2023. június 06 |Cintia, Fülöp, Klaudia, Norbert...
Főoldal > Cikkek > Babakonyha > Hozzátáplálás: Hogyan vedd rá a babát, kisgyereket az új ízekre? Mit okoz a túl sós étel gyerekeknél? Dietet - Szülők Lapja Hozzátáplálás: Hogyan vedd rá a babát, kisgyereket az új ízekre? Mit okoz a túl sós étel gyerekeknél? Dietetikus válaszol
Szerző: Mosányi Barbara és Varga Zita Hella 2016-03-29 Forrás: Szülők lapja ![]()
A magas sófogyasztás hátterében elsősorban a feldolgozott élelmiszerek nátriumtartalma áll, kisebb mértékben az ételkészítés során, illetve az asztali sózással hozzáadott sómennyiség. Szerencsére mindhárom esetben van lehetőségünk változtatásra. A magzat már az anyaméhben megismerkedik egyes ízekkel Az ízérzék igen korán, már a nyolcadik terhességi hétben, az első ízlelőbimbók megjelenésével kialakul. Az édesanya által elfogyasztott ételek íze megjelenik az embrionális folyadékban, ezáltal a magzat jóval azelőtt megismerkedik velük, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülne. Már a születés előtt megjelenik a negatív reakció a keserű és savanyú ízekre, a pozitív válasz pedig az édes ízre, a sós ízt azonban csak a születés után kezdi megismerni a pici. Később az anyatej szintén számos aroma-összetevőt közvetít a gyermek felé, amelyre az édesanya táplálkozása gyakorol hatást. 0-5 éves kor között ismerkednek meg a gyerekek a legtöbb új ízzel Szakmai ajánlások szerint javasolt a csecsemők egyéves életkoráig tartó szoptatása hozzátáplálás mellett. 6 hónapos életkoron túl az anyatej vagy az anyatejpótló csecsemőtápszer nem fedezi a gyermek energia- és tápanyagszükségletét, ezért a szilárd táplálék bevezetését 4 és 7 hónapos kor között tanácsolják. ![]() Ennek hátterében nemcsak táplálkozás-élettani hatások állnak, hanem az is, hogy a gyermekek növekedésük során 4-6 hónapos korukban a legelfogadóbbak az új ízek és élelmiszerek iránt. 18-24 hónapos kicsiknél a legjellemzőbb az elutasítás. Ha ebben az időszakban rugalmasak vagyunk, figyelembe vesszük a kicsi igényeit, és nem erőltetjük, hanem finoman felkínáljuk számára az egészséges, tápanyagdús ételeket, sokat tehetünk a helyes táplálkozási szokásai kialakításában. 5 éves kor alatt az új íz elfogadására legalább öt-tíz kínálás szükséges. Az érzelmi hatások nagymértékben befolyásolják a gyermek ízlését, elfogadását vagy elutasítását. Idegenkedés fejlődik ki, ha negatív hatás, például nyomásgyakorlás éri, és elfogadás, ha pozitív érzetek érik, ezek pedig megmaradhatnak egy életen át. Kisgyermekkorban a táplálkozási szokások kialakulásában központi szerepet tölt be a környezet, a viselkedési minták, a példaképek, a barátok, a családi élet. A mai gyerekek túl sósan esznek Számos kutatásban vizsgálták a felnőtt lakosság sófogyasztást, mely eredmények Magyarországon az ajánlott mennyiség három-négyszeresét közölték. Sajnálatos módon a gyermekek körében végzett felmérések is hasonló adatokat mutatnak. A Magyar Gyermekorvos Társaság 2010-ben az 1-3 éves gyermekek tápanyagbevitelére-és élelmiszerfogyasztására végzett felmérése is megállapította, hogy az ajánlott mennyiség három-négyszeresét fogyasztják. Ezek az adatok azért meghatározóak, mert a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást eredményez, amely a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezője. A magas sófogyasztás hátterében elsősorban a feldolgozott élelmiszerek nátrium tartalma áll, kisebb mértékben az ételkészítés során, illetve az asztali sózással hozzáadott sómennyiség. Szerencsére mindhárom esetben van lehetőségünk változtatásra. Mindenekelőtt talán a legfontosabb az utánsózás elhagyása.
|
|
Vajon miért elhízottabbak a mai gyerekek, mint régebben? Mikor dől el, hogy egy gyerek túlsúlyos, emiatt betegeskedő felnőtt lesz? 2016 az elhízás elleni harc éve, ennek kapcsán hiteles információs anyagokon dolgoznak a hazai gyermekgyógyász és gyermek-gasztroenterológus szakemberek.
Hogyan szeretik inni a babák a tápszert? Mikortól és hogyan vezesd be az új ételeket a babáknak? Milyen bébiételeket adj bevezetésképpen, mikre ügyelj ezeknél? Miket kell kerülni 1 éves kor alatt? Szakorvos válaszol.
A vegetarianizmusnak és a paleo étrendnek ma nagy divatja van, ám a fejlődésben lévő gyerekszervezetnek nem feltétlenül ezekre van szüksége. Milyen hiánybetegségek alakulhatnak ki a kisgyerekeknél, ha indokolatlanul vega ételekkel kosztoljuk őket? Mit takar a paleo-étrend? Szükségük van egyáltalán a gyerekeknek a paleo diétára? Orvos válaszol.
A bölcsődés és óvodás gyerekek mostantól kevesebb sót és cukrot tartalmazó ételeket kapnak az új közétkeztetési rendeletnek köszönhetően. Az 1-3 éves korosztály egészséges táplálására azonban otthon is oda kell figyelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik a baba, illetve a kisgyerek az első 3 életévben.
Hozzávalók: 500 g kelkáposzta 250 g virsli 10 ml olaj 250 ml tejföl 30 g liszt pirospaprika só őrölt kömény bors
Recept:
A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.
A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük(...) tovább a teljes recepthez...