Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre

Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre

Egy lelkes apuka-olvasónk megunta a rendelhető, illetve mirelit pizzák ízfokozókkal turbózott "egyen-ízét" és miután számtalan pizzareceptet átböngészett a neten, 3 éves kisfiával nekiestek a finom házi-pizza elkészítésének. Annyira ízletes lett, hogy soha többet nem rendel pizzát.

Egy lelkes apuka-olvasónk megunta a rendelhető, illetve mirelit pizzák ízfokozókkal turbózott "egyen-ízét" és miután számtalan pizzareceptet átböngészett a neten, 3 éves kisfiával nekiestek a finom házi-pizza elkészítésének. Annyira finom lett, hogy el is döntötte, többet bizony nem rendel!

Az apuka - Sándor - egy energiabomba 3 éves kisfiú édesapja, akit már-már művészet huzamosabb ideig lekötni egy valamivel. Azonban a pizzakészítés akkora élmény volt a  fiúcskáknak, hogy ő is segédkezhet Apának a konyhában, hogy végig a konyhában szorgoskodott és tüsténkedett, míg a finom pizza elkészült. 
 

Házi pizza - ropogós a széle, könnyed a tésztája, és villámgyorsan elfogy


Sándor örömmel küldte el nekünk a receptet és adott tippeket is a készítéshez, hogyan vonjuk be a kíváncsi kisgyerekeket mókásan a sütés-főzésbe, a házimunkába.



Hozzávalók:

  • 0,55 kg liszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • oregánó és bazsalikom ízlés szerint
  • 325 ml víz



 

Elkészítés


1. A vizet langyosítsd fel és az olajjal,cukorral keverd össze, majd tedd hozzá az élesztőt és hagyd, hogy pár percig dolgozzon az élesztő!

2. Eközben keverd a lisztbe a sót és fél kilót halmozz egy kupacba egy gyúródeszkán! A kupac közepére kis mélyedés kell, ebbe adagold lassan az élesztős vizet! Csak egy villával vagy spatulával keverd össze egyelőre a liszttel!

3. Közben szórd hozzá az oregánót és a bazsalikomot, és ahogy kissé már összeáll a tészta, elkezdheted kézzel gyúrni.

4. Érdemes még alálisztezni, figyelni, mennyi lisztet vesz fel még a tészta egész addig, míg már nem ragacsos, hanem ruganyos lesz. Nekem kb. még 5 dkg-t felvett ez a vízmennyiség. Ennél a fázisnál már bevonhatjuk a csemetéket a munkába, apró kezeikkel gyúrhatják, dagaszthatják a tésztát bátran. Egész biztos jól fog szórakozni közben ő is, hisz azt csinálhatja, amit a "nagyok".



5. Kilisztezett edénybe tedd a jól egybegyúrt tésztát, és nedves konyharuhával letakarva rakd meleg helyre, hogy jól meg tudjon kelni a tészta. 

6. Nagyjából 1,5 óra alatt csaknem duplájára dagad. 

7. Miután megkelt, borítsd a tésztát a lisztezett gyúródeszkára, még egyszer gyúrjátok át alaposan és utána jöhet a nyújtás! Ennyi tésztából két pizza is kitelik, úgyhogy oszd ketté és egymás után nyújtsd ki a pizzalapokat! Ez szintén olyan munkafolyamat, amiben tuti biztos bármelyik gyerek részt akar venni, úgyhogy bátran élj a lelkes önkéntesek szemérmetlen kihasználásával!



8.  Így-így, precízen vékonyra nyújtsd a pizzát, helyezd be a nagy tepsibe (akinek  van, az pizzasütő lapra) majd kend meg oregánóval és bazsalikommal készített paradicsomszósszal vagy tejfölös szósszal - ki melyiket szereti jobban - és egymás után kerülhetnek rá a feltétek. Sonka, kolbász, hagyma, sajt, stb., a lehetőségek tárháza végtelen. A kenést is és a feltétek felpakolását is rábízhatod - persze felügyelet mellett - a gyerekekre, de jó, ha készülsz tartalékkal, mert valahogy el-eltünedezik a feltétek egy része. A mi esetünkben a sonka és a sajt esett áldozatául a falánk csipegetésnek. Na jó, ez utóbbinak nem csak a fiam, én sem tudtam ellenállni...

9. A pizza 250 ºC fokon nagyjából 15 perc alatt megsül és egy könnyed, levegős, ropogós szélű pizzát kapunk. 

Tipp: A mi sütőnkön van légkeveréses pizzasütő mód, de próbáltam már alsó-felső sütéssel is. Előbbinél kicsit hamarabb kész lett a pizza és 230ºC fok is elegendő volt.

Fotók: Szülők Lapja és Freepik (kezdőfotó)


Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


2017.11.16