A krupp tünetei és kezelése

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


A krupp, a laryngitis subglottica, általában enyhe felső légúti hurutos tünetek után hirtelen, heves tünetekkel, nehezített légzéssel járó betegség. A krupp, a hangszalagok alatti terület gyulladásának következtében kialakult duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés. Ennek a duzzanatnak a fokozódása következtében akár fulladozás, fulladás is létrejöhet.

Hogyan alakul ki, mik a krupp tünetei?
Leggyakrabban fél éves és 5 éves kor között fordul elő. Fertozéses alapra utal, hogy halmozottan fordul elő, inkább a nedves, hűvös őszi, téli évszakokban. A betegség kialakulásának 2/3-áért a vírusok felelősek. Jellemző még, hogy az éjszakai, hajnali órákban szokott fellépni. A fertőzés mellett alkati tényezők is szerepet játszanak, hiszen vannak olyan gyermekek, akiknél soha sem, míg másoknál halmozottan fordul elő. A jellegzetes, ugató - kutyaugatásra hasonlító - köhögés, légzési nehézség a gége bizonyos szakaszának, a hangszalag alatti terület duzzadásának a következménye. A tünetek közül a folyamat súlyosságát nem is annyira a köhögés jellege, mint a nehézlégzés súlyossága határozza meg.

Mikor fordul elő a krupp?
Általában csecsemőkorban, kisdedkorban fordul elő, a későbbi életszakaszokban kevésbé gyakori, illetve a gyakorisága és súlyossága is csökken. Ez az egyike azon betegségnek, ami igazán ügyeleti, orvosi ellátást igényel. Bár gyakorlott, a betegséget már ismerő szülők már rendszerint jól meg tudják ítélni a folyamat súlyosságát, azonban a legkisebb bizonytalanság esetén orvost kell hívni, mivel a betegség esetenként - leginkább a megfelelő kezelés nélkül - alattomosan romolhat, a nehézlégzés fokozódásához vezethet. A betegséget biztonsággal megelőzni tehát nem lehet, de ha a szülő idejében felismeri és gyulladáscsökkentő kúp, és persze a hűvös, párás levegő rendelkezésére állnak, meg tudja előzni a betegség gyors romlását, akár a kórházi kezelést. Ezért azoknál a kisgyermekeknél, akik kruppra hajlamosak célszerű a kezelőorvossal megbeszélni az általános teendőket, az általa is javasolt gyógyszereket a "házipatikában" otthon tartani.

A krupp kezelése
Már induló köhögés, nátha esetén is célszerű antihisztamin hatással rendelkező gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával. A már kruppra gyanús, ugató köhögésnél - főleg éjszaka - fontos az ablaknyitás, a hűvös, friss, párás levegő biztosítása. Ilyen esetekben a légúti duzzanatot, valamint a gyulladást is csökkentő steroid tartalmú kúpot is ajánlatos használni. Mindezek azonban vénykötelesek, az adagolást, valamint a megfelelő használatukat a kezelőorvossal kell megbeszélniük. Mint minden steroid tartalmú gyógyszer, ez is rendelkezik mellékhatásokkal. Ennél fogva csak megfontolt esetben szabad alkalmazni. Az általánosságban otthon alkalmazott inhalátorok csak nyákoldásra, a légutak nedvesítésére használhatók. A kórházban az inhalátorokkal olyan gyógyszert porlasztunk, amely igen hatékonyan tudja a légúti duzzanatot csökkenteni. Amint csökken a légúti duzzanat, a légutak átmérője nő, a levegő egyre szabadabban tud áramlani. Fokozatosan megszűnik a légzési nehezítettség, az ugató köhögés és a rekedtség.  Ezeket a speciális gyógyszereket otthon nem lehet adni, mivel gyógyszertári forgalomban nincsenek.
 
Dr. Szabolcs Andrea

Forrás: Bethesda.hu
 


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2012.05.08