Bélfertőzések - Campylobacter fertőzés

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


A Campylobacter fertőzés a nem megfelelően elkészített, állati eredetű élelmiszerekkel, illetve tünetmentes macska és kutya ürülékeivel terjed. A kórokozóval fertőződhet pl. ivóvíz is.

A fertőzés tünetei
A szervezetbe szájon át bejutva a kórokozó a vékonybelet népesíti be, itt gyorsan elszaporodik. Toxikus anyagai révén a bélhámsejtjeibe bejutva kifejezett hasmenést provokálnak. Jellemzően általában kielégítő klinikai állapot mellett, láztalan állapotban többé-kevésbé híg, időnként véres széklettel járó megbetegedés. A bélre lokalizált enyhébb forma általában spontán gyógyul, de súlyosabb esetekben antibiotikum adására lehet szükség. Megelőzősében a megfelelő higiénés szabályok betartásának van alapvető szerepe.

Bélfertőzések
Lázzal, hányással, hasmenéssel járó bélfertőzést számos kórokozó okozhat. Leggyakoribbak a vírus eredetű bélfertőzések, de gyakran fordulnak elő bakteriális fertőzések is (pl. Salmonella fertőzés.)

A bélfertőzések kezelése
A bélfertőzések kezelése két részből áll, az úgynevezett tüneti kezelés, illetve amennyiben tudjuk mi a kórokozó; kóroki kezelés.

Melyek a bélfertőzések tüneti kezelésének formái?
A bélfertőzéseknek a legnagyobb veszélye, hogy a nagyfokú hasmenés, illetve a hányások miatt kiszáradás alakulhat ki. Ennek megelőzése céljából a gyermeket gyakran kell itatni - gyakran keveset -, illetve speciális úgynevezett rehydráló oldatokat adhatunk szájon keresztül. Kisgyermeknek hasfogó gyógyszert adni tilos. Amennyiben ez nem elégséges, a kiszáradás tünetei észlelhetők, akkor kórházi felvétel, infúziós kezelés is szükségessé válhat.

Kóroki kezelés
Kóroki kezelésről csak akkor beszélhetünk, ha tudjuk, mi okozta a fertőzést. A vírális bélfertőzésekre antibiotikus kezelés teljesen fölösleges, sőt káros. A bakteriális fertőzések közül a Campylobacter fertőzések súlyosabb formáiban  speciális antibiotikum kezelést kell alkalmazni.

Dr. Szabolcs Andrea

Forrás: Bethesda.hu

 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2012.07.31