Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog

Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog A koronavírus-járvány miatt az ember ritkábban jár boltba, és kerüli a darabos pékárukat - de mit tegyél, ha úgy ennél egy kis kiflit? Hoztunk egy szuper házi receptet, amit próbálj ki! A koronavírus-járvány miatt az ember ritkábban jár boltba, és kerüli a darabos pékárukat - de mit tegyél, ha úgy ennél egy kis kiflit? Hoztunk egy szuper házi receptet, amit próbálj ki!

Imádod a kiflit, de nem szereted a boltit vagy épp drágállod? Nincs gond, süsd meg otthon. Még sosem sütöttél kelt tésztát? Akkor itt az ideje, hogy belevágj. A receptet úgy írtuk le, hogy bárki belevághasson, garantált a végeredmény.
 

Kívül ropogós, belül puha házi kifli receptje

Hozzávalók:
- 40 deka finomliszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 3 deci tej
- 1 teáskanál* cukor
- 1 teáskanál só
- 2-3 evőkanál olaj

*Megjegyzés kezdő sütögetőknek: a teáskanál a normál kiskanál, az ennél kisebb kanál a kávéskanál.
És még egy: a kelt tészta érzékeny a hidegre, ezért ne nyitott ablaknál dolgozz.


1. 1 deci tejet langyosítsd fel, szórd bele a cukrot és a porélesztőt, kavargasd össze (előveheted a kézi habverőt, és azzal kavarj rajta párat), aztán takard le fedővel

2. Közben szórd egy tálba a lisztet, keverd bele a sót

3. Ha felfutott az élesztő (ez kb. 10-15 perc, halványbarna habszerű anyag lesz a tej tetején), akkor borítsd a lisztre, majd mehet hozzá az olaj is

4. Először fakanállal kevert össze az egészet, amikor már kicsit összeállt, akkor jöhet a gyúrás - gyúrd pár percig, amíg fényes, egynemű tésztagombóc nem lesz belőle (akkor se ijedj meg, ha túl száraz, csak löttyints hozzá egy pici tejet vagy vizet. Ha pedig túl nedves, akkor mehet bele egy pici liszt, csak lazán)

5. A tésztát takard le egy konyharuhával, és edényestül tedd meleg helyre körülbelül egy fél órára (én a langyos konvektorra tettem)

6. Hogy ne unatkozz, vegyél elő egy tepsit, tegyél bele sütőpapírt (kend meg a tepsit pici margarinnal itt-ott, ez majd odaragasztja a sütőpapírt)

7. Fél óra elteltével (látni fogod, hogy kelt a tészta, mert nagyobb és puhább lett, mint fél órája) borítsd ki a tésztát gyúródeszkára vagy a letisztított asztalra, amire előtte egy kis lisztet szórtál.

8. Vágd ketté a tésztát, és mindkét féllel a következőt tedd:
- nyújtsd kör alakúra, kb. 1 centi magasra, vágd 4 cikkelyre
- minden cikkelyt nyújts tovább kb 2-3 mm vastagra, a háromszög formát őrizd meg
- tekerd fel és hajlítsd be kifliformára

9. A kis kifliket rendezgesd el a tepsiben - 8 kiflinek kell a hely, ne túl szorosan, mert még kelni fog



10. Kapcsold be a sütőt, tegyél az aljára egy kisebb tepsit vízzel és melegítsd elő 200 fokra

11. Amíg melegszik, tedd rá a tűzhely részre a tepsit a kiflikkel, és takard le őket konyharuhával - itt még kelnek majd egy picit a hő hatására

12. Ha bemelegedett a sütő (kb. 15-20 perc), a kifliket kend meg kis tejjel és told a sütőbe

13. Süsd kb. 25 percig, majd rácson hagyd őket hűlni

Fotók: Szülők Lapja

Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


2020.03.23