2023. december 10 |Judit, Lívia, Loretta...
Főoldal > Cikkek > Babakonyha > Vörös húsok, kolbászok fogyasztása - Tényleg rákkeltőek? Most akkor adhatjuk a gyereknek vagy sem? A dietetikus - Szülők Lapja Vörös húsok, kolbászok fogyasztása - Tényleg rákkeltőek? Most akkor adhatjuk a gyereknek vagy sem? A dietetikus válaszol
Szerző: Szülők lapja 2015-10-29 Forrás: Szülők lapja ![]()
Összeállításunkban szakemberek és szakmai szervezetek szólalnak meg az ajánlott húsfogyasztást illetően. Rákkeltő-e a hús? Dietetikus, élelmiszeripari szakember véleménye“Nem kell minden nap kolbászt enni” Miháldi Kinga az OÉTI dietetikusa szerint a húsok esetében a tartósítási eljárások miatt vetődhet fel a fent leírt probléma, ugyanakkor "nem mindennap kell kolbászt enni", a mértékletesség és a változatosság a fontos. Más-más kategória a színhús és a húskészítmények - tette hozzá a szakember, és felhívta a figyelmet arra, hogy az egészséges táplálkozást illetően tíznapos intervallumban kell gondolkodni; akkor megelőzhetők a különböző daganatos betegségek. A rostdús táplálkozás szintén segíthet egyes betegségek elkerülésében. A vörös húsoknak a vérképzésben van jelentős szerepük Dr. Németh Antal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke az ügy kapcsán az M1 Aktuális nézőinek kifejtette: a túlzott hőkezeléssel előállított, a túlgrillezett, valamint a túlfüstölt húskészítmények valóban aggályokat vethetnek fel, de egy normál konyhai eljárással előállított sült hús, vagy más húsos étel nem tartozik ebbe kategóriába. Ezt a véleményt Miháldi Kinga dietetikus is osztotta, és a közétkeztetési rendeletre hivatkozott, ami szabályozza a bő zsiradékban sült ételek gyakoriságát. Felhívta a figyelmet ugyanakkor a vörös húsok fogyasztásának szükségességére, a vérképzésben betöltött szerepükre. A vegetáriánusoknál ugyanis kimutatható a vashiányosság, amely a húsmentes étrendre vezethető vissza. A magyarok relatív kevés sertéshúst fogyasztanak - okkal? Dr. Németh Antal szólt arról is, hogy Magyarországon jelenleg alacsony a sertéshúsfogyasztás, 24-25 kilogramm évente fejenként, holott volt már 40 kiló körül is, pedig bizonyos sertéshúsok ma táplálkozástudományi szempontból hasonlóak a baromfihúsokhoz. Példaként említette, hogy a karaj ma már kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a baromfimellfilé. Mennyi húst szabad fogyasztani? - Hússzövetség nyilatkozikFélrevezetőnek tartják a WHO tanulmányát a Hússzövetség szakemberei A Hússzövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja a WHO rákkockázati besorolását a húsokra és a húskészítményekre vonatkozóan. "Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelnek és azt teszik felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért" - áll a közleményben. A Hússzövetség tájékoztatása emlékeztet: a megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend. B vitaminok, fehérjék, esszenciális aminosavak, vas - a húsban mind megtalálható Tudományos tények bizonyítják - írja a közlemény - a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok - így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink. Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során. Környezeti tényezők (beleértve a kinti és benti levegőt, annak szennyeződését, ezen kívül a talaj és az ivóvíz állapotát) sokkal magasabb kockázati értéket hordoznak magukban a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása szempontjából, mint a húsok és húskészítmények - áll a közleményben. ![]() A hús túlzott mértékű fogasztását nem ajánlják a szakemberek A túlzott húsfogyasztás az, ami árthat Az európai húsfeldolgozó ipar és azon belül a magyar Hússzövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi húsfogyasztás szintjét tartsák meg a fogyasztók. Sőt szerintük egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához. Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is a túlzott mértékű fogyasztás ezen a területen sem ajánlott - tették hozzá. A bolti húskészítmények egyre egészségesebb receptek szerint készülnek ma már Az európai húsfeldolgozó ipar szereplői, így a magyar húsipari vállalatok is hosszú évek óta fejlesztik receptúráikat, a gyártási technológiát azért, hogy optimalizálják termékeik tápanyag összetételét, tápértékét. Így többek között alacsony zsír- és sótartalmú készítményeket és csökkentett adalékanyagú termékeket is készítenek a fogyasztóknak. Az ágazat európai szereplői a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozási rendszerének ellenőrzése mellett tevékenykednek. Továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztókat ízletes és egyben egészséges húsokkal és húskészítményekkel lássák el - olvasható a közleményben.
|
|
Mi az a laktózérzékenység, és mik a tünetei? Miért fontos az orvosi kivizsgálás? Miért nem megoldás a tej elhagyása laktózérzékenység esetén, és miért fontos a tejtermékek fogyasztása? Mennyi laktózt tartalmaznak a különböző tejtermékek?
Milyen az ideális reggeli óvodás korban? Mi a baj a felvágottakkal? Mennyi gyümölcsöt kellene enniük a gyerekeknek egy nap során? Mennyi tejet és tejterméket fogyasszanak a gyerekek a megfelelő kalciumbevitelhez? A gyermekek otthoni étkeztetésének 4 aranyszabálya!
A vegetarianizmusnak és a paleo étrendnek ma nagy divatja van, ám a fejlődésben lévő gyerekszervezetnek nem feltétlenül ezekre van szüksége. Milyen hiánybetegségek alakulhatnak ki a kisgyerekeknél, ha indokolatlanul vega ételekkel kosztoljuk őket? Mit takar a paleo-étrend? Szükségük van egyáltalán a gyerekeknek a paleo diétára? Orvos válaszol.
A bölcsődés és óvodás gyerekek mostantól kevesebb sót és cukrot tartalmazó ételeket kapnak az új közétkeztetési rendeletnek köszönhetően. Az 1-3 éves korosztály egészséges táplálására azonban otthon is oda kell figyelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik a baba, illetve a kisgyerek az első 3 életévben.
A születést követő 1000 nap során alakul ki a kisbaba immunrendszere és bélflórája. Mi az összefüggés a megfelelő bélflóra és az egészség között? Miért nő az allergiás gyerekek száma időről-időre? Miért nem szabad 4 hónapos kor előtt megkezdeni a hozzátáplálást? Mit tehetünk a gyermek egészségének megóvása érdekében az első három évben?
Nagy Erika dietetikus szakértőnk által összeállított mintaétrend ideális a kismamák számára, ugyanis biztosítja az összes szükséges tápanyagot, amelyekre a terhesség során szükség van.
Hozzávalók: 150 gramm meggy
Recept:
A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.
Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...