Hozzátáplálás - mikor mit ehet a baba

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babakonyha

Milisitsné Tátrai Beatrix


Hozzátáplálás - mikor mit ehet a baba

Minden anyuka helyesen szeretné táplálni babáját. A csecsemők helyes táplálása megalapozza az immunrendszer kialakulását és megerősödését. Mikor kezdjük meg a hozzátáplálást? Hány hónapos kortól, milyen ételek adhatók a babáknak?

6. hónapos korig csak anyatej
A csecsemőtáplálásban régóta tartja magát az ajánlás, fél éves korig csak anyatej, vagy anyatejpótló tápszer. A babák fejlődéséhez, növekedéséhez nincs szükség másféle táplálékra. Az anyatej, vagy tápszer tartalmazza mindazokat a fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, amire agy féléven aluli babának szüksége van. Nem utolsó sorban a szoptatás révén a szervezetébe került laktobacillusok, és bifidobakteriumok megalapozzák az immunrendszer kialakulását és megerősödését.
 
6 hónapos kor után hozzátáplálás
Minél tovább szopik egy baba, immunrendszere annál stabilabb lesz. A folyékony ételek emésztése biztonságosabb, és könnyebb. Féléves kor után sem kell abba hagyni a szoptatást, hanem csak ”hozzátáplálunk”, vagyis a meglévő anyatej / tápszer mellé adunk kalóriadúsabb szilárd táplálékot, a megnövekedett kalóriaszükséglet miatt. Féléves kor után indul meg igazán a mozgásfejlődés, megjelennek a nagy mozgások, ami sok kalóriát emészt fel.
 
Ú ajánlás szerint: kis mennyiségben glutén
Mielőtt hozzákezdenénk a ”más” ételek adásához, egy új ajánlás szerint, a szopatott babáknak kis mennyiségben glutént adunk. Az ajánlás szerint lehetőleg 4. hónap után, de még a 7. hónap előtt, és utána még legalább három hónapig biztosítani kell az anyatejet.  A kis mennyiségű glutén, ”1 csapott mokkás kanál” gabonapép formájában anyatejjel, vízzel elkeverve jut a csecsemőhöz. Feltételezés! Ha a szoptatott csecsemő ilyen kis mennyiségű glutént kap, szervezete nem fog kialakítani helytelen válaszreakciókat, és a lisztérzékenység megelőzhető! Ennek csak szoptatott, vagy vegyesen táplált / anyatej, tápszer / babák esetében van létjogosultsága.
 
Hogyan kezdjük a hozzátáplálást?
A hozzátáplálást 6. hónap után érdemes elkezdeni. Minden esetben gyümölcslével, majd péppel, kellemes, édes íze miatt. Adhatunk magunk által készített pépet, vagy babadesszertet is. Annyit adjunk, amennyit a baba szívesen elfogad. Törekedjünk a kisétkezések (tízórai, uzsonna) időpontjára tenni. Igyekezzünk a szezonális gyümölcsök használatára! Az alma minden évszakban rendelkezésre áll, egészséges, vitamindús gyümölcs, alapja lehet egy ”gyümölcskoktélnak” is.
 
- A citrusféléket csak 8. – 9. hónap után adjuk allergizáló hatásuk miatt.
- Nem adható eper és málna, szintén allergiát okozhat!
- Az apró magvas gyümölcsöket (ribizli, szeder, kiwi) passzírozva adjuk!
- Ne siettessük a hozzátáplálást, ha van anyatej! Nyugodt tempóban haladjunk, engedjük, hogy a baba megszeresse az új ízeket, és elfogadja a kanalat.
- A főzelékeket is fokozatosan ismertessük meg.
- A baba ételei só mentesek, párolva, főzve készítsük.
- A szervezetnek szüksége van vitaminokra. Azért, hogy a zsírban felszívódó vitaminokat a baba szervezete hasznosítani tudja, a főzelékeket dúsítani kell olajjal, vagy olaj alapú margarinnal.
- A 7. hónap után hús hozzáadásával lesz teljes értékű a főzelék.
- A szoptatások ritkítása a baba igényeinek, és az anya elhatározásának függvénye!
 
Mit? Mikor? A teljesség igénye nélkül
6. hónap 
Alma, őszibarack, ribizli, meggy, burgonya, sárgarépa, cékla, sütőtök, zöldborsó,
 
7. hónap
Sárgabarack, körte, szilva, ringló, zöldbab, brokkoli, spárgatök, cukkíni, patisszon,
 
8. hónap
Dinnye, sárgadinnye, szőlő, szeder, kelkáposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, padlizsán
 
10. hónap 
Sajt, joghurt, kefir, virsli, parizer,
 
12. hónap
Tojás, túró
 
Az ételeket a 7. hónaptól dúsíthatjuk húsokkal, melyek a fehérjebevitel szempontjából nagyon fontosak
7. hónaptól csirke és pulykahús

8-9. hónaptól
Borjú, csirkemáj és hal is szerepelhet a babád étrendjében

 
Fotó: Freepik
 
 
 

Milisitsné Tátrai Beatrix

Babakonyha

Milisitsné Tátrai Beatrix


2013.11.29