékelte ki, amelynek eredményét a „Population and Development Review” szaklapban tették nyilvánossá.

Elsősorban a tesztalanyok iskolai képzettségét, fittségét és testmagasságát vették górcső alá a kutatók.

- Mi rámutatunk arra, hogy a külső szülői környezet az egyéni rizikófaktorokat felülmúlja - írják a London School of Economis és a Max-Plancks intézet tudósai egy rostocki demográfiai tanulmány kapcsán.

Az idősebb édesanyák gyermekei magasabbak és képzettebbek lesznek - állítja az új kutatás
Az idősebb édesanyák gyermekei a tanulmány szerint nem csak magasabbak és fittebbek lesznek, hanem az iskolai eredményeik is jobban alakulnak, nagyobb gyakorisággal kerülnek be egyetemekre, mint annak a kontrollcsoportnak a gyerekei, akik fiatalabb édesanyáktól születnek.

Sőt, azok a nők, akik 40 felett szülnek először, a tudósok szerint kevesebb okuk van aggodalomra, mert az utódaik egy későbbi időpontban és hosszú távon fognak mindebből profitálni.

A tudósok szerint ezt az eredményt azokra az országokra is át lehet ültetni, ahol az egészségügyi és képzési rendszer folyamatosan javul, vagyis a legtöbb európai országra, és az USA-ra is értelmezhető.

Eredeti cikk: Külföld / Berliner Zeitung
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2016.08.09