Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol

Zsibrita Kinga

Babakonyha

Zsibrita Kinga


Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol

Dietetikus szakértőnk részletesen elmagyarázza, hogy miért adjunk minél több sütőtököt a babáknak, gyerekeknek, egyúttal négy különleges sütőtök receptet is ajánl.

A sütőtök egyik kedvenc élelmiszere a kisbabás, kisgyermekes anyukáknak és nagymamáknak - nem véletlenül. Legtöbben sütve készítik, cukorral, fahéjjal vagy natúr módon.

Semleges íze megengedi, hogy akár sósan, akár édesen kínáljuk - fűszerezhetjük például szerecsendióval, római köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel. A sütőtök azonban nem csak sütésre alkalmas, hanem elkészíthetjük levesnek, krémnek, köretnek, desszertnek - határt csak a fantázia szabhat!


Miért együnk minél több sütőtököt? Miért jó babáknak, kisgyerekeknek?


Változatossága az egészségre gyakorolt hatásaiban is jelen van: magas kálium tartalmával segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában, vérnyomáscsökkentő hatású, vízhajtó. Magas antioxidáns- és karotinoid tartalma véd a szabadgyökökkel szemben, ez által immunerősítő és daganat megelőző, illetve nagyon jó hatású keringési problémák esetén is. Sárga színanyagának köszönhetően segít a bőr hidratáltságának megőrzésében.

Nagyon fontos csecsemő- és kisgyermekkorban az egészséges fejlődés és növekedés szempontjából, valamint a szem egészségére is jótékonyan hat. A magban található 30-38%-os tökmagolaj omega3 zsírsavat tartalmaz, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, és fontos szerepe van a szellemi fejlődésben mind magzati-, mind kisgyermek korban, továbbá felnőttként a szellemi frissesség megtartásában.

Sőt, a kínai gyógyászatban a növény szárát is felhasználják a daganatok elleni harcban.  Belsőleges használat mellett barnacukorral, mézzel, joghurttal készíthetünk arcpakolást, bőrradírt is belőle. Sokféle izgalmas recept található sütőtökből a bőrápolás kapcsán.



Már a hozzátáplálás kezdetétől adható a babáknak a sütőtökpüré
De térjünk vissza a számunkra fontosabb, a sütőtök ennivalóként való felhasználásához. Pici babáknak egészen korán, már a hozzátáplálás legelejétől adható natúr sütőtökpüré. Ha a baba már nagyobbacska (minimum 7-8 hónapos), megbolondíthatjuk tökmag- vagy olívaolajjal, fokhagymával is a pürét.


4 SÜTŐTÖK SZUPER RECEPT BABÁKNAK, KISGYEREKEKNEK


Sütőtökös nokedli – 1 éves kortól


A sütőtökös nokedli könnyebb, lazább szerkezetű, mint a hagyományos változat. A fűszerezés erősségétől függően ugyan abban a korban adható, mint tök nélküli testvére.
 
Hozzávalók

  • 1 kiló sütőtök
  • 4 darab tojás
  • Fél l tej
  • Liszt amennyit felvesz
  • Só, kurkuma, gyömbér


Elkészítés
A tököt gyömbérrel (óvatosan, hogy ne legyen keserű), és kurkumával fűszerezve megsütjük, majd héjából kireszeljük. A tojással, tejjel, liszttel galuskatésztává keverjük.
Bő, forró, sós vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a nokedlik feljönnek a víz felszínére. Leszűrve, melegen tálalhatjuk. Nagyon finom a hagyományos nokedlivel tálalt ételekhez, vadashoz.
 

Sütőtökkrém - egészséges desszert – 1 éves kortól


Ez a recept azoknak ajánlott, akik egészséges nassolni valót kínálnának a gyerekeknek. Kisebb gyerekeknek inkább chili nélkül készítsük.

Hozzávalók

  • 40 deka sütőtök
  • 4 evőkanál natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 csapott teáskanál csilikrém
  • 1 teáskanál curry-fűszerkeverék
  • Frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál pirított szezámolaj
  • Lime-lé

 
Elkészítés
Tegyük a kettévágott kimagozott tököt sütőbe 220 °C fokon sülni 30-35 percet, míg megpuhul, enyhén megpirul, majd villával szedjük ki a héjból, tegyük tálba, adjuk hozzá a joghurtot a szezámolajat, a zúzott fokhagymákat. Pürésítsük krémesre, és ízesítsük fahéjjal, csilivel, curry-vel, római köménnyel és pár csepp citromlével, ízlés szerint.
Kínálhatjuk pirítóssal, hosszában négybe vágott uborkával, abonettel, stb.


Sütőtökleves gyömbérrel és szójával – 1/6 éves kortól


Szója nélkül akár már 1 éves kortól adható, szójakonzervvel csak 6 éves kortól.

 Hozzávalók

  • 20 deka főtt sütőtök
  • 6 deka liszt
  • Fél liter zöldséglé (csontlé vagy húsleves is jó)
  • 10 deka szójacsíra konzerv (akár ki is hagyható)
  • 70 milliliter tejszín
  • 40 milliliter olivaolaj
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 2 teáskanál szezámmag


Elkészítés
A zöldséglevet felforraljuk, közben olajat melegítünk, amin a lisztet arany barnára pirítjuk. Erre öntjük a levest, majd együtt főzzük tovább - időnként kevergetve. Adjuk hozzá a kockákra vágott tököt, és főzzük még 10 percig. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csírát, a tejszínt, és a gyömbért. Keverjük jól össze, és ízesítsük. Tálaljuk melegen, szezámmaggal megszórva. Díszíthető kedvünk szerint.

 

Nyers sütőtök saláta – 6 éves kortól


Végül egy nyers recept öt éven felettieknek. Ha kihagyjuk a szójaszószt, már fogakkal rágó gyermeknek is adható.
 
Hozzávalók

  • Negyed sütőtök
  • Fél uborka
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
  • Negyed hagyma
  • 4-5 szelet bacon
  • Olívaolaj


A negyed sütőtököt gyaluljuk le julienne-re (nagyon vékony csíkokra – a szerk.), és tegyük ugyanezt az uborkával. Forgassuk össze a két zöldséget, és locsoljuk meg a szójaszósszal és a rizsecettel. Adjuk hozzá a szintén vékonyra vágott hagymát. Süssük ropogósra a bacont és vágjuk kisebb darabokra, ezt is adjuk a salátához. Locsoljuk meg olívaolajjal vagy szezámolajjal.

Érdemes olyan recepteket, készítési módokat választani, amelyekben az alapanyagokat minél kevesebb ideig kell főzni, sütni. Ilyen módon kevésbé csökken a vitamintartalom. Legbarátságosabb megoldás ilyen szempontból a gőzben főzés. Ilyenkor a tökhús sejtjeinek a fala kevésbé sérül, mint ha vízben ázva rotyogna, ezért jobban megvédi a növény beltartalmi értékét. Az ásványi anyagok ennyire nem érzékenyek a hőre, legalábbis nem bomlanak le, viszont kioldódnak a főzővízbe, ezért érdemes azt is felhasználni.

Ugyan nem tértem ki rá külön, de készíthetünk sütőtökből köretet, desszertet is. Remek recepteket lehet találni az interneten és receptkönyvekben. A családban is ráakadhatunk rég elfeledett sütőtökös finomságokra. Jó étvágyat hozzá!

Szerző: Zsibrita Kinga dietetikus
Fotó: Freepik


Zsibrita Kinga

Babakonyha

Zsibrita Kinga


2017.02.17