Főoldal > Cikkek > 9 hónap > A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Te melyikről hallottál már? - Szülők Lapja

A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Te melyikről hallottál már?

Szülőklapja képMilyen terhesség körüli babonák léteznek a köztudatban? A csúcsos has vagy akár a reggeli rosszullétek gyakorisága valóban jelezné a baba nemét?

Szerző: Szülők lapja
2022-02-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A babavárás, illetve a születés körüli babonák mindig is jobban felértékelődtek, mint hétköznapunk egyéb babonái. Amikor gyermekünket várjuk, akkor nem csak mi magunk leszünk szeszélyesebbek (és néha magunk számára is kiszámíthatatlanok), hanem hajlamosabbak vagyunk a tudományos alátámasztást nélkülöző közhiedelmeket is könnyebben befogadni.

Sorra vettük a legfelkapottabb várandós babonákat, te melyikről hallottál már?
 

10 LEGELTERJEDTEBB TERHESSÉGI BABONA

Fiú lesz vagy lány?

1. Reggeli rosszullétekből következtetni lehet a baba nemére.
Sokan tartják úgy, hogy ha a terhesség kezdetén gyakran vagyunk rosszul, akkor lányra, ha ritkábban (vagy egyáltalán nem) akkor inkább kisfiúra lehet számítani.

Mások a reggeli rosszullétekből nem a baba nemére, hanem a születendő kisbaba hajacskájának dússágára következtetnek: ha túl sokszor vagyunk rosszul a terhesség ideje alatt, akkor hajas baba érkezik (mondván a baba haja ingerli az anyukát). Erre a babonára már sokan rácáfoltak, és semmilyen tudományos alapja nincs.

2. Ha az anyuka arca kerekedik ki, akkor fiút, ha a csípője, akkor lányt vár
Ezt a babonát már kevesebben ismerik, de még így is sok kismamától lehet hallani. A kritikus hangok igyekeznek cáfolni a szerintük egyértelmű badarságot, hiszen a baba neme nem határozhatja meg azt, ami előre kódolt, genetikai kérdés.

A 10 legnépszerűbb terhességi babona, amiben ma is sokan hisznek - Te melyikről hallottál már?

3. Jegygyűrűvel megmondható a baba neme
Egy egyszerű módszer segítségével megtudható, hogy fiú vagy leánygyermekünk születik-e. Ezt nem csak a terhes kismamák próbálhatják ki, hanem a szülés előtt álló lányok, fiatal nők is (vagyis jövendölni is lehet ezzel a módszerrel). Cérnára kell felfüggeszteni tűt vagy jegygyűrűt, amit ezután rezzenéstelen kézzel ki kell tartani az érdeklődő csuklója fölött (a kérdező keze eközben ökölbe szorítva, felfelé néz).

Az inga egy idő után elkezd kimozdulni... Ha ez a mozgás kör-körös lesz, akkor lánya lesz az illetőnek, ha egyenes, akkor fiú. Ugyanezzel a módszerrel az is megállapítható, hogy valakinek hány gyermeke fog születni. Játéknak jópofa, de jobb, ha inkább a saját megérzésünkben hiszünk.

4. Ha a has csúcsos, akkor kisfiút várunk, ha lapos, akkor kislányt
Erre a nép hiedelemre is már sok kismama rácáfolt, és sokan nem is hisznek benne - mégis minden kismama megállapítja magáról a tükörben, hogy neki éppen csúcsos vagy lapos hasa van-e.

5. A mell változásáról is következtetni lehet a baba nemére
Ez talán egy kevésbé ismert teória, aminek egyszerűen az lehet az oka, hogy a bimbóudvar színe nem kifejezetten társasági téma.
Amúgy sem túl könnyű elhinni, hogy az erősen besötétedő bimbóudvar jelezni tudná a születendő kisbaba nemét, még kevésbé azt, hogy a mellek megnagyobbodásából lehetne következtetni, hogy kisfiút vagy kislányt várunk.

