2023. december 10 |Judit, Lívia, Loretta...
Főoldal > Cikkek > Babakonyha > Ezeket NE add a gyermekednek enni! Egészségtelenek, mégis kaphatóak 2015. márciusáig - Szülők Lapja Ezeket NE add a gyermekednek enni! Egészségtelenek, mégis kaphatóak 2015. márciusáig
Szerző: Erdei Gergő 2014-05-16 Forrás: Szülők lapja ![]()
A csokoládékfigurák, nápolyik, csokik tele vannak TFA-val A szülők számára kiemelten fontos téma a TFA mentesség, hiszen a legtöbb TFA a gyermekek számára kedvelt csokoládéfigurákban, nápolyikban, csokoládékban lehet. A TFA-k megtalálhatóak a kérődzők tejében és húsában, így a tehéntejben, marhahúsban, azonban ezek az egészségre ártalmatlanok. Gyerekeknél mindenképpen kerüljük a hidrogénezett élelmiszereket! Amik az emberi szervezetre veszélyt jelentenek azok a mesterséges TFA-k, amely a növényi olajok élelmiszeripari feldolgozása során keletkeznek. Ez az élelmiszeripari eljárás a hidrogénezés. A hidrogénezés során megváltozik a zsírsavak kémiai szerkezete, amely az egészségünkre káros hatást fejthet ki. Természetesen nem csak a hidrogénezett növényi zsírok tartalmazhatnak TFA-t, hanem az ezekből készült termékek is. Mit okoz a káros TFA? A szervezetbe bekerülve növeli a gyulladási faktorok, a szabad zsírsavak szintjét. A szervezetben jelen lévő „jó” koleszterin szintjét csökkenti, míg az egészségre káros „rossz” koleszterin mennyiségét növeli. Fogyasztása összefüggésben áll a szív és érrendszeri halálozásokkal, amely Magyarországon a vezető halálok. Az egészséges táplálkozást már gyermekkorban kell elkezdeni A rendelet célja a szív és érrendszeri halálozás mértékét évi 3000-5000 áldozattal csökkenteni. Az egészséges táplálkozásra már gyermekkorban nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló táplálkozással összefüggő egészségkárosodások nagy része. Még mindig vannak forgalomban TFA tartalmú élelmiszerek A rendelet hatálybalépését követően a forgalomban lévő rendeletnek>> eleget nem tévő termékeket nem kell megsemmisíteni, azonban azok a termékek, amelyek nem felelnek meg a rendeletnek maximum az áru fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje végéig, de legfeljebb a rendelet hatályba lépését követő 12 hónapig forgalmazhatóak (2015.02.18.). Néha a drága termékek ugyanúgy tele vannak TFA-val, mint az olcsóbbak Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet>> eddig több mint 800 terméket vizsgált be, amelyek eredménye elérhető az OÉTI honlapján. A termékek 24%-a 10 g TFA-t tartalmazott, 35%-a 5-10 g között, 41%-a 2-5 g transzzsírsav volt. Az egyes termékek esetében figyelembe vették azok árát is. Az eredmény meglepő, hiszen sok esetben a magasabb árfekvésű termékek is igen magas TFA tartalommal rendelkeznek. Lista a boltokban kapható élelmiszerek TFA tartalmáról Az OÉTI honlapján közölt listában>> szereplő vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják. A transzzsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm az élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan. A táblázatban piros színnel szedett értékek azt jelzik, hogy azoknál az élelmiszreknél a TFA tartalom magasabb, mint az elfogadható mennyiség. Tipp: Vásárlásnál mindig olvassuk el a termékek címkéjét, és ha azt látjuk, hogy a TFA tartalom magasabb, mint 2 gramm/100 gramm zsír, akkor azokat az élelmiszereket semmiképpen ne adjuk a gyerekeknek. Fotó: Freedigitalphotos.net Szerző: Erdei Gergő dietetikus TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >> Címkék: gyerek, egészséges táplálkozás, káros élelmiszerek, TFA, transzzsírsav, hidrogénezett élelmiszer, élelmiszer babáknak ![]() [x] hirdetés ![]() Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz ![]() [x] hirdetés
OLVASD EL EZT IS!Vigyázat! Hamis kakaópor lehet forgalomban a boltokbanÚjabb élelmiszerátverésre derült fény a napokban. 1000 zacskó hamisított kakaót foglalt le a hatóság február 20-án csütörtökön. Mivel nem a teljes mennyiség került elő, felbukkanhatnak még a hamisítványok a boltok polcain. A hamisított kakaóport az eredetitől alig lehet megkülönböztetni, az egészségre szerencsére nem ártalmas. Hozzátáplálás - mikor mit ehet a babaMinden anyuka helyesen szeretné táplálni babáját. A csecsemők helyes táplálása megalapozza az immunrendszer kialakulását és megerősödését. Mikor kezdjük meg a hozzátáplálást? Hány hónapos kortól, milyen ételek adhatók a babáknak? E-számok – mi van az ételeinkben?Ki ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel. Az ekcéma és az ételallergia kapcsolataAz atópiás dermatitis gyakran az allergiás betegségeknek, főleg az ételallergiák kialakulásának az előfutára lehet. A bőrgyógyászok ezért azt ajánlják azoknak a szülőknek, akiknek gyermekénél fennáll ez a bőrbetegség, hogy különösen figyeljenek oda gyermekük táplálkozására. A hozzátáplálás aranyszabályaiA kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni. A témával foglalkozó szakértőnkErdei Gergő - dietetikusRecept ajánlatunk![]() MeggyléGyümölcslevek >>6 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 150 gramm meggy Recept:
A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek. |