Babanevek 2018: 39 fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a babádnak - Mit tegyél, ha egyedi utónevet kérvényeznél?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2018: 39 fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a babádnak - Mit tegyél, ha egyedi utónevet kérvényeznél? Mit tehetsz, ha nem találod az Utónévkönyvben a tökéletes nevet a születendő gyermekednek, és szeretnéd valami igazán egyedi névvel megajándékozni? Mely neveket adhatod már a gyermekednek? 2018-as babanévlista. Mit tehetsz, ha nem találod az Utónévkönyvben a tökéletes nevet a születendő gyermekednek, és szeretnéd valami igazán egyedi névvel megajándékozni? Mely neveket adhatod már a gyermekednek?

Természetesen nem kötelező utónevet választanod kisbabádnak a már bejegyzett nevekből, bejegyeztethetsz nevet te magad is - ám érdemes néhány fontos szempontot szem előtt tartanod, mielőtt benyújtod a kérvényt.  



Ötfős bizottságon múlik, hogy elfogadják a nevet vagy sem
Először is, tudnod kell, hogy az utóneveket a Nyelvtudományi Intézet ötfős bizottsága bírálja el, és ők adnak javaslatot arra vonatkozólag, hogy az adott utónevet bejegyzésre javasolják vagy sem.

Döntésük során egyebek közt a következő szempontokat veszik figyelembe:
1. A születendő gyermek legfeljebb két, a nemének megfelelő nevet kaphat. A magyar törvény szerint a névből ki kell derülnie a gyermek nemének - ez egyszersmind azt is jelenti, hogy ha egy név mindkét nemhez tartozhat, akkor nem fogadhatják el (pl. Dakota). Amennyiben egy nevet elfogadtak női névként, később férfinévként már nem elfogadható (Ezért került nemrég elutasításra az Andrea név férfinévként)

2. Egy új nevet a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Claudia helyett Klaudia, Elisabeth helyett Elizabet).

3. Egy ősi magyar névnek tartott név bejegyezhető, amennyiben hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható (pl. Ünige).

4. Az elismert, magyar írói fantázianevek elfogadhatók abban az esetben, ha azok nem hátrányosak a névviselőre (pl. Bóbita).

5. Az elismert, nemzetközi írói fantázianév elfogadható abban az esetben, ha a név külföldön már önálló és elterjedt személynévként használatos (pl. Anakin).

6. Amennyiben az újabb idegen eredetű utónévnek van magyar megfelelője, úgy azt javasolják (pl. Catharina helyett Katalin, Jacqueline  helyett Zsáklin).

7. Ha nincs az idegen eredetű utónévnek magyar megfelelője, de valamely nyelvben, kultúrában, vallásban hiteles módon igazolhatóan névként használatos, és jelentése a magyarban nem pejoratív, abban az esetben elfogadható a névkérelem (pl. Damjaniti).

8. A köznévi eredetű fantázianevek abban az esetben elfogadhatók, ha a név beilleszthető a névkultúra típusainak valamelyikébe (virágnév: pl. Hóvirág).

9. Becéző név csak abban az esetben elfogadható, amennyiben annak az általa képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben (pl. Bende).

10. Nem bejegyezhetők a földrajzi névként, márkanévként és művésznévként, valamint csak családnévként használt alakok (kivéve, ha az személynévi eredetű: pl. Abony).

11. A köznévi eredetű fantázianevek akkor bejegyezhetők, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (pl. Áldáska).

Nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet. Ezek az alapelvek kizárólag a Magyarországon született, itt élő magyar nemzetiségű állampolgárok névkérelmeire vonatkoznak - az elvek egyébként részletesen elérhetők a Nyelvtudományi Intézet oldalán. (forrás: helyesiras.mta.hu)

Mit kell tudnod az utónév-kérvényezésről?
A korábbi gyakorlattal ellentétben idén januártól lényegesen egyszerűbb az utónév-kérvényezés. Egyszerűen töltsd le a Minisztérium honlapjáról a kérvényező adatlapot, melyen meg kell adni egyebek közt a kérvényezett nevet, a kérvényezés indokát, illetve - ha tudod - a kérvényezett utónév eredetét és jelentését. (www.kormany.hu -> Dokumentumok -> keresés: utónév -> a keresési eredmények között: A Magyar Tudományos Akadémia utónév anyakönyvezhetőségére vonatkozó nyilatkozata iránti kérelem és kitöltési útmutató)

A kitöltés után írásban vagy elektronikusan nyújtsd be a kérvényt bármelyik anyakönyvvezetőhöz vagy anyakönyvi szervhez, de akár közvetlenül is eljuttathatod a Miniszterelnökség részére, a 1055 Budapest Kossuth Lajos tér 2-4. postai vagy a hatosagi@me.gov.hu e-mail címre is. A kérvényezés illeték- és díjmentes.

2017-ben elutasított fiúnevek és lánynevek
Korábbi cikkünkben részletesen felsoroltuk, mely neveket dobta vissza a Nyelvtudományi Intézet.

Ezek között szereplő lánynevek: Azad, Jennifer, Mercedes, Walburga, Leia, Perka, Kiwi, Loren, Afsana, Zsána, Ajrin, Sophia, Pötyi, Éden.

Elutasított fiúnevek egyebek közt: Zion, Krieger, Vilkó, Paul, Deniz, Tony, Zak, Jason, Vackor,Ninó, Dzsuliánó, Manoach, Zinyó, Marci, Éber.
Cikkünket itt olvashatod el több mint 100 visszautasított névről »
 

39 fiúnév és lánynév, amit idén már adhatsz a babádnak


2018-ban már adható lánynevek
1. Andreina
2. Aviána
3. Elizabell
4. Halina
5. Lélia
6. Lira
7. Madita
8. Medina
9. Meril
10. Minetta
11. Nea
12. Nissza
13. Szibell
14. Sztilla
15. Triszta
16. Zamíra
17. Zonera

2018-ban már adható fiúnevek
1. Árvin
2. Bertil
3. Björn
4. Bránkó
5. Daren
6. Donoven
7. Evron
8. Frej
9. Hakim
10. Konor
11. Kornéliusz
12. Krizantusz
13. Lemmi
14. Liborius
15. Milován
16. Miska
17. Palkó
18. Rami
19. Szergej
20. Vetúriusz
21. Vladek
22. Zakari

Olvasd el ezt is!
35 különleges fiúnév és lánynév, amit 2017 óta adhatsz a babádnak »

Forrás: 24.hu, kormany.hu, helyesiras.mta.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2018.01.01