Babanevek 2018 - itt a legfrissebb lista! 25 különleges fiúnév és lánynév, amit még mindig nem adhatsz a kisbabádnak

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Babanevek 2018 - itt a legfrissebb lista! 25 különleges fiúnév és lánynév, amit még mindig nem adhatsz a kisbabádnak Különleges nevet szeretnél a kisbabádnak? Megteheted, sőt, 2018-tól a kérvényezés is egyszerű, ráadásul illeték- és díjmentes. Persze azt senki nem garantálja, hogy az általad kiválasztott név átmegy az MTA rostáján. Íme, az elutasított nevek. Különleges nevet szeretnél a kisbabádnak? Semmi gond, megteheted, sőt, 2018-tól a kérvényezés is egyszerű, ráadásul illeték- és díjmentes. Persze azt senki nem garantálja, hogy az általad kiválasztott név átmegy-e az MTA rostáján.

Mint köztudott, az MTA Nyelvtudományi Intézetében ötfős testület bírálja el a benyújtott kérvényeket, és bizony nem egy kritériumnak meg kell felelni - egyebek közt, hogy az adott név megfeleljen a magyar helyesírás szabályainak, illetve nem javasolják olyan név bejegyzését sem, mely hangzásában vagy jelentésében a gyermek személyiségfejlődésére káros lehet. Az elbírálás további elveiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben »
 

2018 januárjában elutasított babanevek


Hogy 2018 januárjában milyen neveket fogadtak el, arról nincs hivatalos listánk, ellenben azt tudjuk, hogy mely fiúneveket és lányneveket dobták vissza. Ennek alapján látható, hogy fiú babának továbbra sem lehet adni a Lucifer nevet, de feltehetően nem lesz Dévid vagy Dzsegger (feltehetően Mick Jagger után) sem a bölcsiben.



Lányoknál elutasításra került a Katalin becéző formája, a Katus, és a klasszikus angolszász szerelmesfüzetek lányhősei, Jessica és Jenifer (így, egy n-nel) szintén nem férkőzhettek be az adható magyar nevek közé. Nézd meg a teljes listát!

A 2018 januárjában elutasított fiúnevek
1. Manolo
2. Dévid
3. Aris
4. Zanot
5. Lucifer
6. Theodore
7. Thiágo
8. Ménroth
9. Bályezit
10. Juta
11. Kai
12. Zanód
13. Dorien
14. Dzsegger

A 2018 januárjában elutasított lánynevek
1. Zaya
2. Jessica
3. Jenifer
4. Vivienne
5. Betty
6. Lacina
7. Katus
8. Tiffani
9. Lorelei
10. Lorien
11. Gevien

Mit kell tudnod az utónév-kérvényezésről?
A korábbi gyakorlattal ellentétben idén januártól lényegesen egyszerűbb az utónév-kérvényezés. Egyszerűen töltsd le a Minisztérium honlapjáról a kérvényező adatlapot, melyen meg kell adni egyebek közt a kérvényezett nevet, a kérvényezés indokát, illetve - ha tudod - a kérvényezett utónév eredetét és jelentését. (www.kormany.hu -> Dokumentumok -> keresés: utónév -> a keresési eredmények között: A Magyar Tudományos Akadémia utónév anyakönyvezhetőségére vonatkozó nyilatkozata iránti kérelem és kitöltési útmutató)

A kitöltés után írásban vagy elektronikusan nyújtsd be a kérvényt bármelyik anyakönyvvezetőhöz vagy anyakönyvi szervhez, de akár közvetlenül is eljuttathatod a Miniszterelnökség részére, a 1055 Budapest Kossuth Lajos tér 2-4. postai vagy a hatosagi@me.gov.hu e-mail címre is. A kérvényezés illeték- és díjmentes.

Olvasd el ezt is!
39 fiúnév és lánynév, amit 2018-ban már adhatsz a babádnak »
40 fiúnév és lánynév, ha régi magyar nevet adnál a babádnak »

Forrás: kormany.hu
Fotó: Freepik/v.ivash

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2018.02.22