Lányos problémák: Kisajkak összetapadása, lezárt szűzhártya

Dr. Bűdi Tamás

Gyerekbetegségek

Dr. Bűdi Tamás


Előző írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülők nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.

Azonban sajnos el kell szomorítsuk a lányos anyukákat, ill. apukákat is. Bár sokkal ritkábban, de előfordulhatnak az ő gyermekeiknél is nemi szervvel kapcsolatos problémák. Az alábbiakban a gyakoribb, ill. komolyabb problémákra térünk ki.

A misztikus szűzhártya
A szűzhártya a hüvelybemenetnél elhelyezkedő hártya, mely a hüvelyt részlegesen elzárja a külvilág elől. A lényeg a részlegességben rejlik, a nevével ellentétben nem feltétlenül teljes hártyára kell gondolni. A szűzhártya változatos megjelenési formákat ölthet, egy biztos, valamilyen nyílásnak feltétlenül kell rajta lenni, hogy a hüvelyváladék, ill. a menstruációs vér ürülni tudjon. A fentieknek megfelelően, ha egy gyermek ténylegesen lezárt szűzhártyával (hymen imperforatus) születik, az a serdülőkorban panaszokat fog okozni, hiszen a menstruációs váladék nem tud ürülni, mely extrém esetben akár sterilitás kialakulásához is vezethet. De hogy miért is tárgyaljuk ezt a veleszületett eltérést most, annak oka az, ha időben észrevesszük, akkor nagyon sok kellemetlenségtől, problémától megkímélhetjük a gyermekünket. Újszülöttkorban történt egyszerű vizsgálattal az elváltozás miatt kialakult szövődmények megelőzhetők. Ezt a vizsgálatot számos szülészeti intézményben rutinszerűen elvégzik, azonban előfordul, hogy a baba teljes vizsgálatából ez kimarad.

Vizsgálat otthon
Ez esetben egy egyszerű megtekintéssel, a kisajkak óvatos széthúzásával az anyukák is meggyőződhetnek otthon arról, hogy van-e nyílás a pici szűzhártyáján. Ezt e megtekintést egy alkalommal kell elvégezni csupán, később nem változik az állapot. Egy pici baba nem tekinti a vizsgálatot „cikinek”, ellentétben egy serdülő nagylánnyal, ráadásul a születést követően a hüvelybemenet jobban látható, mint a későbbi életkorban. Attól persze óva intek mindenkit, hogy a nyílás meglétét bárki otthon valamilyen eszköz segítségével igazolja, kérdéses esetben kérjék szakember segítségét.

Kisajkak összetapadása
Ellentétben a fiúk „letapadásával”, ez az állapot nem veleszületett. Lányoknál a kisajkak összetapadása (synechia vulvae) néhány hónapos korban fordulhat elő először, leggyakoribb kisgyermekkorban, de akár egészen a kamaszkorig találkozhatunk vele. Kialakulásában részben az alacsony ösztrogénszint (újszülöttekben az anyai ösztrogén még jelen van, serdülőknél pedig már van saját hormontermelés), részben a nem megfelelő higiéné játszik szerepet: egy enyhe gyulladás miatt a hormonálisan éretlen kisajkak összetapadhatnak.

Következmények
A kisajkak mögött ilyenkor a vizelet összegyűlhet, ami számos baj forrása lehet. Leggyakrabban húgyúti fertőzések alakulhatnak ki, fájdalmas vizelés, vizeletcsepegés, ill. amennyiben a hüvelybe is bejut a vizelet, azt a látszatot keltheti, hogy a gyermek állandóan bepisil! Pedig csak a hüvelybe bekerült vizelet folyik ki akaratlanul. Egy egyszerű otthoni vizsgálattal - a nagyajkak széthúzásával – a probléma okára könnyedén fényt lehet deríteni!

Tisztálkodás
Az elváltozás rendszeres higiénével megelőzhető: a kis-és nagyajkak fürdésnél történő óvatos széthúzásával és tisztításával a probléma ritkán fordul elő.

A betegség kezelése
Ha a betegség kialakult, kezelésére több megoldás lehetséges. Ösztrogén tartalmú kenőcs használatával az esetek egy részében az elváltozás néhány hét alatt megszüntethető. A kenőcs hatástalansága, vagy húgyúti fertőzés fennállása esetén a kisajkak szétválasztása sebészileg egyszerűen megoldható. Ilyenkor helyi érzéstelenítő alkalmazása után kézzel szétválasztjuk a kisajkakat. Ennek otthoni elvégzése természetesen nem javasolt, mivel érzéstelenítő nélkül a beavatkozás eléggé fájdalmas.

Gyakorlati tanácsok
Amint látható a nemi szervek fokozott figyelmet igényelnek a lányok esetében is. A lányoknál sem szabad szemérmesnek lennünk, szét kell húzni a nagyajkakat, ill. a kisajkakat is. Alkalmanként szemrevételeznünk kell ezt a testtájékot is, nem szabad tabuként tekinteni rá. Igen fontos a kislányok nemi szervének tisztán tartása, a fürdés során valamilyen semleges kémhatású fürdetővel (olyannal, ami nem csípi a gyermeket) vagy akár csak langyos csapvízzel, gyengéden ki kell mosni a szeméremtestek alól is az összegyult váladékot. Emellett nem tanácsos semmivel sem bekenni, vagy hintőporozni ezt a testrészt. Csakúgy mint a fiúknál, amikor a gyermek értelmi fejlődése már lehetővé teszi, a nemi szervek rendszeres tisztántartását célszerű megtanítani a kislányoknak is még kisgyermekkorban.

 


Dr. Bűdi Tamás

Gyerekbetegségek

Dr. Bűdi Tamás


2012.06.20