6. Terhességük alatt szeszélyesebbé váló kismamák lánygyermeket várnak
Nagyon logikusan hangozhat elsőre, hogy a szeszélyesebb nők kislányt várnak (és nagyon gyanút keltő, hogy ezt valaha egy férfi találta ki...), de ez is inkább a szórakoztató népi mendemondák körébe, mintsem a megalapozott tudományos tények kategóriájába sorolható.

7. Ha sósat kívánunk, akkor fiú – ha édeset, akkor lány
Egyesek szerint a kívánósságból is ki lehet következtetni a baba nemét: ha édességet kívánunk, akkor valószínűbb, hogy kislányt hordunk a szívünk alatt, ha pedig a sósabb ízeket, akkor inkább kisfiút. A babona sok évszázadnyi megfigyelésen nyugszik, a tudomány mégis azt mondja, hogy ha kívánunk valamit, akkor a szervezet próbálja jelezni azt, hogy mire van szüksége.

8. Újév első napján betoppanó férfilátogató kisfiú születését jelzi
A népi hiedelem sok és érdekes babonát tart számon. Az egyik ilyen az, hogy ha Újévkor férfi látogató érkezik, akkor fiúbabára lehet számítani, ha női, akkor kislányra.

9. Babonák az anyajeggyel kapcsolatban
Jobbára a baba nemére vonatkozó terhességi babonák terjedtek el, de léteznek nem a baba nemét feszegető hiedelmek is, melyek a kismamák várandósságával vannak összefüggésben. Ilyen például az, hogy ha az anyukára ráesik egy szilva (egyes országrészeken: cseresznye vagy más gyümölcs), akkor azon helyen a lesz a babának anyajegye.

10. Nem vásárolunk babaruhát a baba megszületéséig
Ez az a babona, ami a leginkább tartja magát. Már nem is annyira babonáról beszélünk, hanem meggyőződésről, óvatos elővigyázatosságról. A baba megszületéséig nem vásárolunk babaruhákat (mások egyáltalán semmilyen más babakelengyét sem.)

És hogy vajon fiú lesz-e vagy lány? Egy teljesen biztos: a baba neme már a fogamzás pillanatában eldől, az összes többi pedig már csak találgatás.

Fotó: Pixabay

Címkék: terhesség, várandósság, kismama, baba neme, terhességi babonák, babona, népi hiedelem, csúcsos has

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Koronavírus elleni oltás terhesség alatt: 6 hónapig a babát is védi a Covidtól, ha az anya várandósan beoltatta magát
Koronavírus elleni oltás terhesség alatt: 6 hónapig a babát is védi a Covidtól, ha az anya várandósan beoltatta magát

Azok a gyermekek, akiknek az édesanyja várandósan két adag Moderna vagy Pfizer/BioNTech vakcinát kapott, sokkal kisebb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19 miatt életük első 6 hónapjában.

tovább a cikkre
Gyermeket vár Stohl András és felesége: Babapocakos fotóval jelentették be az örömhírt
Gyermeket vár Stohl András és felesége: Babapocakos fotóval jelentették be az örömhírt

Stohl András hamarosan ismét édesapa lesz, legalábbis ez derül ki az Instagramra közzétett fotójáról, melyen feleségével, Vicával látható.

tovább a cikkre
Covid-oltás várandósság előtt és várandósan: Nem befolyásolja a termékenységet és véd a súlyos szövődményektől a vakcina
Covid-oltás várandósság előtt és várandósan: Nem befolyásolja a termékenységet és véd a súlyos szövődményektől a vakcina

Semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a koronavírus elleni vakcina felvétele, az orvosok várandósoknak, lombikprogramot tervezőknek és szoptató kismamáknak is javasolják a Covid oltást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Emelt családi pótlék, gyorsabb tartásdíj-behajtás, egyszülős nyaralás: Így segíti a kormány az egyedülálló szülőket

vissza vissza