Főoldal > Cikkek > Betegségek > Oltás - kötelező és választható védőoltások - Szülők Lapja

Oltás - kötelező és választható védőoltások


Milyen oltásokat kell kapnia a babáknak és a kisgyerekeknek? Melyek a kötelező védőoltások és melyek a nem kötelező oltások? Mikor és hogyan kell beadatni az influenza elleni oltást, a HPV oltást, a kullancs védőoltásokat? Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásoknak? Mikor nem szabad beadatni az oltást?

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2013-08-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az újszülött kortól kezdődően vannak kötelezően és nem kötelezően beadandó védőoltások.

KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK

Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) ellen védőoltás - Prevenar

2014. szeptember 1-jén lépett hatályba az az alábbi kormányrendelet, amely kötelezővé teszi a pneumococcus baktérium elleni védőoltást csecsemő korban. A pneumococcus baktérium 7 olyan típusát tartalmazza, amelyek főleg gyermekkorban okoznak megbetegedéseket, úgymint középfülgyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szepszis.

A Magyar Közlöny 2014. évi 46. száma így módosította a korábbi oltási rendet:

1. A védőoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani,

a) BCG oltás újszülött korban, illetve a születést követő négy héten belül,
b) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib és a pneumococcus elleni oltás első részlete betöltött 2 hónapos korban,
c) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás második részlete betöltött 3 hónapos korban,
d) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált  poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás harmadik részlete, továbbá a pneumococcus elleni oltás második részlete betöltött 4 hónapos korban,
e) pneumococcus elleni oltás harmadik részlete betöltött 12 hónapos korban,
f ) morbilli (kanyaró)-mumpsz-rubeola elleni trivalens oltóanyaggal végzett oltás betöltött 15 hónapos korban,
g) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás negyedik részlete betöltött 18 hónapos korban,
h) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis oltóanyaggal és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett oltás betöltött 6 éves korban esedékes.

2. a kötelező pneumococcus oltás a 2014. június 30. után megszülető csecsemőkre vonatkozik.

3. A 2014. július 1-je előtt született csecsemők és a már megkezdett, önkéntesen igénybe vehető  térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesült csecsemők immunizálását az OEK VML-ben meghatározott oltási rend szerint kell folytatni, illetve befejezni.

A rendelet kitér arra is, hogy a méhnyakrák-megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz: a 12 éves lányok a házi gyermekorvos vagy az iskolaorvos által térítésmentes védőoltásban részesíthetők.


BCG oltás
Általában 3 napos korban az újszülött osztályon kapja meg a csecsemő a bal vállba. Helyi reakció később látható, teljes megeredése a 3 hónapos korban észlelhető, amikor gennyes hólyagnak tűnik, időnként kifakad és sűrű sárgás massza ürül belőle. Nyomogatni nem szabad, maga a folyamat normális, ritka esetben a hónalji nyirokcsomók is megnagyobbodnak. Ez az oltás a TBC baktériummal, vagyis a tuberkulózissal szemben teszi ellenállóvá a szervezetet. Régebben, ha 3 hónapos korban az oltás helyén apró göb vagy gennyedés nem volt észlelhető, félévesen újraoltották a csecsemőt, ez kb. fél éve megszűnt, újraoltás nem szükséges.

Di-Per-Te-IPV-Hib (Diftéria-pertussis-tetanusz-poliomyelitis-b típusú Hemofilus Influenzae) kombinált vakcina
A 2 hónapos életkorban adandó. Magyar nevén torokgyík-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás-B típusú hemofilus baktérium elleni védőoltás. Ez utóbbi baktérium a csecsemőkorban gyakran okoz középfülgyulladást, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást, valamint gégefedő gyulladást. Ezen betegségek kivédésére használják. Oltási reakcióként ezen komplex oltást követően a szúrás helyén enyhe bőrpír, kisfokú duzzanat, és fájdalom jelentkezhet. Egyéni reakciókészségtől függően hőemelkedés vagy láz is lehetséges az oltás napján.
Ugyanez az oltás kerül beadásra 3, 4 és 18 hónapos életkorban is.
Di-Per-Te-IPV (Diftéria-pertussis-tetanusz-poliomyelitisz) oltás a 6 éves életkorban adandó a gyermekorvosi ellátás keretében.
Di-Per-Te (Torokgyík-Szamárköhögés-Tetanusz) ismétlő oltást 6. osztályban kap ismét a gyermek.

