Főoldal > Cikkek > Babakonyha > Miért fontos a saját készítésű bébiétel? - Szülők Lapja

Miért fontos a saját készítésű bébiétel?


Rengeteg információ érhető el a szoptatás előnyeiről és annak helyes módjáról, a hozzátáplálásról azonban már jóval kevesebb. Nagy-Britanniában ezért ingyenes főzőtanfolyamot szerveznek az anyukáknak.

Szerző: Szülők lapja
2011-08-31
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Dr. Helen Coulthard, a leicesteri De Montfort Egyetem tanára szerint a hozzátáplálás végső célja az, hogy a kisgyermek is azt egye, amit a család többi tagja. A gyári bébiételen felnőtt kicsik azonban később kevesebb valódi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

A bébiételekkel való táplálás hátránya
Ezek a termékek a hozzátáplálás megkezdésének praktikus és biztonságos módjának látszanak. Hátrányuk azonban, hogy mindig egyformák, így a baba nem ismerkedik meg a különböző ízekkel és textúrákkal. Sok kisgyermek csak 12 hónapos kora után találkozik először a házi készítésű étellel, ám ekkor már sokkal nehezebben fogadja azt el, könnyen válhat válogatóssá.



Túl kevés gyümölcsöt kapnak a babák
A Bristoli Egyetem felmérése szerint a csecsemők egyötöde nem kap minden nap gyümölcsöt. Azok azonban, akik babaként házi készítésű ételt fogyasztottak, hétéves korukra nagyobb arányban szerették a zöldséget és gyümölcsöt. Noha ebből még nem lehet messzemenő következtetést levonni, az tény, hogy mindenből a friss a legjobb.

Miért jobb a házi készítésű bébiétel?
Míg a házi készítésű almapüré egyszer hígabb, máskor sűrűbb, a gyári bébiételek mindig egyformák. Az így táplált gyermekek így kevesebb tapasztalatot szereznek az ízek és állagok változatosságáról. Valójában az lenne a legjobb, ha a babák olyan ételt kapnának, ami látványra is emlékeztet a felnőttek ebédjére. Természetesen nagy szakadék választ el egy kanál répapürét egy darab répától, ám fontos, hogy a gyerekek ezzel is mihamarabb megismerkedjenek.

A babának csak olyat adjunk, amit mi is jó étvággyal elfogyasztanánk. Ha mi soha meg nem kóstolnánk a bébiételt, miért várjuk el, hogy ő azt egye?

Nem bíznak eléggé magukban az anyukák?
A fő problémát az okozza, hogy sok szülő nem bízik magában eléggé ahhoz, hogy saját kezűleg főzzön gyermekének. Ezért indították az ingyenes főzőtanfolyamot. Dicséretes, hogy sokan sokat tesznek a szoptatás népszerűsítéséért, ám a későbbi egészséget a gyümölcsök és zöldségek szeretete legalább ennyire meghatározza.

Babáknak, kicsiknek szóló receptet keresel? Válogass receptjeink közül kategóriára vagy életkorra keresve! RECEPTKERESŐ »

Forrás: Medipress
Fotó: Freepik

Címkék: saját készítésű, bébiétel, szoptatás, hozzátáplálás, gyümölcs

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Küldd be kedvenc recepted

OLVASD EL EZT IS!

Mikortól adhatunk a babának kekszeket, kiflit, gabonapelyheket? Receptekkel!

Gyakran felmerül a kérdés, a babák hozzátáplálását hogyan, milyen sorrendben kezdjük.
6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Ha valamilyen ok miatt erre nincs lehetőség, tápszert kapjon a pici. Hat hónapos kortól, a szoptatás mellett érdemes elkezdeni a pici hozzátáplálását.

tovább a cikkre
Új ételek bevezetése - 9 tuti tipp

Az új ételek bevezetésénél gyakran ütközünk ellenállásba a baba részéről. Elutasítja, mással foglalkozik, kiköpi, csak turkál kézzel a tányérban. Összeállításunkban 9 valóban használható tippet gyűjtöttünk össze, hogy a kicsi élvezze az étkezést!

tovább a cikkre
A hozzátáplálás aranyszabályai

A kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Frankfurti leves

Frankfurti leves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g kelkáposzta 250 g virsli 10 ml olaj 250 ml tejföl 30 g liszt pirospaprika só őrölt kömény bors

Recept:

A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.

A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óriásplakáton köszöntek el ballagó diákjai Eszti nénitől - Így reagált a tanárnő a kedves meglepetésre

vissza vissza