Főoldal > Cikkek > Betegségek > Kötelező tüdőszűrések listája 2012 - Szülők Lapja

Kötelező tüdőszűrések listája 2012


A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelező tüdőszűrések listája 2012

Szerző: Szülők lapja
2012-07-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért fontos a tüdőszűrés?
A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha a tárgyévet megelőző évben a tuberculosis incidencia (adott időtartam alatt újonnan keletkező esetek gyakorisága) értéke a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Kiknek kötelező a vizsgálat?
Az elrendelt szűrővizsgálatokra azok a 30 évesnél idősebb lakosok kötelezhetők, akik a vizsgálatot elrendelő megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv területén huzamos jelleggel tartózkodnak.www.antsz.hu/hir1/kotelezo_tudoszuresek.html

Ki mentesülhet a vizsgálat alól?
A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetoleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak. Az érintettek a szűrővizsgálat helyéről és időpontjáról névre szólóan kapnak értesítést.

Folyamatos frissítés az  ÁNTSZ oldalán


Borsod-Abaúj-Zemplén megye
A gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye TELJES közigazgatási területén, a huzamos jelleggel ott tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakos részére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a 2012. május 16-án kelt határozatában kötelező évenkénti egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendel el. A rendelkezés végrehajtásának elmulasztása miatt természetes személy esetén 500.000 forintig, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 1.000.000 forintig terjedő eljárási bírság szabható ki.

Csongrád megye
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének 2011. február 9-én kelt határozata alapján, kötelező tüdőszűrés elrendelésére került sor Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks, valamint Kistelek településeket érintően.

Főváros, Pest megye
A Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012. június 8-án kelt határozata értelmében kötelező tüdőszűrést rendelt el a fővárosi és megyei tisztifőorvos Budapest főváros területén, valamint Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa, Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, illetve a fenti településeken huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed.

Hajdú-Bihar megye
Az epidemiológiai adatok ismeretében az országos és a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatának megfelelően Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el, melyről 2012. május 17-én megküldte jelentését az OTH részére.  A kötelező tüdőszűrés mintegy 354 ezer, 30 éves és ennél idősebb lakost érint. A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa a megye közigazgatási területén kötelező tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el 2012. május 07 – 2013. május 07. között a megye területén élő 30 éves és annál idősebb lakosokat, illetve a huzamos jelleggel a megyében tartózkodó személyeket érintően.

A kötelező tüdőszűrő vizsgálatok elvégzésére az alábbi egészségügyi szolgáltatókat kötelezte területi ellátási kötelezettségüknek megfelelően:

-    Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdo Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit KFT (Fehérgyarmat),

-    Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ (Csenger),

-    Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft (Mátészalka),

-    Felső-Szabolcsi Kórház (Kisvárda),

-    Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft (Nyíregyháza)


Forrás: Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei

 

Címkék: tüdőszűrés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Csecsemőoltások - BCG-oltás

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

tovább a cikkre
A passzív dohányzás is nagyon veszélyes a babára!

A dohányos szülővel egy szobában alvó csecsemők hajának nikotintartalma háromszor magasabb, mint azoké a gyermekeké, akik külön szobában alszanak.

tovább a cikkre
Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! - Súlyos betegségeket okozhat a kisgyermek tüdejébe jutó füst

A passzív dohányzás rendkívül veszélyes lehet a gyermekekre. A bölcsőhaláltól az asztmáig, a figyelemzavartól a dadogásig számos problémát okozhat a gyermek egészségében.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Az antibiotikum-szedés aranyszabályai: Ezért ne hagyd abba önkényesen a szedését, ha megszűntek a tünetek

vissza vissza