Főoldal > Cikkek > Baba fejlődése > Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis - Szülők Lapja

Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis

Szülőklapja képTudtad, hogy a baba mozgása elárulja, hogy van-e fejlődési zavara vagy sem? Mi az összefüggés a csecsemőkori mozgásfejlődés és a kisgyerek későbbi mentális fejlődése között? Milyen kisgyerekeknek ajánlott a mozgásterápia? Pszichológus válaszol.

Szerző: Borsányi Árpád
2015-11-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Borsányi Árpád
Klinikai szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A gyermeknevelés során folyamatosan fel-felbukkanak trendek, értékes, vagy annak tűnő gondolatok, hogy mi mindenre kell figyelnie egy szülőnek és a környezetnek. Egyike ezeknek a mozgás, a mozgásfejlesztés - mondja Borsányi Árpád pszichológus és mozgásterapeuta.

Mikor érdemes és mikor szükséges a mozgásfejlesztést babáknál igénybe venni? Hogyan függ össze a kisgyerek magatartászavara a korábbi mozgásfejlődés zavarával? Szakértőnk válaszol.

Az újszülött kisbaba számára az első referenciapont a saját teste
A test az újszülöttnek első és legfontosabb referenciapontja lesz életében: az érintések, a tartás érzete, a szopizás, később pedig a fejemelés, forgások, nyúlások. Ezek mind olyan cselekedetek, melyek kivitelezése, sikeressége vagy sikertelensége alapvető információkat szolgáltatnak a gyermeknek a körülvevő világ törvényszerűségeiről.

A kisbabának nagy feladatot jelent saját testének felfedezése
Elfogadott nézett, hogy a csecsemő ingerlésének optimális mennyisége és minősége a további fejlődésben kiemelten fontos az érzelmek, a játék, az önbizalom, a mentalizáció fejlődésében - csak hogy néhány rendkívül markáns aspektust említsek.
A testen való tájékozódás, az azt érő, illetve abból jövő érzések, ingerek integrálása komoly feladat elé állítják a csecsemő, kisgyermek egész lényét. A későbbi mozgásfejlődési stádiumokon való normatív, azaz helyes sorrendben történő végighaladás szintén számos készség kialakulására lesz hatással a későbbiekben.

Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis
Kúszás, mászás, ülés - a helyes sorrend a későbbi számos készség kialakulására hatással van

Milyen hatással vannak a csecsemőkori mozgások a későbbi fejlődésre?
Könnyen belátható, hogy ezek az egy-másfél évig tartó csecsemőkori mozgások az alapjai a későbbi bonyolultabb, összetettebb mozgásoknak. Ha tehát az alap nem tökéletes, az építmény aktuálisan még működhet megfelelően, de nagyobb sérülékenységet hagy maga után. Ilyen lehet a lassabb, több időt vagy több energiát igénylő későbbi munkavégzések (beszéd, írás, olvasás, figyelem). Ezek a készségek, ha belegondolunk, mind-mind összetett mozgások koordinált megnyilvánulásai. Többek között a nyelv, a szem, a kéz, a kar stb. mozgásai (is).

Be lehet-e pótolni a csecsemőkori mozgáselakadást?
Tehát ha valami elakadás, kimaradás volt korábban, attól még képes lehet a gyermek ezeket a tevékenységeket kivitelezni, csak nagyobb erőfeszítésébe telik, ezért hamarabb elfárad, pihenésként például mással kezd el foglalkozni - és rögtön megérkeztünk a figyelemhiányos, vagy magatartászavaros gyermekhez. Nagyobb elmaradás, éretlenség esetén ezek a készségek nem tudnak kialakulni az elvárt szintnek megfelelően.


Testből lélekbe, mozgástól az énképig


A baba mozgása elárulja, hogy van-e zavar az idegrendszerben
Az idegrendszer számos funkció kialakításában és egész életen tartó kivitelezésében részt vesz, ilyen a mozgás és a fentebb említett készségek is. Az idegrendszer a megfelelő izom ingerületbehozásával éri el a mozgást. A mozgás tehát olyan, mint az autó műszerfalán elhelyezett kis lámpák: ha valamelyik felgyullad, jelezve bizonyos zavart, elakadást, tudnunk kell, hogy az idegrendszer esetleges fejlődési éretlenségét, zavarát mutatja. Ilyenkor szükséges egy felmérés, ami ugyan a mozgás által történik, célja mégis az idegrendszer állapot felmérése. Az is könnyen belátható, minél előbb történik, annál könnyebb újratanítani az idegrendszert (idegrendszer, mozgásfejlesztés) és megerősíteni a helyes idegi összeköttetetéseket.

