Nitrátmérgezés csecsemőkorban: okai, tünetei és a legfontosabb teendők

Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


Nitrátmérgezés csecsemőkorban: okai, tünetei és a legfontosabb teendők

Bár az idénygyümölcsök- és zöldségek változatos étrendet tesznek lehetővé a csecsemőknél, sajnos ilyenkor előfordulhat, hogy a kisbabák nitrátmérgezéssel, életveszélyes állapotban kerülnek kórházba.

A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim - ez csak három éves koruk környékén fejlődik ki teljesen.

A nitrátmérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre - ezt a megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom.

A nitrátmérgezés jellegzetes két tünete:
- a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé változik
- légzési nehézségek lépnek fel

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal kórházba kell vinni a kisbabádat, mert orvosi beavatkozás nélkül akár fulladásos halál is bekövetkezhet.

Mi okozhat nitrátmérgezést?
A zöldségekben lévő nitrát, különösen a házi készítésű sárgarépa püré és főtt cékla.

Nitrátmérgezés csecsemőkorban: okai, tünetei és a legfontosabb teendőkAz élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK rendeletben az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra.

A jogszabályban határértékek szerepelnek: a leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított határértékek 2000 és 4500 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva, ám az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitrát tartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! Fontos tudni, hogy a nitrát tartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni.

A zöldségek nitráttartalma mellett veszélyt jelenthet a babákra az ásott kutas vizekből a szervezetükbe kerülő nitrát.

Forrás: NÉBIH

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


2015.06.03