Koronavírus elleni védőoltás várandósoknak: Ezeket ajánlja a tisztifőorvos

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Koronavírus elleni védőoltás várandósoknak: Ezeket ajánlja a tisztifőorvos Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján egyebek közt arról is beszélt, hogy ha valaki várandósság alatt be akarja magát oltatni koronavírus ellen, akkor hogyan teheti meg. Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján egyebek közt arról is beszélt, hogy ha valaki várandósság alatt be akarja magát oltatni koronavírus ellen, akkor hogyan teheti meg.

Miért veszélyes a koronavírus a kismamákra?
A koronavírus járvány a várandósokat is megtámadja, és egy tudományos cikk szerint a kismamáknál háromszor akkora a veszélye, hogy Covid-fertőzés esetén kórházi kezelésre, vagy akár mesterséges lélegeztetésre szorulnak, mint az azonos korú, de nem terhes nőknél. Ráadásul megnő a koraszülés, császármetszés és a szülés utáni komplikációk esélye is.

A hírek szerint Magyarországon is több kismama kap oxigént és szorul lélegeztetőgépre, éppen ezért fontos, hogy ők is megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást.



Ezzel kapcsolatban szólalt meg ma Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs március 26-ai, pénteki tájékoztatóján, ahol elmondta, tisztában vannak vele, hogy a várandósok a vírusfertőzés szempontjából magas kockázatú csoportnak számítanak, éppen ezért zajlanak különféle klinikai vizsgálatok arra vonatkozólag, hogy melyik védőoltás lenne hatékony, ugyanakkor veszélytelen egy kismamára és a magzatára.

Milyen oltást ajánlanak a kismamáknak?
Mint kiemelte, nemzetközi tapasztalatok már rendelkezésre állnak, ezek alapján fogalmazták meg a magyar szakemberek az ajánlásukat, amivel már a magyar kismamák is élhetnek. Bár a védőoltás felvétele még mindig kisebb kockázattal jár, mint maga a vírusfertőzés, de Müller Cecília hangsúlyozta, hogy minden esetben egyénileg kell mérlegelni a várható hasznot és az esetleges kockázatokat, és ezt követően a kismama döntése, hogy kéri vagy sem az oltást.

Egyelőre a kismamáknak az mRNS-típusú oltásokat ajánlják - Magyarországon ilyen a Pfizer és a Moderna. Bár feltehetően a vektorvakcinák sem jelentek veszélyt, ugyanakkor azoknál még kevesebb a tapasztalat, mondta.

Mikor kaphatják meg a kismamák az oltást?
A jelenlegi ajánlás szerint az első oltást a kismamák a várandósság 12. hetét követően kaphatják meg, míg a második adagot a szülés után. Aki kismamaként oltást szeretne, az mindenképpen regisztráljon, ezt követően pedig vegye fel a kapcsolatot a szülész-nőgyógyászával és a háziorvossal, tette hozzá a tisztifőorvos.

Forrás: Operatív törzs tájékoztató

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2021.03.26