Ügyetlen, kétbalkezes kisgyerekek - mi lehet az ok?
Visszakanyarodva a mozgásfejlődéshez, gyakran előfordul, hogy komolyabb kihatásai vannak a lelki fejlődésre is. Gondoljunk arra, amikor egyik gyermek azért nem választ, azért hagy félbe egy foglalkozást, mert azt állítja magáról, hogy „ügyetlen”, „nem megy neki” „kétbalkezes”. Ezek persze ismerősek lehetnek felnőttkorból is, például egy olyan ismerős képében, aki mindig lever, összetör, leönt valamit vagy saját magát.

Ha jó sportoló a gyerek, akkor semmi gond nincs - miért teljes tévhit?
Ebből a rövid összefoglalóból is látható, hogy a testi-lelki fejlődés milyen szorosan összefügg. Folytonosan oda-vissza hatva akadályozhatják, pozitív esetben tágíthatják a személy életterét, tevékenységeit, kezdeményezőkészségét és így hatással vannak önbizalmára, énképére is.
Sokszor elhangzik, hogy a gyermek milyen ügyes a sportban, biztos minden rendben van e téren. A sportban ügyes gyerekeknek lehetnek idegrendszeri éretlenségeik! A kettő nem függ össze, illetve választhat olyan sportot a gyermek, amihez mozgásai megfelelőek, amiben nem olyan ügyes, azt elkerüli, így nem tudunk meg többletinformációt.

Kövesd figyelemmel gyermeked mozgásfejlődését - pszichológus tanácsa
A gyerekre tehát komplex szemlélettel érdemes rátekinteni. Az idegrendszer, a mozgás olyan alapot szolgáltat tehát, melyre később összetett készségek épülnek. Az ezekben való sikerélmény vagy kudarc pedig megalapozhatja társas pozícióját, a felnőttek előzetes véleményeit, lelki egészségét.

Érdemes tehát figyelni gyermekünk mozgásfejlődését, kezdeményezőkészségét, környezete visszajelzéseit is, hogy ha szükséges, időben segíthessünk nekik fejlődési potenciáljaik kibontakoztatásban.

Szerző: Borsányi Árpád pszichológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: csecsemő, baba, mozgás, mozgásfejlődés, mozgásfejlesztés, idegrendszeri zavar, mozgásteraputa

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A babák, kisgyermekek fejlődése - Melyik állomás miért fontos?

Mit tanulnak azzal a babák, hogy mindent a szájukba vesznek? Tudtad, hogy saját testük és énképük folyamatos megtapasztalásával egy kihagyhatatlan és fontos fejlődési folyamaton mennek át? Gondoltad-e, hogy a kisgyerekek térbeni tájékozódása pedig már a későbbi írás-olvasást készíti elő? Gyermekfejlődésről és fejlesztésről kérdeztük a szakértőt.

tovább a cikkre
A helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek!

A helyes testtartást és helyes ülést időben meg kell tanitatni gyermekeinknek. De mikor kezdjük? Miben segít a gyógytorna? Mikor van szükség gyógyeszközökre? Gyógytornász válaszol.

tovább a cikkre
A baba első 1 000 napja a legmeghatározóbb az egészsége szempontjából

A kisbaba első 1000 napja hihetetlenül fontos a későbbi egészsége és a várható élettartama szempontjából. A baba első évei döntik el ugyanis, hogy később milyen vérnyomása lesz, elhízott felnőtt válik-e belőle, illetve milyen betegségekre számíthat. Az Első 1000 Nap elnevezésű orvos szakmai program többek között rávilágít arra, hogy egyáltalán nem mindegy mit és hogyan adunk a babának enni a kezdeti időszakban.

tovább a cikkre
A tévénézés hatása a kisgyermekekre

Súlyosbítja a kisgyerekek alvásproblémáit a sok televízió nézés és számítógépezés, állítják a kutatók. Nehezebben alszanak el, gyakrabban ébrednek fel az éjjel és gyakrabban jelentkezik náluk nappali fáradtság.

tovább a cikkre
Agytornára is szüksége van a gyerekeknek

A gyerekeknek szükségük van a mozgásra ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek. Így az agyuk fejlődéséhez is szükség van a mozgásra, és fordítva: az agyuk jó működése elengedhetetlen a jó koordinációhoz.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Borsányi Árpád - Klinikai szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkemájpuding

Csirkemájpuding

Feltétek a főzelékhez >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g csirkemáj 10 g margarin 10 g liszt 50 ml tej 1/3 db tojás petrezselyemzöld só

Recept:

A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet és besűrítjük. Beletesszük az elkapart csirkemájat, tojássárgáját, majd petrezselyemzölddel, sóval ízesítjük, végül óvatosan hozzákeverjük a(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

5 tuti tipp az iskolára hangolódáshoz - Játék- és könyvajánlóval

vissza vissza