Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait - Szülők Lapja

Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Szülőklapja képMi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az apukák jó része csak a harmadik trimeszter végére dönti el, hogy bekíséri-e párját a szülőszobára, vagy inkább a váróban izgulja végig gyermeke megszületését. Habár egyre több az apás szülés ma, egyes apák mégsem képesek a látványt feldolgozni, aminek jóval a szülés után lehet negatív következménye. És vannak olyan férfiak is, akik továbbra is azt állítják: a szülőszoba nem a férfiak terepe, mint ahogy évszázadokon át nem is volt az.

Azok az apák viszont, akik előre elhatározzák, hogy bekísérik a kismamát a szülésre, kedvesüknek támogatást nyújtanak, jó hozzáállással, örömmel teszik a dolgukat a szülő nő mellett, ők mind pozitív élményként tekintenek vissza később gyermekük megszületésére. 5-ből 4 apuka azért van jelen a szülésnél, mert részese szeretne lenni a születés csodájának vagy segíteni szeretne az anyukának; csak kis részben a köldökzsinór elvágása miatt szeretnének a nagy pillanatnál ott lenni - ezeket az általános tapasztalatokat összegezték az általunk megkérdezett védőnők és szülésznők a 2016 decemberében megrendezett a Magyar Védőnők Országos Egyesülete által szervezett Védőnői-Szülésznői Konferencián, illetve Tauffer Egészségügyi Szakmai napon.

Szűts Szabolcsné abai védőnővel a megváltozott védőnői szerepek mellett a megváltozott apai szerepekről is beszélgettünk.

Szülők Lapja: Mennyiben változott meg az elmúlt 20-25 évben a várandós kismamák védőnőkhöz való hozzáállása? Mit kérdezett a kismama 20 évvel ezelőtt és mit ma? Hogyan változott meg a védőnői-kismamai viszony, ha egyáltalán beszélhetünk a változásról? Mi a tendencia?

Szűts Szabolcsné védőnő: Régen, amikor nem állt rendelkezésre ilyen széles várandós irodalom és internet, ilyen sok információs eszköz, jóval hangsúlyosabb szerep jutott a védőnőnek a kismama 9 hónapjában. Akkoriban az újdonsült anyukák jobbára csak a baba ápolása, gondozási teendői iránt érdeklődtek. Tipikus kérdésként merültek fel, hogy milyen vitaminokat adjanak a babának, vagy hogy mikor vigyék ki a babát először a levegőre. A mai modern anyukák nagyobb látótérrel rendelkeznek. Rengeteg információhoz jutnak hozzá az interneten, az más kérdés persze, hogy ezek az információk mennyire ellenőrzöttek és hitelesek. Sokat tanulnak egymástól és mások tapasztalataiból a szülés előtt álló nők. Nem csak érdeklődőbbek, hanem nyitottabbak is lettek azáltal, hogy az internet, a közösségi oldalak megjelenésével kitárult számukra a világ. Míg a pályám kezdetén főleg a babaápolás és babagondozás körüli kérdéseiket tették fel nekem a várandósok, ma pontosan szeretnék tudni, és fel is merik tenni a kérdést: hogyan történik a szülés. Érdekli a kismamákat, hogyan fest egy bababarát kórház, mi az a rooming-in rendszer. Az én kismamáimat váratlan helyzet a szülészeten már nem éri. Érdekes megtapasztalnom, hogy régen nem voltak ennyire nyíltak az anyukák, és azt is elmondhatom, hogy mára partneribbé vált a kismama-védőnői viszony. Lehet, hogy kevésbé hallgatnak az anyák a védőnőre, mint korábban, ugyanakkor a kismamák egyértelműen együttműködőbbek. Örömmel látom, hogy a mai anyukák nyíltak, felszabadultak, mernek kérdezni. Régen szóba sem került például az apa feladata, amikor egy nőt várandósgondozásba vettünk. Ma pedig már...!

Szülők Lapja: Ha már az apaszerep előkerült, szerinted mi az oka annak, hogy az apukák ma ennyire belefolynak a kismama életébe?

