Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbab - Szülők Lapja

Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai

Szülőklapja képMint ahogy minden, amit a kismama érez, a szüléstől való félelem is hatással lehet a kisbabára és a közelgő szülésre. Végvári Edit pszichológus az alábbi cikkünkben azt fejti ki, hogyan hat a szorongás a szülés folyamatára.

Szerző: Végvári Edit
2016-10-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Végvári Edit
Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Végvári Edit pszichológus szakértőnk, - akinek egyik fő területe az anya-magzat kapcsolatanalízis - az alábbi cikkben fejti ki, hogy a kismamák szüléstől való félelme, szorongása milyen hatással van magára a szülés folyamatára. Bizonyára sok kismama átéli a terhessége végéhez közeledve ezeket az érzéseket, nekik szeretnénk útmutatást adni szakértőnk segítségével.

Mitől fél, szorong a kismama? Hogyan hat mindez a szülésre?


1.Szorongás a hamarosan bekövetkező szülés megpróbáltatásai miatt
Bár a várandósság élettani, lelki folyamatai természetes módon készítik az anyát a szülésre, a nők egy része a szülés közeledtével egyre inkább fél a rá váró megpróbáltatásoktól, ezt pedig jócskán felerősítik a rémtörténetek, amiket a környezet előszeretettel ecsetel, merő jó szándékból.

A közelgő szülés által kiváltott szorongás csökkenti a komplikációmentes szülés esélyét. A Michigani egyetem tanulmánya szerint a szorongó nők átlagosan hosszabb időt töltöttek vajúdással. A Brown Egyetem kutatása is érdekes: 50 nőt tanulmányoztak, akiknek fele várta az anyaságot és a szülést, másik fele viszont félt tőle. Minden szorongó nőnél legalább egy komplikáció fellépett a szülés során, sokszor még a babáiknál is. Azoknál az anyáknál viszont, akik nem féltek a szüléstől, egyáltalán nem voltak komplikációk.

Ez az oka, hogy sok kismama fél, szorong a szüléstől! Mit tehetsz, hogy komplikációmentesen születhessen a kisbabád? - Pszichológus tanácsai
A szorongó nők átlagosan hosszabb ideig vajúdnak
Fotó: Pixabay.com


2. Anyasággal szembeni negatív érzelmek, saját anyával való rossz viszony
A Cincinnati egyetem tanulmánya szerint az anyasággal szembeni negatív érzések és a saját anyával való rossz viszony hosszabbította meg leginkább a szülést. (Verny, 1991)

Épp ezért van létjogosultsága a várandóság alatti önismereti folyamatnak, amelynek során felülvizsgálható a hozott anyai minta, az anyakép és az anyaszereppel kapcsolatos félelmek. Befektetett energia kell ahhoz, hogy az "anyja lányából a lánya anyjává" válhasson valaki. (Leff, 2010)

Miért fontos, hogy a kismamák figyelmen kívül hagyják a környezet szuggesztív hatásait?
A szüléstől való félelem egy öngerjesztő folyamat: az önigazolást kereső agy épp a rémtörténeteket fogja meghallani. Ráadásul a kismamák befolyásolhatóbbak, hiszen másállapotban érzékenyebbek, sebezhetőbbek: minden jobban "betalál". A környezet szuggesztív hatása különösen érvényesül szülés közben, hiszen az anya eleve módosult tudatállapotban van. (Varga, Suhai-Hodász, 2002)

Pozitív emberek és biztonságérzet
Ha egyfolytában sulykolják nekünk, mennyire fáj, fájni is fog. Próbáljuk ezt kikapcsolni vagy megkérni a "károgókat", hogy pozitív üzeneteket alkalmazzanak, semmi mást. És a szülésnél jelenlévő támogató személy(ek) kiválasztásánál is fontos szempont lehet, hogy ők se féljenek a folyamattól, hiszen az idegrendszer automatikusan veszélyként regisztrálja mások félelmi reakcióit, és a szülésnél épp a biztonságérzet a legfontosabb lélektani tényező a komplikációmentes, szép szüléshez.

Irodalomjegyzék:
Leff, Joan Raphael (2010): Másállapot, A várandóság pszichológiája, Lélekkontroll sorozat, Háttér Kiadó, Budapest
Varga Katalin – Suhai-Hodász Gábor (2002): Szülés és születés, Lélektanon innen és túl, Pólya Kiadó, Budapest
Verny, Thomas – Weintraub, Patricia (1991): Nurturing the Unborn Child - A nine Month Program for Soothing, Stimulating and Communicating with Your Baby, Delacorte Press, New York


Fotó: Pixabay.com
Forrás: http://babamamakapcsolat.blogspot.hu

Címkék: szülés, félelem a szüléstől, félelem, szorongás, kismama, várandósság, terhesség, vajúdás, szülési komplikáció

vonal

[x] hirdetés

hirdetés


 

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Anya-magzat kapcsolat - Így kerülj közelebb a pocakodban fejlődő kisbabához!
Anya-magzat kapcsolat - Így kerülj közelebb a pocakodban fejlődő kisbabához!

A várandósság alatti anya-magzat gondolat- és érzelemcsere minősége nagyban kihat a kisbaba későbbi életére. Pszichológus szakértőnk elmagyarázza, hogyan lehet az anya-magzat kapcsolatot elmélyíteni a váradósság 9 hónapja alatt.

tovább a cikkre
7 dolog, amit senki nem mondott el neked a szülés előtt
7 dolog, amit senki nem mondott el neked a szülés előtt

Az biztos, hogy a várandós kismamák fejében ott fészkel a gondolat, milyen is lesz majd a szülés. Van, aki aztán fűt-fát megkérdez a tapasztalatairól, más az interneten próbál informálódni vagy az orvosánál érdeklődik, mire számítson. És persze biztosan akad olyan is, aki igyekszik nem túlgondolni az egészet, mondván, ha az édesanyjának és a többi felmenőinek sikerült, akkor biztosan neki is fog.

tovább a cikkre
Anya-magzat kapcsolat - így kerülhettek közelebb egymáshoz

A várandósság egy „más”-állapot. A növekvő magzat fejlődése rendkívül megterheli az édesanya szervezetét. Ilyenkor lelkileg, és fizikailag is sérülékenyebbek vagyunk. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a terhesvitaminokat szedjük, és orvosi kontrollra járjunk, hanem figyeljünk oda a lelki kiegyensúlyozottságunkra is. Ezt a legkönnyebben a mindennapi relaxáció bevezetésével érhetjük el.

tovább a cikkre
Mit érez a magzat a kismama gondolataiból?

Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? Hatással vannak-e a magzatra a kismama hangulatai, érzései, esetleg a negatív gondolatai? Hogyan hat a stressz a magzatra?

tovább a cikkre
Kételyek a babavárás alatt

Amikor kiderül, hogy egy baba, egy igazi kis emberke van a kismama pocakjában, akkor az öröm és büszkeség mellett megjelennek a kétségek, az aggodalmak is. Aggódás a babáért, a problémamentes várandósságért és természetesen az ismeretlentől való félelem.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Végvári Edit - Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza