2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Kismama munkajog 2018: Ezek a jogok illetnek meg a munkahelyeden a várandósság idején és utána! - Szakértő vála - Szülők Lapja

Kismama munkajog 2018: Ezek a jogok illetnek meg a munkahelyeden a várandósság idején és utána! - Szakértő válaszol

Szülőklapja képKismama munkajog: várandósság bejelentése, munkakör alóli felmentés, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, kötelező kismama orvosi vizsgálatok - Mihez van jogod a munkahelyeden, ha babát vársz? Munkajogi szakértő válaszol.

Szerző: Dr. Hajdu - Dudás Mária
2018-01-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2160 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Hajdu - Dudás Mária
Munkajogi ügyvéd
kérdezd szakértőnket a témában >>

A várandós munkavállalók helyzetét sokszor megnehezítik a munkáltatók.  De a kismamák akkor is akadályba ütközhetnek, amikor a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszakítását vagy lejártát követően ismételten munkába kívánnak állni. 

Munkajogi szakértőnk, Dr. Hajdu - Dudás Mária bemutatja a kismamákat érintő munkajogi tudnivalókat. 

 

Mire számíthatnak a kismamák munkahelyükön a várandósság idején és utána?
 

A várandósság tényét nem kell bejelenteni, de vannak esetek, amikor indokolt
A kismamák általában azért nem jelentik be várandósságuk tényét, mert amellett, hogy ez a magánszférájukat érintő kérdés és abba nem kívánnak beavatni egy idegent, félnek a munkáltató rosszallásától, az esetleges hátrányos megkülönböztetéstől. Bár nem lehet indokolatlan megkülönböztetést tenni a munkavállalóval szemben csak azért, mert várandós, a gyakorlatban ezt sok munkáltató figyelmen kívül hagyja.

A munkavállaló tehát nem köteles bejelenteni a munkáltatója felé, ha babát vár, mégis vannak olyan esetek, amikor kénytelen jelezni, hiszen ezen tény ismeretében tudja érvényesíteni a munkáltató a védelmet jelentő garanciális szabályokat. Így pl. azt, hogy nem oszthatja be éjszakai munkára a kismamát, nem rendelhet el túlórát, vagy nem foglalkoztathatja vegyi anyagok mellett.Munkakör alóli felmentés
Ehhez kapcsolódó a kismama védelmét szolgáló rendelkezés, hogy amennyiben a munkakörében történő foglalkoztatás munkafeltételei nem módosíthatóak, az egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható (pl. cipelnie kell, sugárzásnak kitett helyen dolgozik, stb.). 

Ha van felajánlható munkakör, a kismama ennek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. Ha azonban a munkavállaló ezt a munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el, fel kell menteni a munkavégzés alól, és erre a tartamra díjazásra sem jogosult.

Felmentés a munkavégzés alól
Sok esetben előfordul azonban, hogy a munkáltatónál nincs megfelelő munkakör, ekkor a kismamát szintén fel kell menteni a munkavégzés alól, mely tartamra alapbére illeti meg. 

A másik esetkör, amikor a munkáltató – az egyelőre nem látványos - terhesség tartama alatt kíván felmondást közölni. Ilyenkor, ha a kismama élni kíván a felmondási védelemmel, kénytelen nyílt lapokkal játszani és tájékoztatni munkaadóját a babavárásról. Sőt, ha a munkáltató már átadta a felmondást, majd a munkavállaló néhány nappal később megtudja, hogy ő már a felmondás közlése időpontjában várandós volt, szintén érvényesíthető a védelem.

Kötelező orvosi vizsgálat
A várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálat a kismamát mentesíti a munkavégzési kötelezettség alól, azaz a munkáltató nem teheti meg, hogy a szabadsága terhére engedi el a vizsgálatokra. Természetesen törekedni kell arra, hogy a kismama a munkaidő után elvégezhető vizsgálatokon lehetőleg ne munkaidő alatt vegyen részt, azonban vannak olyan vizsgálatok, melyek esetében ez nem kivitelezhető.

A kötelező orvosi vizsgálat annyi időre mentesíti a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól, amennyi időre az egészségügyi szolgáltatónak annak elvégzéséhez szüksége van. Hasonló a szabályozás a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés esetén is. Amennyiben a munkavállaló a fentiekre tekintettel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a kiesett időre távolléti díjra jogosult.

