Kismamák és szoptató anyák Covid-oltása: Ezt kell tenned, ha beoltatnád magad a koronavírus ellen

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Kismamák és szoptató anyák Covid-oltása: Ezt kell tenned, ha beoltatnád magad a koronavírus ellen Hogyan kaphatod meg a koronavírus elleni védőoltást, ha babát vársz vagy szoptatsz? Milyen típusú oltást kapsz? Hol kapod meg a vakcinát? Miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását - írta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter március 29-én, vasárnap a közösségi oldalán.

Közölte: arra kérik a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.



Minden megyében és a fővárosban is lesz oltópont kismamáknak
A miniszter ismertette: minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is kérhet majd időpontot az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét a hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon.

Mi legyen nálad, ha oltatni mész?
Novák Katalin arra kérte a várandósokat, hogy az oltáshoz ne felejtsék otthon a várandósgondozási kiskönyvüket sem.

Extra oltópont a Semmelweis Egyetemen
Közben a Semmelweis Egyetem már egy extra oltópontot is létrehozott a várandós és szoptató kismamák számára, ahol soron kívül megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást.
 
Mikor kaphatod meg az oltást kismamaként és szoptató anyaként?
Mint a honlapjukon írják, a kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.

A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor felvehetik az első oltást, majd öt héttel később az ismétlő vakcinát.

Melyik vakcinákkal oltják a kismamákat?
A kismamák és szoptató édesanyák oltásához Magyarországon jelenleg elérhető vakcinák közül az mRNS-típusú Pfizer és a Moderna vakcinákat lehet használni, de minden esetben egyéni elbírálás szükséges, mérlegelendő a kockázatokat. Amennyiben nagy a fertőződés kockázata, mert például egészségügyi dolgozó a várandós, illetve alapbetegségei miatt nagy a rizikója annak, hogy súlyos megbetegedés alakul ki a vírusfertőzés esetén, akkor javasolt az oltás.

A védőoltás előnyeit és kockázatait a várandósság esetében tehát mindig egyénileg kell mérlegelni, és ennek kapcsán a várandósnak teljes körű tájékoztatást kell nyújtani. A várandósnak minden esetben írásos belegyező nyilatkozattal kell megerősítenie, hogy kéri az oltást.

Olvasd el ezt is!
Miért pont az mRNS-típusú védőoltást adják a kismamáknak?  - Erre jutottak a kutatók »


Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2021.03.29