Főoldal > Cikkek > Babakonyha > E-számok – mi van az ételeinkben? - Szülők Lapja

E-számok – mi van az ételeinkben?


Ki ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel.

Szerző: Nagy Erika
2011-06-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy cikksorozatban megpróbáljuk jobban megismerni ezeket a sokszor kikerülhetetlen anyagokat.


Miért kellenek az élelmiszer adalékok?
Az élelmiszer-adalékanyagok különböző célból kerülnek az élelmiszerekbe: javítják az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait (íz, illat, szín), növelik eltarthatóságukat, segítenek megőrizni tápértéküket.

Mérgező adalékanyagok?
Ősidők óta használunk adalékanyagokat élelmiszereinkhez, ételeinkhez. Ezek kezdetben természetes anyagok voltak, azonban az ipar fejlődésével egyre több mesterséges anyagot használt fel az élelmiszeripar, amelyek egy része valóban igen mérgező volt. Az 1950-es években fektették le a biztonságos élelmiszer-adalékanyag felhasználás szabályait. Jelenleg csak olyan adalékanyagot lehet felhasználni, ami engedélyezett, technológiailag indokolt, nem toxikus hatású, az adalékanyag összetétele, tulajdonsága állandó, illetve fontos, hogy a fogyasztó kapjon tájékoztatást az élelmiszerben jelenlévő adalékanyagról (tehát tüntessék fel az élelmiszer címkéjén).


E számok
Az élelmiszer adalékanyagok megkülönböztetésére az úgynevezett E-számokat használjuk.


Milyen adalékokat takarnak az E-számok?

1.    Az élelmiszerszínezékek
Az ételszínezékek természetes vagy mesterséges anyagok, amelyeket a termék színének kialakítására vagy javítására használnak. A természetes színezékek az élelmiszerekben jelenlévő színanyagok, azonban ezek előállítása, használata nagyon költséges. Az élelmiszeripar szívesebben használja a természetes eredetű színezéket: ezek szintén növényi vagy állati eredetű nyersanyagokból különböző módosításokkal állítanak elő. A mesterséges színezékeket nevükhöz híven szintetikus úton állítják elő. Az élelmiszeripar számára alacsonyabb előállítási költsége és kedvező tulajdonságai miatt a legkedvezőbb színezéktípus lenne, azonban a felhasználók igényeit figyelembe véve szerencsére egyre kevésbé használják élelmiszereinkhez.


2.    Az antioxidánsok
Az antioxidánsok természetes vagy mesterséges úton előállított anyagok, melyek megakadályozzák vagy késleltetik az élelmiszerekben az oxidáció hatására bekövetkező minőségromlást. Legismertebb antioxidánsok pl. a citromsav, E-vitamin (tokoferol), aszkorbinsav.


3.    Tartósítószerek
A tartósítószerek megakadályozzák az élelmiszerben a mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal megnövelve a termék eltarthatóságát, óvják a termék minőségét. Sokan tartanak a tartósítószert tartalmazó élelmiszer fogyasztásától, hiszen ezek az anyagok általában valóban mérgezőek, irritáló hatásúak, de csak nagy mennyiségben. Élelmiszerbe csak annyi tartósítószer kerülhet, ami emberi fogyasztásnál nem okozhat egészségkárosodást. Indokolt esetben valóban szükséges használatuk, mivel sokszor ártalmasabb a tartósítószermentes, „natúr” termék fogyasztása, hiszen ezek mikrobiológiai szempontból több veszélylehetőséget jelentenek.

Folytatjuk....


 

Címkék: e-számok, ételeink, adalékanyagok, színezék, antioxidáns, tartósító

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Küldd be kedvenc recepted

OLVASD EL EZT IS!

Szabad-e a babáknak növényi teákat és kiegészítőket adni?

Meglepően elterjedt gyakorlat, hogy a csecsemőknek növényi táplálékkiegészítőket és teákat adnak, pedig egy új tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen termékek nem feltétlenül biztonságosak a babáknak.

tovább a cikkre
Mit szabad és mit nem szabad enni terhesség alatt?

Sokféleképpen vélekedünk a várandósság alatti étrendről. Van, aki azt vallja, hogy az a jó a babának, ha azt eszi, amit éppen és akkor megkíván. Van, aki a hízástól tart, de tudja, fogyókúrázni nem szabad, emiatt őrlődik, és küzd az ellen nap mint nap, hogy éppen elfogyaszthatja-e, amit enne, vagy nem.

tovább a cikkre
Mit ehet a babám?

A baba emésztőrendszerének fejlettsége, érettsége szabja meg, hogy mikor milyen ételeket adhatunk számára. Összeállításunkban megtalálható, hogy mi az, ami már bevezethető és mi az, amivel érdemes várni az allergia-, illetve más veszélyek miatt.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás megkezdése

Minden baba életében eljön az a pillanat, amikor az anyatejen kívül már más táplálékra is szüksége van, és emésztőrendszere is képes a szilárd táplálék feldolgozására.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Almalé

Almalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!)

Recept:

A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen kész(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?

vissza vissza