Szülési szabadság és fizetés nélküli szabadság
Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult (annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette). A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontja elé essen azzal, hogy ettől a felek megállapodása eltérhet.

A munkavállaló fizetés nélküli szabadságra jogosult gyermeke 3. életévének betöltéséig – a gyermek gondozása céljából –, továbbá gyermeke személyes gondozása érdekében a gyermek 10. életéve betöltéséig a gyes folyósításának tartama alatt. A fizetés nélküli szabadság a munkavállalót a törvény erejénél fogva megilleti, annak igénybevételéhez elegendő egy erre irányuló írásbeli nyilatkozat.

Fizetés nélküli szabadság megszakítása
Ha a munkavállaló a gyermek harmadik életévének betöltését megelőzően úgy dönt, hogy munkába kíván állni, arra kell ügyeljen, hogy a fizetés nélküli szabadság az általa megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított 30. napon szűnik meg. Azaz írásban jelölje meg azt a napot, amelyen munkába áll, betartva a 30 napos szabályt. A munkavállaló ekkor kikerül a felmondási védelem alól, így akár már a munkába állás első napján átadhatja részére a munkáltató a felmondást.

Ez látszólag egyszerűnek tűnik, de ne feledjük, a munkáltató köteles megfelelően indokolni a jogviszony megszüntetését, valós, okszerű és világos felmondási ok megjelölése mellett. Ez az indok összefügghet a munkáltató működésével, a munkavállaló magatartásával és a képességével. Mivel az érintett dolgozó egy ideje nem végzett munkát, kizárólag az előbbi jöhet szóba. Sok munkáltató követi el azt a hibát, hogy a távollévő helyére az új dolgozót határozatlan időre veszi fel, ez azonban nem képezheti a felmondás jogszerű indokát.

Kismamák munkába állását segítő rendelkezés
A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek 3 éves koráig köteles a munkaszerződést a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani, továbbá köteles a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően ajánlatot tenni a bérfejlesztésre. 

Speciális szabályok
A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek 3 éves koráig, továbbá a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke 3 éves koráig, egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, éjszakai munka, rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el. A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig.

Szerző: Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd
Fotó: news.sky.com

Címkék: várandósság, munka, kismamák a munkában, munkáltató, szabadság

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Babanevek 2018: 39 fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a babádnak - Mit tegyél, ha egyedi utónevet kérvényeznél?
Babanevek 2018: 39 fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a babádnak - Mit tegyél, ha egyedi utónevet kérvényeznél?

Mit tehetsz, ha nem találod az Utónévkönyvben a tökéletes nevet a születendő gyermekednek, és szeretnéd valami igazán egyedi névvel megajándékozni? Mely neveket adhatod már a gyermekednek? 2018-as babanévlista.

tovább a cikkre
Babát vársz? 10 dolog, amit tegyél meg a pároddal kettesben, még mielőtt megszületik a kisbabátok - Egy anyuka tippjei
Babát vársz? 10 dolog, amit tegyél meg a pároddal kettesben, még mielőtt megszületik a kisbabátok - Egy anyuka tippjei

Köztudott, hogy a baba megszületése után minden meg fog változni. Amire eddig volt idő, arra már nem lesz, egyszerűen átalakul az értékrend. Ez így rendben is van. De itt van 10 dolog, amit minden párnak meg kellene tennie a babavárás utolsó hónapjában!

tovább a cikkre
Babanevek 2017: itt a friss lista! 143 különleges fiúnév és lánynév, amit még mindig nem adhatsz a kisbabádnak
Babanevek 2017: itt a friss lista! 143 különleges fiúnév és lánynév, amit még mindig nem adhatsz a kisbabádnak

Különleges, egyedi nevet szeretnél a kisbabádnak? Akkor az alábbi fiúnevek és lánynevek közül ne válassz, mert hiába csengenek jól, elutasította őket a Nyelvtudományi Intézet. 143 babanév, ami idén kiesett a rostán, itt a lista!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Hajdu - Dudás Mária - Munkajogi ügyvéd

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza