Mikortól adhatunk a babának kekszeket, kiflit, gabonapelyheket? Receptekkel!

Nagy Erika

Babakonyha

Nagy Erika


Mikortól adhatunk a babának kekszeket, kiflit, gabonapelyheket? Receptekkel!

Gyakran felmerül a kérdés, a babák hozzátáplálását hogyan, milyen sorrendben kezdjük. 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Ha valamilyen ok miatt erre nincs lehetőség, tápszert kapjon a pici. Hat hónapos kortól, a szoptatás mellett érdemes elkezdeni a pici hozzátáplálását.

Az egyik legvitatottabb téma a gluténtartalmú élelmiszerek, ételek hozzátáplálása. A glutén kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, zab) megtalálható fehérje, ami az arra hajlamos embereknél coeliakiát, azaz lisztérzékenységet okozhat.

Mégis adható 1 éves kor előtt!
Az utóbbi évek elvei szerint egy éves kor alatt nem adtunk a babáknak gluténtartalmú gabonaféléket. Ezt az elvet azzal indokolták, hogy ezzel meg lehet előzni, illetve elodázni a lisztérzékenység kialakulását. Azonban a legújabb kutatások szerint nincs értelme a megvonásnak, már hat hónapos kortól érdemes hozzászoktatni a babákat a gluténhez. Ennek értelmében hat hónapos kortól már adható a glutén, természetesen fokozatosan, kis adagokkal kezdve.

Hogyan kezdjük el a gluténtartalmú ételek bevezetését?
A glutén bevezetése kis mennyiségekkel kezdődjön. Először babakekszet, háztartási kekszet, gluténtartalmú tejpépet adjunk a kicsinek. Mit jelent a fokozatosság? Pl. első héten egy negyed darab háztartási vagy babakekszet pépesítsünk össze a már megszokott gyümölcslével, anyatejjel, ezt adjuk a babának. Ezt az adagot növeljük egy hét múlva fél kekszre, majd már kaphat egy egészet is.

Mikortól ehet a baba kiflit?
7-8 hónapos korban már adható gabonapehely, pl. árpa, zab, búza. A baba kezébe adhatunk kenyérhéjat, kiflivéget, azonban figyeljünk arra, hogy ne nyeljen félre, ne „harapjon” le egyszerre nagyobb darabot belőle. 8 hónapos kortól kezdve már nincs szükség korlátozásra a baba táplálásában a glutén szempontjából.


RECEPTEK

Alma babakeksszel (6 hónapos kortól)

Hozzávalók
fél db babakeksz
1 db alma

Elkészítése:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. A babakekszet kis darabokra összetörjük, hozzákeverjük a reszelt almához, villával összekeverjük, hogy ne legyen darabos.

Dietetikus véleménye
Az alma az első gyümölcsök egyike, amit a baba hozzátáplálás során megismer. Miután az almát önmagában megszokta, tegyünk hozzá babakekszet, hogy a kicsi szervezete hozzászokjon a gluténhez. Törjük minél apróbbra a kekszet és áztassuk el az almapürében, hogy teljesen pépes állagú legyen.


Házi babakeksz (8 hónapos kortól)

Hozzávalók:
150 g liszt
60 g cukor
120 g margarin
fél csomag sütőpor
csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A lágy margarint kikeverjük a cukorral, porcukorral, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, alaposan összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsire kiskanállal hosszúkás halmokat pakolunk, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Dietetikus véleménye
8 hónapos kortól gyümölcspépek sűrítésére használhatunk babakekszet, babapiskótát. A házilag készített babakeksz nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat, tojásfehérjét, tejet, amelyeket egy éves kor alatt nem ajánlott adni. Ha a baba kezébe akarjuk adni a kekszet, hogy ő maga rágcsálja, süssük hosszúkásabb formára, hogy meg tudja fogni. Figyeljünk arra, hogy ne harapjon le belőle nagy darabokat, ez fulladást okozhat.



Fotó: Freepik


Nagy Erika

Babakonyha

Nagy Erika


2010.06.28