Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Szorongás, hangulat-ingadozás kismamáknál - 7 dolog, ami segíthet, hogy boldogabban várd a kisbabádat - Szülők Lapja

Szorongás, hangulat-ingadozás kismamáknál - 7 dolog, ami segíthet, hogy boldogabban várd a kisbabádat

Szülőklapja képSzámos kismama életének legszebb időszaka kötődhet a várandóssághoz. Sajnos a társadalmi elvárások azt kívánják meg, hogy a kismama a kilenc hónap alatt kiegyensúlyozott, boldog legyen. Pedig a hangulatváltozások, az aggodalom teljesen természetes velejárói a terhességnek.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia
2018-03-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Zalai-Zempléni Zsófia
Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor
kérdezd szakértőnket a témában >>

Számos kismama életének legszebb időszaka kötődhet a várandóssághoz, de olyan is előfordul, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Sajnos a társadalmi elvárások azt kívánják meg, hogy a kismama a kilenc hónap alatt folyamatosan kiegyensúlyozott, boldog és maradéktalanul elégedett legyen.

Pedig a hangulatváltozások teljesen természetes velejárói a terhességnek (leginkább talán az első három hónapban), és a szülést követő ún. gyermekágyi időszaknak is.
 

Szorongó kismamák - mi az oka?


Ennek oka elsősorban a hormonális változásokban keresendő, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a bizonytalan és (hol rejtett, hol tudatos) félelmekkel teli lelkiállapotot sem. Ez természetes, hiszen a leendő anyukának olyan helyzettel kell szembenéznie, amellyel azelőtt még sohasem találkozott, és ez azokkal az anyákkal is így van, akiknek már van gyermekük, hiszen mindegyik várandósság más, és más családi helyzetet is teremt.Rendkívül fontos, hogy az érzelmi problémákkal is foglalkozzunk, ne csupán a fizikaival
Mivel a szorongások, félelmek hatnak a baba fejlődésére is, valamint akadályozhatják a szülés menetét, megnyújthatják a vajúdás idejét is. Ennek fiziológiai hátterében az áll, hogy a félelmek által adrenalin szabadul fel a szervezetben, amely gátolja az oxitocin felszabadulását, lassítja a szülés menetét. (Ha az állatvilágban körülnézünk, látjuk, hogy ők sem képesek stresszhelyzetben szülni, és az emberi szervezetben pontosan ugyanolyan hormonális változások zajlanak le, mint az állatok esetében.)

Szülés utáni depresszió
Számos kismamánál a szülés utáni depresszió is azért alakult ki, mert a hormonális változásokra, az érzelmi bizonytalanságokra nem adott megfelelő választ, vagy elnyomta azokat magában vagy elbagatellizálta, amelynek következtében a szervezetből egyszer csak előtört vagy szépen lassan kialakult a negatív válasz, amely akár súlyos következményekkel is járhat mind az anya, mind a baba jóllétét illetően.

Hogyan lehet megelőzni a szülés utáni depressziót?
Mindezt elkerülendő tanácsos már időben észrevenni, felszínre hozni a bennünk fel-feljövő érzelmeket, kibeszélni azokat vagy a családon belül, illetve baráti körben, de fontos támogató lehet ebben a helyzetben egy képzett szakember, akinek kellő rutinja van a kismamák világában.
 

7 dolog, ami szülés előtt segíthet leküzdeni a szorongást


1. Kismama relaxáció
Több évtizedes szakmai tapasztalatom az, hogy a kismama relaxáció hihetetlen pozitív hatással van mind a mama, mind a baba jóllétére, a kettőjük, illetve a környezetükkel való kapcsolatra. A relaxáció során lehetőség van arra, hogy az anyában lévő érzelmi, hormonális változások, azok hatásai felszínre kerüljenek, továbbá lehetőség van azok oldására is, valamint a relaxált állapot segít abban, hogy a várandós nő saját maga találja meg az aktuális terhességére adott legoptimálisabb válaszokat egy biztonságos, szeretetteli és bizalmi közegben.

Nem beszélve arról, hogy amikor a baba valamilyen okból kifolyólag nem megfelelően fejlődik, számos kísérlet bizonyítéka alapján állítható, hogy a baba-mama kapcsolatanalízis, a relaxáció során a baba megkapja a megfelelő támogatást ahhoz, hogy fokozottan beindulhasson az érés folyamata, és képes legyen felzárkózni. A kismama relaxációval kapcsolatos kérdésekre privát üzenetben szívesen válaszolok.

A kismama relaxációról részletesebben itt olvashatsz »»

2. Kiegészítő alternatív kezelések
A kismama relaxáció kiegészítéseként a bizonytalanságok, a kétségek leküzdésében, az önbizalom visszanyerésében legtöbbet még a Bach-virágterápia segíthet, amely mellékhatásoktól mentes, szelíd, mégis hatásos gyógymód. Alkalmazható, ha például bizonytalanság-érzetet érzünk, vajon elég jó anya leszek-e stb., ha nehéz napokat élünk át, ha úgy érezzük, valami visszahúz bennünket, tehát kitartást, támogatást nyújt. A meghatározhatatlan félelmekre, szorongásokra használható, segít elengedni a baljós érzelmeket. Segít, ha túl szigorúak vagyunk magunkhoz, ha túl sokat várunk el magunktól.

