Terhesség és kávé: Így hat a kávé és a koffein a terhességi cukorbetegség kialakulására kismamáknál

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Terhesség és kávé: Így hat a kávé és a koffein a terhességi cukorbetegség kialakulására kismamáknál A terhesség alatti kis mennyiségű koffeinfogyasztás csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát - állapították meg a Pennsylvaniai Egyetem kutatói. A terhesség alatti kis mennyiségű koffeinfogyasztás csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát - állapították meg a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, akik eredményeiket a JAMA Network Open című szaklapban tették közzé.

"Bár az ajánlott határérték feletti fogyasztás összefüggéseit nem tudtuk vizsgálni, most már tudjuk, hogy az alacsony és közepes koffeinbevitel nem jár együtt a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia (terhességi toxémia) vagy a magas vérnyomás megnövekedett kockázatával a várandós anyák esetében" - idézte a tanulmány vezető szerzőjét, Stefanie Hinklét, az egyetem epidemiológiai tanszékének adjunktusát az eurekalert.org tudományos ismeretterjesztő portál.

Napi maximum 200 mg koffein ajánlott várandósoknak
Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) azt ajánlja, hogy a terhes nők korlátozzák a koffeinfogyasztást napi 200 milligrammnál kevesebbre.

Néhány ital koffeintartalma:
Coca-cola (light/zero verzió is) 13,5 mg
Pepsi cola/light 10,5-11 mg
hosszú kávé 40-80 mg
eszpresszó kávé 50-175 mg
instant kávé 60-100 mg
kapszulás kévé 40-130 mg
koffeinmentes kávé 2-15 mg
tea 15-20 mg
(forrás: tudatosvasarlo.hu, koffeinbox.com)

De az ét- és a tejcsokoládé is tartalmaz koffeint.



A koffein és az anya egészségi állapota közötti kapcsolatról azonban továbbra is korlátozottak az adatok. Hogy jobban megértsék ezt az összefüggést, a kutatók 2529 olyan várandós nő adatait vizsgálták, aki 2009 és 2013 között 12 amerikai klinikai központban magzati növekedéssel kapcsolatos kutatásokban vett részt. A résztvevők jelentették a koffeines kávé, tea, üdítő és energiaitalok heti fogyasztását.

A vérplazmában mérték a koffein koncentrációját
A koffein koncentrációját a résztvevők vérplazmájában is megmérték a terhességük 10-13. hetében. A kutatók ezután a koffeinfogyasztást összevetették a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás és a preeklampszia klinikai diagnózisával.

A kutatócsoport megállapította, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása a 10-13. heti terhesség idején nem állt összefüggésben a terhességi cukorbetegség kockázatával.

A második trimeszterben a napi 100 mg koffeinig terjedő koffeinfogyasztás a cukorbetegség kockázatának 47 százalékos csökkenésével járt. Nem volt statisztikailag jelentős különbség a vérnyomás, a preeklampszia vagy a hipertónia tekintetében azok között, akik a terhesség alatt fogyasztottak és akik nem fogyasztottak koffeint.

A koffein segíti az energia-háztartást és a zsírtömeg csökkentését
A kutatók megjegyezték, hogy eredményeik egyeznek azokkal a tanulmányokkal, amelyek szerint a koffein összefüggésbe hozható a jobb energia-háztartással és a zsírtömeg csökkenésével. Hozzáfűzték: nem kizárt, hogy ezek az eredmények a kávé és a tea egyéb összetevőinek, például a fitokemikáliáknak köszönhetőek, amelyek hatással lehetnek a gyulladásra és az inzulinrezisztenciára, ami a terhességi cukorbetegség alacsonyabb kockázatához vezethet.

Aki korábban nem fogyasztott koffeint, ne terhesen kezdje el
Hinkle szerint a korábban koffeint nem fogyasztó állapotos nőknek nem lenne tanácsos elkezdeni a koffeintartalmú italok fogyasztását a terhességi cukorbetegség kockázatának csökkentése céljából, a kutatás eredményei azonban kissé megnyugtathatják azokat az állapotos nőket, akik fogyasztanak alacsony vagy mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmazó italokat.

Olvasd el ezt is!
Milyen kávét fogyassz, ha reflux alakul ki a terhesség alatt? - Ezt ajánlja a dietetikus »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2021.11.15