Hajbeültetés várandósan - lehetséges?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Hajbeültetés várandósan - lehetséges? A kopaszodás és a hajhullás nem csak a férfiak problémája. A nők 25 %-a küzd a hajvesztéssel és a hajhullással, és még ennél is többen vannak azok, akik életük során legalább egyszer kóros mértékű hajhullásban szenvednek. A nők több mint 40 százaléka 40 éves kora környékén tapasztal valamilyen mértékű hajvesztést. A hajhullással szembesülni sokszor nem könnyű, egy nőnek pedig általában jóval nehezebb ezt feldolgozni, mint egy férfinak.

A dús, ápolt frizura a nőiesség egyik szimbóluma, így ennek elvesztése gyakran jár együtt az önbizalom elvesztésével. Nem ritka, hogy a kopaszodó nők depressziósak lesznek, nem járnak szívesen társaságba, magukba fordulnak, sőt, a karrierjüket is rosszul érintheti ez a változás.



A hajszálak kihullása természetes folyamat, napi 100 hajszál elvesztése normálisnak tekinthető, nem jelent semmilyen problémát, nem számít kórosnak. Ha tehát marad néhány kósza hajszál a fésűben vagy reggel a párnánkon, még nem kell rögvest orvoshoz fordulnunk. Ha azonban  a hajhullás  jelentősebb mértékű, esetleg csomókban hullik a haj, akkor mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost, illetve egy képzett specialistát, hajgyógyászt.

A hajhullás okai nőknél
Nők esetében a hajvesztésnek számtalan oka lehet. Náluk nem olyan egyértelmű ez, mint a férfiaknál, hiszen a férfiak esetében 90%-ban a hormonok és a genetika felelős a kopaszodásért.

A nőknél is okolható a genetika, de gyakran állhat a háttérben például a stresszes életmód vagy a helytelen táplálkozás is.  A hajhullás ugyanis a fehérje-, illetve a vitaminhiány, vagy a szélsőséges diéta tünete is lehet.  

Nők esetében hajhullást okozhat még a túl gyakori hajfestés, dauer és hasonló, a hajat erősen igénybe vevő beavatkozások, vagy a gyengébb minőségű hajápoló kozmetikumok. A túl szoros hajfonatok, forró kezelések roncsolják a hajhagymákat, ezért ezeket érdemes mértékkel alkalmazni, ami az otthoni hajvasalásra vagy a túl gyakori hajszárításra szintén igaz.

A felsorolt okokon kívül a hajhullás mögött állhatnak még különböző betegségek, gyógyszermellékhatások, továbbá fizikai stressz is. Az utóbbi kategóriába tartozik a terhesség és a szülés is, melyek során - a megváltozott hormonháztartás hatására - hajhullás alakulhat ki.

A női hajvesztés
A női kopaszodás lefolyása alapvetően különbözik attól, ahogyan ez a férfiaknál zajlik. A férfiaknál a hajvesztés során egyre feljebb tolódik a hajvonal, majd jellegzetes patkó alakú hajforma alakul ki.

Nők esetében inkább a ritkulás a tipikus, általában diffúzan kopaszodnak, teljesen tar területek ritkán alakulnak ki. A hajvesztés jellegzetes megjelenési formája a nőknél a női mintakopaszság, vagyis angol szakkifejezéssel: Female Pattern Baldness. A női kopaszodást a Ludwig-skála osztályozza, ezt az alábbi képen láthatjuk:



A hajbeültetés
A hajbeültetés nőknek ma az egyetlen biztos módszer a hajhullás és kopaszodás megállítására, illetve visszafordítására. A hajtranszplantáció során a páciens saját hajszálait ültetjük át a hajhiányos területekre, ugyanis a tarkótájon a legtöbb esetben még nagymértékű kopaszodás esetén is marad elegendő haj az átültetéshez. Ez azért lehetséges, mert az itt lévő hajhagymák ellenállnak a kopaszodásnak, és ezt a tulajdonságukat az átültetett területen is megőrzik.

A hajbeültetésnek több technikája van, az egyik legmodernebb a HIMG hajklinikán elérhető  S. H. E. hajbeültetési módszer.

Terhesség alatti hajbeültetés
A várandósság ideje alatt is felmerülhet a nőkben a hajbeültetés igénye, azonban terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad elvégezni a hajtranszplantációt. Ennek több oka is van:

- Az egyik, hogy a beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, az injekcióban lévő lidokain azonban a magzat egészségét szem előtt tartva várandós nőknél nem alkalmazható. 



- Szintén probléma, hogy a hajbeültetés alatt és után kapott gyógyszerek - antibiotikumok, fájdalomcsillapítók - nem szedhetőek a terhesség és a szoptatás alatt, mivel a hatóanyagok kiválasztódhatnak az anyatejben, és az antibiotikumoknak sokszor magzatkárosító hatásuk is lehet. Gyógyszer nélkül azonban a hajbeültetés nem végezhető el, hiszen a fejbőr gyógyulása elengedhetetlen a megfelelő végeredményhez.

- Előfordulhat az is, hogy a hajbeültetés alatt beindul a szülés a beavatkozás/érzéstelenítés közben fellépő átmeneti fájdalomnak köszönhetően.

- További probléma még, hogy a pocakos kismama nem tud hassal ráfeküdni a kezelőágyra a hajszálak tarkótájról történő kinyeréséhez.

A hajbeültetés nem életmentő beavatkozás, és nem olyan, amit ne lehetne elhalasztani néhány hónappal. Leghamarabb a szoptatás után végeztethető el a hajtranszplantáció, de a pontos időpontért és további információért érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Szoptatás utáni hajbeültetés
Ha már nem szoptatsz, de küzdesz a kopaszodással és a hajhullással, akkor érdemes elvégeztetned a hajbeültetést.



A F. U. E., vagy a még korszerűbb S. H. E. módszerrel végzett hajbeültetés természetes hatású hajkoronát  eredményez a megritkult hajú nők számára is. Szerencsére a hajbeültetés megoldható hosszú haj közé is, a hajhiányos területen nem szükséges levágni a hajat. A legmodernebb technikákat (F. U. E., S. H. E.) alkalmazva a hajbeültetés után nem marad látható heg, a beavatkozáshoz nincs szükség vágásra, így varrni sem kell majd.

A korszerűtlen F. U. T. technikával szemben ezek az eljárások minimálisan invazívak, szinte teljesen fájdalommentesek és rövid gyógyulási idővel járnak. A minőséget garantálja továbbá az is, hogy HIMG klinika által kifejlesztett S. H. E. módszer 2013-ban elnyerte az Év terméke díjat egészségügyi kategóriában.

Ha minőségi hajbeültetést szeretnél, válaszd a HIMG hajbeültetési klinikát!

Fotók: Unsplash/Suhyeon Choi, Unsplash/Nicole Honeywill

[Támogatott tartalom]

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2019.09.25