Szűts Szabolcsné védőnő: Egyértelműen a bababarát kórházak megjelenésétől számítom ezt a paradigmaváltást. Az apukák szerepe a bababarát helyszínek kialakításával hangsúlyosabb lett, az apák jelen vannak a szüléseken, hiszen az az édesanyát segíti, és ami jó az édesanyának, az jó a babának is. Sőt, nem egyszer már a várandósgondozásra is örömmel elkísérik a kismamákat a leendő apukák.

Szülők Lapja: Mi érdekli a kispapákat?

Szűts Szabolcsné védőnő: A legtöbb kispapa nagyon érdeklődő és lelkes. Legfőképpen arra kíváncsiak, hogy mekkora a pocakban fejlődő kisbaba, rendben fejlődik-e, minden-e megvan-e? Mije van meg? (Nevet). És természetesen kérdésként mindig elhangzik, hogy mikor bizonyosodhat meg a baba neme felől. Tulajdonképpen nem kérdeznek mást, mint a kismamák, én inkább abban látok nagy különbséget, hogy mivel a szülésen maximálisan támogatni akarják a kismamát, részletesebben belekérdeznek a szülés folyamatába. Mi történik, mit kell olyankor csinálni, és majd ő miben tud a leginkább segíteni?

Trendi apák a terhesgondozáson! Már nem csak a szülőszobán vannak jelen - Interjú egy tapasztalt védőnővel
Egy trendi apuka már egészen a kezdetektől benne akar lenni gyermeke életében


Szülők Lapja: Mikor jelent meg nálad az első apuka?

Szűts Szabolcsné védőnő: 1990 óta dolgozom védőnőként, és emlékeim szerint úgy 2003-táján jelent meg nálam az első apuka...

Szülők Lapja: ...ezzel szemben a várandósgondozások hány százalékában jelenik meg az apuka ma?

Szűts Szabolcsné védőnő: Közel 30 várandós kismamát gondozok évente, ebből 5-6 apuka jelenik meg már a várandósgondozáson, és kevés kivétellel végig is kísérik a terhességet, tehát a kismamák körülbelül ötöde élvezi az apukák intenzív figyelmét a terhesség 9 hónapjában.

Szülők Lapja: Az apás szülést az anyukák erőltetik vagy ez a modern férfiak igénye lenne?

Szűts Szabolcsné védőnő: Én a saját körzetemben azt tapasztalom, hogy ezek a férfiak az apás szülést maguk vállalják önként, és örömmel teszik. Azért szeretnének jelen lenni a gyermekük megszületésénél, mert részt akarnak vállalni, illetve már a legelejétől bele akarnak kapcsolódni a gyermekük életébe.
És nem csak a várandósgondozás alatt találkozom ezzel a lelkesedéssel, fokozottabb apai jelenléttel. Számtalanszor hallom és tapasztalom, hogy a baba megszületését követően az anyuka kap 1 óra kimenőt, hogy elszaladhasson fodrászhoz, vagy éjjel a fáradt anyukát az apuka váltja fel, aki tartja a frontot. Családlátogatásaim során számtalanszor látom, hogy az apuka pelenkáz vagy tolja a babakocsit az utcán. Erre hol volt 20-25 évvel ezelőtt példa?! Nem csak a babagondozásban vállalnak nagyobb szerepet a férfiak, hanem egyre inkább a háztartási teendők elvégzésében is. Jóleső érzés látni azt, hogy amíg anyuka szoptat, addig apuka tevékenyen besegít a párjának, például elmosogat.

Szülők Lapja: Mit gondolsz, ez így helyes?

Szűts Szabolcsné védőnő: Egyértelműen igen. Én, mint két körzetet is ellátó, elfoglalt dolgozó nő, nekem is jólesik, ha főzött vacsorára érek haza.

Szülők Lapja: Te egy kisvárosban dolgozol, ezért ezekről az apukákról tudsz beszámolni. Szerinted létezik olyan kategória, hogy "városi kispapa" és "falusi kispapa?