3. Kismamáknak támogató közeg lehet egy csoport
Akár kismama torna, jóga, akár szülés felkészítő csoport, vagy internetes támogató közeg (ilyen a Bakker, terhes vagyok csoport is) is alkalmas erre, ahol hasonló helyzetben lévő nőkkel találkozhatunk. Itt meg tudjuk osztani egymással az éppen aktuális érzéseinket, rájöhetünk, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal, és közben megtudhatjuk, mi vár ránk, mindezek következtében csökkenhetnek bizonyos félelmek.

Fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik pozitívak, energiát adnak, a ’károgókat’ messze kerüljük el, hiszen lehúzó energiára sem nekünk, sem a kisbabánknak nincsen szükségünk!

4. Fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-pótlás
Nem győzöm hangsúlyozni a megfelelő vitamin és ásványi anyag biztosításának fontosságát a szervezet számára, mert bizonyos anyagoknak a hiánya szintén rossz közérzethez vezet, nem beszélve arról, hogy szélsőséges esetben magzatkárosító hatásuk is lehet.

Ha úgy érezzük, a várandósság előtt, alatt, valamint a szoptatás (főleg korai) időszakában, hogy sem erőnk, sem kedvünk nincs a teljesen tudatos tápanyag bevitelre, akkor javaslom a kifejezetten erre az időszakra kifejlesztett, szigorúan ellenőrzött vitaminkészítmények használatát (nem kell aggódnunk attól, hogy elhízáshoz vezetnek, a manapság kapható készítményeknek elvileg nincs ilyen mellékhatásuk), amely szintén csökkenti a stresszt a kismama számára (’vajon megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű tápanyagot fogyasztok-e?’ ’jaj, csak elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal lássam el a babámat’ stb.).

5. Hangulatingadozás ellen citromfű és magnézium
A hangulat-ingadozásra, valamint a feszültség oldásra kitűnő segítséget nyújt a citromfű, amelyet mind tea, mind egyéb formában érdemes fogyasztani, nincs káros mellékhatása. Javaslom továbbá a várandósság alatt a fokozott magnézium bevitelt, amely szintén lazító hatású, viszont a kezelőorvossal egyeztessünk, valamint a szülés előtt kb. 4-6 héttel érdemes abbahagyni a szedését, hogy a méhizomzat összehúzódásait segíteni, figyelni tudjuk.

6. Álmatlanságban szenvedő kismamáknak levendulaolaj
Álmatlanság, valamint szintén szorongás esetén javaslom a levendula illóolaj használatát, de kizárólag abban az esetben, ha meggyőződtünk róla, hogy nem vált ki bennünk allergiás reakciókat. A kismamák, valamint a csecsemők számára az orvosi levendula, vagyis a ’lavandula angustifolia’ a legjobb választás. Nyugtató, stresszoldó hatása mellett fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, hámosító és fájdalomcsillapító- görcsoldó hatással is bír.

7. Lazító fürdő is segíthet
Sok kismama tart tőle, de megfelelően fertőtlenített kádban, nem túl forró vízben való ejtőzés (ha nincs orvosi ellenjavaslat) akár gyertyafényben, akár ha kívánjuk, kis mennyiségű(!) vörösbor társaságában csodás ajándék lehet a nap lezárásaként.

A legfontosabb, hogy érezd magad!
A fenti tanácsokon túl a legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat, és igen, igaz a régi mondás, „ha az anya jól érzi magát a bőrében, akkor a baba is jól van”, ha pedig valamilyen okból kifolyólag nem érezzük jól magunkat, nem szégyen segítséget kérnünk. Számomra nem csupán hivatás, hanem öröm, ha egy nehéznek tűnő helyzetben valódi segítséget tudok nyújtani.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia, kismama relaxáció-vezető
Fotó: Pixabay

Címkék: várandósság, babavárás, 9 hónap, aggodalom, szülés utáni depresszió, kismama relaxáció, boldog kismama, terhesség, kiegyensúlyozott kismama

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Már gömbölyödik Csobot Adél babapocakja! Ezt a képet posztolta legutóbb a büszke kismama
Már gömbölyödik Csobot Adél babapocakja! Ezt a képet posztolta legutóbb a büszke kismama

Csobot Adél és Istenes Bence örömhírrel örvendeztették meg rajongóikat: ősszel új taggal bővül a család! Ráadásul ők is különleges módon tudták meg, hogy kisfiú lesz a jövevény, a nagyik árulták el!

tovább a cikkre
Babanevek 2018 - itt a legfrissebb lista! 25 különleges fiúnév és lánynév, amit még mindig nem adhatsz a kisbabádnak
Babanevek 2018 - itt a legfrissebb lista! 25 különleges fiúnév és lánynév, amit még mindig nem adhatsz a kisbabádnak

Különleges nevet szeretnél a kisbabádnak? Megteheted, sőt, 2018-tól a kérvényezés is egyszerű, ráadásul illeték- és díjmentes. Persze azt senki nem garantálja, hogy az általad kiválasztott név átmegy az MTA rostáján. Íme, az elutasított nevek.

tovább a cikkre
Terhesség alatti dohányzás - még durvábban károsítja a magzatot a dohányfüst, mint eddig hitték!
Terhesség alatti dohányzás - még durvábban károsítja a magzatot a dohányfüst, mint eddig hitték!

Az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Zalai-Zempléni Zsófia - Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Almalé

Almalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!)

Recept:

A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen kész(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?

vissza vissza