Meglepő: ebben az időpontban születik a legtöbb kisbaba! - A kutatók csak találgatnak, hogy ennek mi lehet az oka

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Meglepő: ebben az időpontban születik a legtöbb kisbaba! - A kutatók csak találgatnak, hogy ennek mi lehet az oka A születések háromnegyede nem a 9:00 és 17:00 óra közötti, hivatali órákban történik, sokkal inkább hétvégén, munkaszüneti napon vagy munkaidőn kívül - állapította meg egy új kutatás. Vajon mi lehet az oka? A születések háromnegyede nem a 9:00 és 17:00 óra közötti, hivatali órákban történik - állapította meg egy új kutatás az Egyesült Királyságban, melyet a csalad.hu cikke szemlézett.

Csak a babák negyede születik munkaidőben
A University of London kutatói azt állapították meg, hogy az újszülöttek mindössze negyede (28,5 százaléka) jön világra munkaidőben - 71,5 százalékuk viszont munkaidőn kívüli időpontban születik meg: hétvégén, munkaszüneti napokon vagy munkanapokon délután 17:00 és reggel 9:00 között.

A kutatók több mint 5 millió, 2005 és 2014 között született gyermek adatait vizsgálták meg. Kiderült, hogy a legtöbb spontán szülés hajnali 1:00 és reggel 7:00 óra között történik, a hajnali 4:00 óra a csúcsidő!



Vizsgálták a mesterségesen megindított szüléseket is, az összes születés egyötöde ilyen. Ezek többnyire kedd és szombat között, éjfél körül történtek, illetve olyan napokon, amelyek éppen megelőznek valamilyen munkaszüneti napot.

Karácsonykor kevés baba jön világra
A tervezett császárok (ezek adják a szülések 9,2 százalékát az Egyesült Királyságban) legtöbbször hétköznap délelőtt 9:00 és 12:00 között zajlanak le. Nem meglepő módon karácsonykor nem nagyon ütemeznek be császárt, de egyébként akkor a spontán születések száma is alacsony.

- Az nem meglepő, hogy a tervezett császárok általában nem ünnepnapokra vannak kiírva, az viszont nem egyértelmű, miért ritkábbak a spontán szülések is karácsonykor, mint az év más napjain. Ezt magyarázhatják a megelőző napokon végrehajtott szelektív szülészeti beavatkozások, ám a pontos válaszokhoz további kutatásra van szükség - mondta Dr. Peter Martin, a tanulmány vezető szerzője.

Evolúciós magyarázat
A szakember nem tartotta kizártnak, hogy a sok éjszakai szülés evolúciós hagyatékunk eredménye.

- Őseink napközben aktív, és ezért szétszóródott csoportokban éltek, éjszakára viszont együtt tért nyugovóra a csapat. Így az éjszakai szülés és születés némi védelmet nyújtott a babának és a mamának is - indokolta az eredményt.

Ennek persze csak örülhetünk, hiszen így nagy valószínűséggel nem kell a nappali csúcsforgalomban, dugóban araszolva vajúdni és arra várni, hogy az ember végre bejusson a kórházba!

Forrás: csalad.hu
Fotó: Flickr/Inferis

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2018.07.31