Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Ikerterhesség - Szülők Lapja

Ikerterhesség


Az ikerterhességek száma manapság nem elhanyagolható, hiszen a szülések 1-2 százalékát az ikerszülések teszik ki. Az ikerterhességre való hajlam örökölhető, de napjainkban a meddőség elleni kezelések is előidézik az ilyen terhességek számának növekedését.

Szerző: Szülők lapja
2009-05-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kétféle ikerterhességről beszélhetünk. A kismama pocakjában lehetnek kétpetéjű ikrek (álikrek) vagy egypetéjű ikrek (valódi ikrek)

Kétpetéjű ikrek
- két különálló petesejt két ondósejttel kerül megtermékenyítésre - a magzatoknak külön méhlepénye és külön magzatburka van
- a kicsik lehetnek azonos vagy különböző neműek
- két baba fejlődik egy időben egymás mellett, egymástól független vérkeringéssel
- nem hasonlítanak egymásra, csak annyira, mint a testvérek
- a kicsik sajátosságai eltérnek

Egypetéjű ikrek
- egy petesejt egy ondósejttel termékenyül meg és a 15. napon két egyenlő részre osztódik
- a magzatok méhlepénye és magzatburka lehet közös vagy szeparált
- a kicsik biztos, hogy azonos neműek lesznek
- egy méhlepényen belül, egy vérkeringés mellett fejlődnek a magzatok
- a kicsik egymás hasonmásai lesznek
- a babák genetikai öröksége azonos

A két ikerterhesség-típus közül az egypetéjű járhat gyakrabban szövődményekkel. Mivel egy méhlepényen belül zajlik a fejlődés, a növekedés üteme normális esetben azonos kell, hogy legyen. Előfordulhat azonban, hogy az egyik magzat több vérhez jut, így a másik kicsi termete és súlya kisebb lesz. Az ilyen aránytalanság gyakorinak mondható és maximum 1 kg-nyi eltérésig elfogadható. A biztonság kedvéért a terhesség 28. hetétől 2 hetente szükség van az orvosi vizsgálatra és az ultrahangos ellenőrzésre egyaránt. Ugyanis ha az egyik baba aránytalanul jobban fejlődik, hamarabb meg kell indítani a szülést, hogy a kisebbik ne kerüljön veszélybe. Egy másik lehetséges szövődmény forrása az lehet, ha a megtermékenyített pete kettéválása már akkor történik meg, amikor a magzatburok ürege kialakult, így az ikrek ugyanabban a burokban fejlődnek ki.

Nehézségek
Az ikreket váró párokban számtalan kérdés merül fel. A legáltalánosabb az, hogy attól tartanak, nehezen fogják megkülönböztetni a gyerekeket egymástól. Gyakran már a méhen belül azonosítani szeretnék őket azzal, hogy megfigyelik, melyik baba mozgására mi a jellemzőbb.
Az ikerterhesség esetében mindig nagyobb a koraszülés kockázata, mint az egy magzatos terhesség esetében, mivel az emberi anyaméh nem több magzat befogadására formálódott. A méh túlfeszülhet, ez okozhat légzési zavart, bordafájdalmakat, gyakori vizelési ingert és fáradtságot. A vérszegénység elleni kezelés valamint a vitaminok és ásványi anyagok bevitele fokozottan ajánlott az ikerterhességek ideje alatt. A terhesség 20. hetétől már pihenésre és nyugalomra, a 6. hónaptól pedig intenzív felügyeletre van szüksége a leendő anyukának. Ilyenkor már 15 naponta mérni kell a súlygyarapodást, a vérnyomást és a plazmafehérjét, valamint ultrahangvizsgálatokra van szükség a már említett esetlegesen eltérő magzatnövekedés mielőbbi felfedezése céljából. Fokozottan kell ilyenkor vigyáznia magára a kismamának, hogy a terhesség eljuthasson a 37. hétig, amikortól már nem merülhetnek fel légzési problémák a kicsiknél.
Sok orvos úgy tartja, hogy az ikerterhességek esetén a szülést a 38. héttől mesterségesen be kell indítani, hiszen a kismama ilyenkor már nagyon ki van merülve, a babák ellenben nem nyernek már túl sokat a további bennmaradással. A szülés mesterséges beindításának elvitathatatlan előnyei, hogy elkerülhetők az ikrek aránytalanságából vagy a méhlepény elégtelenségéből adódó problémák, a szülők és az orvos is jobban felkészülhet a babák fogadására, mint egy váratlanul beinduló szülés esetén.

Ha már világra jöttek az ikrek
A kicsik megszületése után a legelső komoly feladat a gondozásuk körüli teendők megszervezése. Az édesanyának biztos sok segítségre lesz szüksége a kórházból történő hazatérés után – az édesapa és az anyai nagymama jelentheti ilyenkor a legnagyobb segítséget. A kisbabáknak létfontosságú az anyatej. Az édesanya szervezete tudja biztosítani a szükséges mennyiséget, ha rögtön az elején nagy hangsúlyt fektet az anyuka a kicsik mellre szoktatására. A zavartalan anyatejtermeléshez azonban fontos a pihenés. Jó lenne, ha minden második éjszaka tudna a kismama pihenni és délutánonként is be kellene iktatni egy kis pihenőt.



 

Címkék: ikerterhesség, ikerszülés, meddőség, egypetéjű, kétpetéjű, szülés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény
Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény

A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki - derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

tovább a cikkre
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot

Amikor egy nő először vár babát, ezernyi kérdés gomolyog a fejében - és ezekkel legtöbbször a nőgyógyászát bombázza. És bizony akad olyan nőgyógyász, aki viccesre veszi a feladatot, és váratlan válaszokat ad, mint ahogy ez most is történt.

tovább a cikkre
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Mi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Salátafőzelék burgonyával

Salátafőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg saláta 6,5 dkg burgonya

Recept:

A salátát és a krumplit fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A színes főz(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Tedd szebbé egy kisgyermek karácsonyát! - Adventi programokkal várnak a cipősdoboz átadás helyszínén

vissza vissza