Csecsemőmirigy szerepe és betegségei

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Mi a csecsemőmirigy, vagy orvosi nevén thymus? Milyen problémát okozhat a csecsemőmirigy rendellenessége, betegsége? Meddig van a csecsemőnek csecsemőmirigye? A nagyobb csecsemőmirigyre általában véletlenül derül fény. Csecsemőkorban alsólégúti fertőzések, tüdőgyulladás gyanúja miatt gyakran készül mellkasröntgen-felvétel. Ezeken felvételeken sokszor látjuk, hogy a csecsemőnek az átlagosnál nagyobb a csecsemőmirigye.

A csecsemőmirigy vizsgálata
Ezen tényt a mellkasröntgen leleten rögzíteni kell. Amennyiben mérete az átlagost lényegesen meghaladja, akkor követése szükséges, amely ultrahangvizsgálattal is lehetséges, amely nem ártalmas, többször ismételhető. A "nagyobb" csecsemőmirigy a gyermek kb. 5 hónapos korában derül ki, ugyanis minden fiatal csecsemőnek ábrázolódik a csecsemőmirigye, - ezért is nevezik csecsemőmirigynek - amely azután a kisdedkorra - tehát egy/másfél éves korra - visszafejlődik.

Mi is az a csecsemőmirigy, orvosi nevén thymus?
A normális méretű és szerkezetű, a mellkas középső-felső részében elhelyezkedő csecsemőmirigy az immunrendszer egészséges és tartósan jó működéséhez nélkülözhetetlen. A csecsemőmirigy fontos szerepet tölt be az immunológiai (a szervezet védekező rendszere) funkciók fejlődésében, érésében, a különböző, immunológiailag aktív sejtek képzésében. Az immunrendszernek egyik nagyon fontos sejttípusa az ún. T-lymphocyták érnek itt. Bizonyos rendellenességek esetén a csecsemőmirigy kisebb, vagy a szerkezete kóros, vagy az nem is a megfelelő helyen található. Mindezek következménye lehet az említett T-lymphocyták csökkent száma, illetve funkcióinak zavara, hiánya. Ez előbb-utóbb súlyos következményekkel, elsősorban az immunhiányos állapotok valamelyikének a megjelenésével jár, amely a fertőzésekkel szembeni csökkent védekezésben nyilvánul meg. Kóros megnagyobbodását okozhatja benne növő daganat is, amely köhögést, nehézlégzést, nyelési zavart okoz az elhelyezkedése miatt.

Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: Bethesda.hu


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.07.31