PMS - premenstruális szindróma és PMDD, a súlyosabb változat

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Mi a PMS? Mik a premenstruális szindróma tünetei? Mi a PMDD? Hogyan kezelhető a PMS és a PMDD? A premenstruációs szindróma (PMS) egy igen súlyos fajtájáról, a premenstruációs diszfóriás rendellenességről (PMDD) sokáig úgy tartották, hogy tünetei a vérzés első napján megszűnnek. Úgy tűnik azonban, hogy a jelenség hosszabb ideig tart.

A hangulatingadozás a vérzés első napjaiban is jellemző
A többek között szélsőséges hangulatingadozásokkal is járó állapot a legújabb adatok szerint a menstruációt megelőző negyedik napon kezdődik, és a vérzés első három napján is fennáll. „Úgy gondoltuk, hogy a nők megszabadulnak a menzesz kezdetén a tünetektől, de tévedtünk” – mondta el Dr. S. Ann Hartlage, a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központja Anya- és Szexuális Terápiás Programjának vezetője.

A PMDD komolyabb tüneteket okoz
Hartlage és kutatócsoportja több mint ezer PMDD-s nőt vizsgált egy-két menstruációs cikluson keresztül. Noha a PMDD-nek és a PMS-nek vannak közös vonásai, mint például a puffadás, a rövid ideig tartó súlynövekedés, a mell érzékenysége és a hangulatingadozás, a szélsőséges hangulatváltás, szorongás, depresszió, valamint a haragos és ingerlékeny állapot a PMDD-re jellemző.

Az erről szóló tanulmány az Archives of General Psychiatry című lapban jelent meg.

A kutatások folytatódnak a PMDD-vel kapcsolatban
„A PMDD-s állapot pontos meghatározása új lehetőségeket nyit a témában folyó kutatásoknak. A menstruációs ciklus hosszabb időszakának kellemetlenségeit írhatjuk ugyanis a betegség számlájára” – nyilatkozta a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának szülész-nőgyógyásza, Dr. Christopher Estes.

Hogyan lehet kezelni a tüneteket?
A kezelés a tünetek fajtáitól függ, szerep juthat benne antidepresszánsoknak vagy olyan hormonkészítményeknek, mint a fogamzásgátló tabletta. Hartlage szerint ezekből a szerekből a szokásosnál kisebb adag is elegendő lehet. Ugyanakkor a PMS olyan életmódbeli változtatásokkal is eredményesen kezelhető, mint a rendszeres testmozgás elkezdése vagy az egészséges táplálkozás.

PMS vagy PMDD?
Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szerint azok a nők gyanakodhatnak PMS-re, akik legalább három menstruációs ciklus a vérzést megelőző ötödik naptól a menzesz negyedik napjáig olyan tüneteket észlelnek magukon, mint például a depresszió, álmatlanság, farkasétvágy. Ezek a jelenségek befolyással vannak ugyan a mindennapi életre, de korántsem olyan mértékben, mint a PMDD esetében.


Forrás: Archives of General Psychiatry című lapban megjelent tanulmány


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2013.06.24