Elronthatatlan répatorta recept: Olyan finom lesz, hogy nem tudod abbahagyni - Gluténmentes változatban is!

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Elronthatatlan répatorta recept: Olyan finom lesz, hogy nem tudod abbahagyni - Gluténmentes változatban is!

Ha még nem ettél répatortát, nem kell félned: a benne lévő répának az íze nem olyan, mint a vasárnapi húslevesben főtt változatáé, csak annyi a funkciója, hogy selymes édes ízt varázsoljon a süteménybe.

Bár ilyenkor, a tavasz közeledtével még nincsenek idénygyümölcsök, az édes ízek kedvelőinek szuper ötlet lehet a répatorta. Ha még nem ettél répatortát, nem kell félned: a benne lévő répának az íze nem olyan, mint a vasárnapi húslevesben főtt változatáé, csak annyi a funkciója, hogy selymes édes ízt varázsoljon a süteménybe.

Na, és persze ha az ember répatortát eszik, akkor mondhatja, hogy tulajdonképpen zöldséggel tömi magát, ami meg maga a nagybetűs egészség. És valóban: a sárgarépa nem csak a megfelelő rostbevitelt segíti, de egyebek közt kalciumot, káliumot, magnéziumot tartalmaz, emellett pedig értékes A- és E-vitamin forrás.


Fotó: Szülők Lapja

Ráadásul húsvét közeledtével a répatorta az ünnepi menü része lehet: sütheted muffinformában, vagy igazi mini műalkotásokká is varázsolhatod a répatortádat, ha marcipánból kis répaformákat illesztesz a szeletekre.
 

Elronthatatlan répatorta recept - gluténmentes változatban is!


Répatorta hozzávalók egy 25×30 cm-es formához:
- 6 evőkanál cukor (4,5 dkg)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 2 dl olaj
- 4 sárgarépa reszelve
- 15 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg fehér liszt VAGY gluténmentes változatban barnarizs-liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj

Répatorta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra
- A sárgarépát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük
- A cukrot és vaníliás cukrot hozzáadjuk a tojáshoz és homogénné keverjük, majd hozzáöntjük az olajat, és ezzel is addig keverjük, míg össze nem áll
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, kókuszreszeléket, majd ezt a keveréket beleforgatjuk a tojásos masszába
- Az egészhez utoljára adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát
- Az egész masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokos sütőben 35-45 percig sütjük
- Végezz tűpróbát, hogy biztosan megsült-e a belseje

Fogyasztás előtt érdemes teljesen kihűteni. Eheted magában, egy bögre tea vagy kávé mellé, lekvárral, tejszínhabbal vagy ahogy csak szeretnéd.


Fotó: Szülők Lapja és Freepik


Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2023.02.21