Szűts Szabolcsné védőnő: Kicsit erőltetett kategorizálásnak érzem, de értem, mire gondolsz. Élesen el lehet különíteni ezt a két réteget, mert ugyan mind a kettő kispapa, a városi és a falusi is a gyermekét várja, de viselkedésükben, megnyilatkozásaikban mégis másmilyenek. Vidéken még a hagyományosabb értékek dominálnak, és másként gondolkodnak az emberek. Egy apuka odafigyel és ad is a környezete véleményére. "Mit szólnak majd, ha..." Ezeknek az apukáknak még komoly feszültséget okozhat, hogy ő bizony férfiként nem fogja tolni a babakocsit. A kisebb településeken még nem olyan természetes, hogy apukák látványosan babáznak vagy tologatják maguk előtt a babakocsit. Városban ez már sokkal természetesebb. Nem ismerik úgy egymást az emberek, emiatt nem is tudja rombolni a férfiak önbecsülését, ha átveszi az anyuka teendőit. A városi apukák könnyebben hagyják kibontakozni az érzéseiket. El tudom képzelni, hogy egy kisebb faluban is ugyanazt éli át egy férfi a baba kapcsán, mint a nagyvárosban, de ezt nem engedi láttatni, nehogy a szomszéd néni megszólja: "És az anyuka mit csinál?"

Fotó: Pixabay

Címkék: apa, apás szülés, terhesgondozás, várandósgondozás, kismama, 9 hónap

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Apa vagyok, és nem bébiszitter! - Nyílt levél egy édesapától, aki elmondja, mit is jelent valójában az apaság
Apa vagyok, és nem bébiszitter! - Nyílt levél egy édesapától, aki elmondja, mit is jelent valójában az apaság

Nehezen kapom fel a vizet bármin. De gyakran hallok és olvasok olyan apás sztorikat, ahol az apukák jelentőségét kicsinyítik, mintha egy apa mindent csak elbénázna, összekutyulna, elvicceskedne - mintha olyan idióták lennénk, hogy még magunkról sem tudunk gondoskodni, nem hogy egy gyerekről.

tovább a cikkre
Apás szülés: ezt üzente egy édesapa szülés után 2 nappal a férfitársainak
Apás szülés: ezt üzente egy édesapa szülés után 2 nappal a férfitársainak

Vajon az édesapának bent van a helye a szülőszobán? Ez a kérdés sokakban megfogalmazódik - vannak, akik amellett érvelnek, hogy természetesen az a legjobb, ha a férfi nem hagyja magára a párját szülés közben. Ám vannak olyanok is, akik úgy érzik, jobb, ha inkább az orvosokra vagy a bábára bízzák a szülés levezetését.

tovább a cikkre
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre
Apás szülés apaszemmel - Hogyan élte meg gyermeke születését egy édesapa?
Apás szülés apaszemmel - Hogyan élte meg gyermeke születését egy édesapa?

Egy fiatal édesapa meghatóan kedves vallomása kislánya megszületéséről, aki legszívesebben minden leendő apukát arra bátorítana, hogy válassza az apás szülést - miközben így üzen férfitársainak: Higgyétek el, minden félelem elszáll ilyenkor!.

tovább a cikkre
Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét
Apás szülés: 6 apuka őszintén elmondta a véleményét

Újdonsült apukákat kérdeztünk az apás szülésről. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon más szemmel néznek-e a kedvesükre a szülés óta? Megtudtuk, hogy miként vélekednek azokról a férfitársaikról, akik ellenkezőképpen gondolkodnak, mint ők. És az is kiderül, hogy megbánták-e a döntésüket. Apuka szemmel a szülésről.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótkrém

Spenótkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kávéskanál főtt spenót 3-4 kávéskanál margarin

Recept:

A főtt, lehűtött spenótpürét összekeverjük a margarinnal és rákenjük az uzsonnára kínált kenyérszeletre.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt

vissza vissza