MMR (Morbilli-Mumps-Rubeola - azaz Kanyaró-Mumpsz-Rubeola) oltás
Élő, gyengített vírusokat tartalmazó oltás, melyet 15 hónapos életkorban kap a gyermek, majd az általános iskola 6. osztályában. Az oltás a felkarba, bőr alá adandó. Ritka esetben az oltástól számított másfél-két hét múlva nátha, orrfolyás, enyhe bőrkiütés, hőemelkedés előfordulhat, mely pár nap alatt múlik.

Hepatitis B oltás
Fertőző B típusú vírusos májgyulladás megelőzésére adott oltás, melyet 14 éves életkorban kapnak a gyermekek. Két oltásból áll, általában féléves időintervallummal kapják iskolai oltás keretében. Hőemelkedés, izomfájdalom, fáradékonyság lehet a leggyakoribb mellékhatás, illetve az oltás helyén bőrpír, duzzanat.
 
KÖTELEZŐ OLTÁSOK
Életkor Oltás
3 naposan BCG
2 hónaposan Di-Per-Te-IPV-Hib
3 hónaposan Di-Per-Te-IPV-Hib
4 hónaposan Di-Per-Te-IPV-Hib
15 hónaposan MMR
18 hónaposan Di-Per-Te-IPV-Hib
6 évesen Di-Per-Te-IPV
6. osztályos korban DiPerTe, MMR
14 évesen Hepatitis BNEM KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK

Meningococcus fertőzés elleni oltás
Az agyhártyagyulladások egyik kórokozója a meningococcus baktérium. Több altípusa ismert, az oltásban a C szerotípus van jelen, ezért csak erre ad védettséget. Beadását már 1 éves életkor alatt el lehet kezdeni, ilyenkor 2 oltás szükséges 2 hónapos időintervallummal, majd 1 éves kor után még 1 emlékeztető oltás szükséges. Akár a 3 hónapos oltással egyidejűleg elkezdhető a beadása. Ha 1 éves koron túl dönt a szülő az oltás beadása mellett, akkor 1 oltás szükséges. Mindkét esetben 5 évente ajánlott az emlékeztető oltás az immunmemória felfrissítésére. Az oltást követően időnként fejfájás, láz, hányinger, nyűgösség vagy aluszékonyság előfordulhat.

Kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni oltás
Encepur és FSME néven ismertek és inaktivált vírust tartalmaznak. Az agyhártyagyulladásért felelős vírussal fertőződött kullancs csípése során kerülhet be a fertőzés a szervezetbe. Nem minden kullancs fertőzött, ez területenként eltérő gyakoriságú. Az oltási sorozatot 1 éves kortól lehet elkezdeni. Az első oltást követően 1-3 hónap múlva ajánlott a 2. dózis, majd 9-12 hónap múlva a harmadik Ezt követően 3 év elteltével, majd 5 évente szükséges az emlékeztető oltás. Főleg olyan gyermekeknél javasolt, ahol a család sokat jár a természetbe, erdőbe, bár egyre gyakrabban lehet kullanccsal találkozni játszótéren, kertes házak füves udvarán is. 1 éves életkor előtt nem tud az oltás megfelelő immunreakciót elindítani, ezért nem javasolt korábban elkezdeni. A kullancs által terjesztett lyme-kór ellen nem ad védettséget, azzal szemben oltás jelenleg még nincs.

Humán Papilloma Vírus elleni oltás
2 cég által előállított. A Cervarix 2 féle altípus fehérjéit tartalmazza, míg a Silgard néven ismert oltóanyag 4 féle altípusból készített vakcina.  Méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök megelőzésére szolgál, de természetesen, ezen betegségek kialakulásában más tényezőknek és kórokozóknak is lehet szerepe, tehát nem jelenti az oltás beadása, hogy a szűrővizsgálatok a későbbiekben nem szükségesek. Mivel a megelőzés a döntő, ezért a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott az immunizálás elvégzése. A Cervarix oltás 3 részoltásból áll (0.1.6. hónapban). Silgard esetén szintén 3 oltás szükséges (0.2.6 . hónapban).

