Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban - hólyaghurut, vesemedence-gyulladás

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Húgyúti fertőzések csecsemő- és gyermekkorban - hólyaghurut, vesemedence-gyulladás Milyen tünetei vannak a csecsemőknél és kisgyermekeknél a húgyúti fertőzéseknek? Mik a hólyaghurut és a vesemedence-gyulladás tünetei? Hogyan lehet kezelni a hólyaghurutot és a vesemedence-gyulladást gyermekkorban? A húgyúti fertőzés a húgyutak bármelyik részén előfordulhat. A húgyutak magában foglalják a vesét, húgyvezetékeket, húgyhólyagot, húgycsövet. A húgyúti fertőzéseket két nagy csoportba osztjuk. Megkülönböztetünk felső és alsó húgyúti fertőzéseket.

Hogyan alakul ki a húgyúti fertőzés?
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fertőzés az alsó húgyutak felől terjed a felső húgyutakra, azaz "felszálló" típusú fertőzésről van szó. Ritkábban, főleg újszülöttek, fiatal csecsemők esetében a fertőzés a véráram útján is megtámadhatja húgyutakat.



A vesemedence-gyulladás
A felső húgyúti fertőzés során a gyulladásos folyamat vesét is érinti, ekkor vesemedence-gyulladásról beszélünk. Vesemedence-gyulladás esetén a gyermek lázas, bágyadt, nyűgös, étvágytalan, esetleg hány, vizelete zavaros, szúrós szagú. Minél fiatalabb a gyermek, a tünetek annál súlyosabbak lehetnek.

Hólyaghurut
Alsó húgyúti fertőzés - hólyaghurut - esetén a tünetek kevésbé markánsak, a fertőzés alattomosabb, a fertőzés sokszor láztalan állapotban zajlik vagy csak hőemelkedése van, a vizelet csíp, a gyermek ezért nyűgös, étvágytalan, rosszabbul fejlődik. Minél fiatalabb a gyermek, annál gyakrabban alakul ki az alsó húgyúti fertőzést szövődményeként vesemedence-gyulladás. Minden esetben gondos orvosi vizsgálat szükséges.

A húgyúti betegségek vizsgálata
Ez magában foglalja a fizikális vizsgálat mellett a laboratóriumi vizsgálatot, - vér-, vizeletvizsgálat - valamint a hasi ultrahangvizsgálat elvégzését. A hasi ultrahangvizsgálat során sokszor duzzadtabb, elmosott szerkezetű vese ábrázolódik, illetve anatómiai eltérésre derül fény, leggyakrabban különböző fokú vesemedence-tágulat igazolódik. Az anatómiai eltérések következtében, - amely a vizelet pangását okozza - gyakrabban alakul ki, vagy ismétlődik a húgyúti fertőzés. Amennyiben fertőzésre derül fény, antibiotikus kezelés szükséges.

A vesemedence-gyulladás kezelése
A vesemedence-gyulladás kórházi kezelést igényel, az antibiotikumot a gyermek intravénás injekció formájában kapja kb. 10-14 napig, majd a gyermek hazaadást követően az antibiotikus kezelést szirup formájában, szájon át kapja még több héten keresztül.  A hosszan tartó antibiotikus kezelés azért szükséges, hogy a húgyutakat sterilen tartsuk, és megakadályozzuk az ismételt fertőzés, a gyulladás kialakulását, amely a vese szövetét károsítja. Vesemedence-gyulladáson átesett gyermekek nefrológiai gondozása ezért annyira fontos. Ennek során rendszeresen történik vizelet-ellenőrzés, vizelettenyésztés illetve egyéb kiegészítő vizsgálatok (a vesék izotópos vizsgálata, hólyagfeltöltéses vizsgálat stb).

A húgyúti fertőzések megelőzése
A húgyúti fertőzések kapcsán mind a "fiús", mind a "lányos" szülőknek érdemes néhány dolgot ismerniük. A húgyúti fertőzések csecsemőkorban kisfiúknál gyakrabban fordulnak elő. Ebben szerepet játszik az is hogy ebben az életkorban a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán, a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek.

A későbbi életkorban a lányoknál fordul gyakrabban elő a betegség, mivel a húgycső rövidebb, tágabb. Ezáltal a kórokozók felszálló fertőzés révén könnyebben feljuthatnak a húgycsőbe és a felsőbb húgyutakba. Ezenkívül, ha a kislányok nem megfelelően törlik meg a feneküket, a széklet könnyen a húgycsőnyílás környékére kerül, ami fertőzést válthat ki. Ezért minél hamarabb tanítsuk meg a helyes popsitörlésre gyermekünket, azaz elölről hátrafelé törölje meg a fenekét.
 
Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: www.bethesda.hu
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.08.01