2023. június 05 |Bonifác, Fatima, Ferdinánd, Nándor, Valéria...
Főoldal > Cikkek > Babakonyha > Étkezési szokások kialakítása gyermekkorban - 3 fontos tanács, hogy ne legyen válogatós a gyerek - Szülők Lapja Étkezési szokások kialakítása gyermekkorban - 3 fontos tanács, hogy ne legyen válogatós a gyerek
Szerző: Szülők lapja 2016-01-12 Forrás: Szülők lapja ![]() A szülők és a család étkezési szokásai meghatározóak a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában - hangsúlyozzák a táplálkozási szakemberek, amit egy nemrég végzett hazai közvélemény-kutatás is megerősített. Milyen egy mai modern, egészségtudatos édesanya? Mint az a kutatásból kiderült, a friss gyümölcs és zöldség fogyasztás mellett leginkább a rendszeres étkezés, valamint a jó szülői példa az egészségtudatos anyák főbb ismérve. Az egészségtudatos szülők gyermekei hetente legalább egyszer fogyasztanak halat, a hét minden napján esznek friss zöldséget, és kétszer gyakrabban fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst, mint a kevésbé egészségtudatos anyák gyermekei. Így az egészségtudatos családok gyermekeinek esetében idejekorán kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, mely a túlsúly és elhízás megelőzésének alapfeltétele. Így lesz kevésbé válogatós a gyerek - 3 fontos tanács a kiegyensúlyozott táplálkozásért1. A reggeli vagy a vacsora közös családi étkezés legyen - tanácsolja a szakember - Azok közt a gyerekek közt, akik kevesebb alkalommal étkeznek együtt a családdal, többen küzdenek súlyproblémával, több az elhízott kisgyermek. Fontos lenne, hogy a napi főétkezések egyikét együtt töltse el a család, különös tekintettel a reggelire, mely nem csak a gyermekek napi energiaszintjét, hanem későbbi kiegyensúlyozott táplálkozásukat is megalapozza - mondja Dr. Tóth Tamás, a Magyar Elhízástudományi Társaság főtitkára. 2. Főzz együtt a gyermekeddel legalább hetente egyszer A családi, közös főzéseknek a gyermekek táplálkozására gyakorolt pozitív hatásait a kutatás is megerősítette. Az egészségtudatos édesanyák több mint fele hetente legalább egyszer együtt főz gyermekével. Ezekre a gyermekekre jellemző, hogy örülnek az új ételeknek, és ritkábban fordul elő, hogy külön ételt kell főzni számukra. Ugyanezekben a családokban a gyermekek elsősorban a zöldségekkel, de a tejtermékekkel és főzelékekkel szemben is érezhetően nyitottabbak, mint azon társaik, akiket nem, vagy kevésbé vontak be a konyhai tevékenységekbe. Az utóbbi csoport tagjai között 15 százalékponttal magasabb a kifejezetten válogatósnak mondható gyerekek aránya. A változatos étrend kialakításához tehát fontos, hogy a szülők bevonják a gyerekeket a közös főzésbe, különösen az egészséges fogások elkészítésébe. - A közös főzés a nagy tápértékű ételek megismertetésének hasznos eszköze lehet. A gyerekek bevonása a konyhai előkészületekbe ugyanis amellett, hogy kiváló családi program, lehetőséget teremt rá, hogy a kicsik táplálkozással, ételekkel kapcsolatos ismeretei bővüljenek. Nyitottabbak lesznek az olyan egészséges ételek iránt, amelyeknek elkészítésében maguk is részt vesznek - mondta el Kiss-Tóth Bernadett dietetikus. 3. Napi ötszöri, változatos étkezésre van szükségük a kisgyerekeknek - A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a rendszeres, napi ötszöri mértékletes, sokszínű és változatos étkezés, amelyre a családi minta van a legnagyobb hatással. A mai gyerekek a holnap szülői, az odafigyelésnek tehát generációkon átívelő pozitív következményei lehetnek - tette hozzá Kiss-Tóth Bernadett Mennyire egészségtudatosak a magyar anyukák?A felmérésben résztvevő 400 édesanya válaszai érdekes adatokra világítanak rá. Akik nem egészségtudatosak - 36 százalék A kutatásban résztvevő anyák egyharmada (36 százalékuk) nem tekinthető egészségtudatosnak. Leginkább olyan 25-34 éves nőkről van szó, akik rendszertelenül étkeznek, akár csupán napi 1-2 alkalommal, leginkább ebédet és a vacsorát. Az átlagnál gyakrabban fogyasztanak édességet és fehérlisztből készült péksüteményeket, és ritkán esznek zsírszegény húsokat, halat, barnarizst, vagy főtt/párolt zöldségeket. Akik átlagosnak számítanak egészségtudatosság szempontjából - 35 százalék A megkérdezett édesanyák 35 százalékát teszik ki az egészségtudatosság szempontjából átlagos attitűdökkel rendelkezők. Ők inkább a 40-49 éves korosztály tagjai, gyakran nagycsaládosak. Igyekeznek legalább háromszor étkezni egy nap, és változatosan, de hagyományosabb módon étkeznek. Például nem mondanak le az olajban sült húsokról sült krumplival, de szívesen esznek halat, és zsírszegény húsokat is, és kerülik az édességet. Akik egészségtudatosan élnek - 28 százalék A felmérésben résztvevő nők 28 százaléka sorolható az egészségtudatos szegmenshez, amelyek leginkább a 35 éven felüli, városi, fővárosi diplomások alkotják. Igyekeznek naponta legalább négyszer étkezni, előnyben részesítik a teljes kiőrlésű élelmiszereket, minden nap esznek friss gyümölcsöt és nyers zöldséget, illetve naponta többször fogyasztanak tejterméket. A sült krumplit és a bő olajban sült húsokat kerülik, inkább salátát fogyasztanak köretként, és kedvelik az olyan alternatív megoldásokat, mint a kuszkusz, a bulgur vagy a köles. Forrás: A négyszáz, 4 és 12 év közötti gyereket nevelő magyar édesanya körében végzett reprezentatív kutatást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a NESTLÉ végeztette. Fotó: Freepik/freepic.diller Címkék: baba, kisgyerek, táplálás, étkezés, étkezési szokás, egészéges ételek gyerekeknek ![]() VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEKTündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz ![]() [x] hirdetés
OLVASD EL EZT IS!Hozzátáplálás 8 hónapos kortól - Milyen új ételeket vezethetünk be? Hogyan vezessük rá őket a rágásra?Hogyan készítsük el a 8-10 hónapos babák főzelékét? Milyen fűszereket használhatunk ebben a korban? Mikortól adhatunk nekik kiflit, kölesgolyót, puffasztott pelyheket és tojást? Milyen új ételek kerülnek be a 8-10 hónapos babák étrendjébe? Hogyan vezessük rá őket a rágásra? Védőnői ajánlás. Hozzátáplálás, mit-mikor egyen a baba - letölthető táblázattalA hozzátáplálást, az új ételekkel való ismerkedést általában 6 hónapos kortól érdemes megkezdeni, ekkor kezd kialakulni ugyanis a baba képessége a szilárd ételek megemésztésére, ilyenkor ideális a fokozatosan beépített új ízek és textúrák bevezetése. Hozzátáplálás - mikor mit ehet a babaMinden anyuka helyesen szeretné táplálni babáját. A csecsemők helyes táplálása megalapozza az immunrendszer kialakulását és megerősödését. Mikor kezdjük meg a hozzátáplálást? Hány hónapos kortól, milyen ételek adhatók a babáknak? Hozzátáplálás - Mikortól adhatóak a babának az őszi gyümölcsök?Nem csak nyáron ehetünk vitamindús gyümölcsöket! Itt az ősz, amely szintén tartogat számunkra néhány igazi finomságot. Mit adjunk a babáknak, gyerekeknek, hogy egészségesek maradjanak ősszel is? A hozzátáplálás aranyszabályaiA kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni. Recept ajánlatunk![]() AlmaléGyümölcslevek >>6 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!) Recept:
A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek. |