Influenza elleni védőoltás
Sok cég által előállított oltóanyag, de csak egy részük alkalmas 3 év alatti gyermekek oltására. Ínaktivált vírust tartalmaz, általában a mindenkori szezonnak megfelelő vírustípusokat. Teljes biztonságot nem ad a betegséggel szemben, mivel a vírus nagy változékonyságú, de a betegség nagyon erőteljes kifejlődésétől, illetve a súlyos szövődményektől többnyire védelmet biztosít. Ezt az oltást ősszel, az influenza szezon előtt érdemes beadatni, 1 éves kortól lehet elkezdeni és 2 oltás ad egy alapimmunizálást, ezt követő években már csak 1 oltás beadása szükséges. Korlátozott számú oltóanyagot az ÁNTSZ biztosít ingyenesen a krónikus betegségben, főleg szív- és légzőrendszeri problémákban szenvedők részére. Gyakori az oltást követő fejfájás, izomfájdalom, láz, nyűgösség, és akár influenzaszerű tünetek, mint orrfolyás, tüsszögés is megjelenhetnek, illetve az oltás helyén bőrpír, duzzanat, fájdalom jelentkezhet.

Léteznek védőoltások, melyek külföldre utazáskor adandók, ha azon a területen bizonyos betegség előfordulása gyakori és ez oltással megelőzhető (pl.Hepetitisz A, hastífusz, sárgaláz), de ezek nem a normál oltási séma részei.
 
A 2016. év III. negyedévétől (július 1-től) érvényes oltási naptár

Folyamatos oltások
Oltás Életkor Megjegyzés
  Kötelező Önkéntes  
BCG 0-4 hét   szülészeti intézményben
DTPa + IPV + Hib + PCV 2 hónap  
DTPa + IPV + Hib 3 hónap  
DTPa + IPV + Hib + PCV 4 hónap  
PCV 12 hónap  
MMR 15 hónap  
DTPa + IPV + Hib 18 hónap  
DTPa + IPV 6 év  
Kampányoltások
  Kötelező Önkéntes  
MMR revakcináció 11 év   szeptember hónapban az általános iskolák VI. osztályában
(6. évfolyamot végzők)
dTap emlékeztető oltás 11 év   október hónapban az általános iskolák VI. osztályában
(6. évfolyamot végzők)
Hepatitis B 12 év   a 2016/2017. tanévben, szeptember hónapban az általános iskolák VII. osztályában
(7. évfolyamot végzők)
I. oltása
HPV   12 év (leányok) a 2016/2017. tanévben, október hónapban az általános iskolák VII. osztályában
(7. évfolyamot végzők)
I. oltása

*Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak
BCG = Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag
DTPa = diftéria-tetanusz- acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag
Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag
IPV = inaktivált poliovírus vakcina
PCV13 = 13-valens konjugált pneumococcus vakcina
MMR = morbilli-mumpsz-rubeola elleni vakcina
dTap = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag újraoltás céljára
HPV = humán papillomavírus elleni oltóanyag

IMMUNVÁLASZ,  MELLÉKHATÁS, SZÖVŐDMÉNY
Minden oltásnál igaz, hogy a kiváltott immunválasz mértéke, és a mellékhatások, oltási reakciók, esetleg szövődmények előfordulása egyéni reakciókészség függvénye. Ezért vannak gyermekek, akik lázasodnak oltás után, vagy irritáltabbak, nyűgösebbek, gyakoribb a helyi reakció, sőt akár súlyos allergiás reakció is kialakulhat, és vannak, akiknél semmilyen változást nem észlel a szülő.

ELLENJAVALLAT
Az oltások beadásának ellenjavallata az éppen induló lázas betegség, súlyos oltást követő mellékhatás esetén, ugyanaz az oltás nem ismételhető, illetve az oltás valamely összetevőjével szemben fennálló allergia esetén. BCG és élővírus vakcina nem adható citosztatikus vagy sugárkezelés, és immunszupresszív-terápia, illetve immundeficiens állapotok, valamint daganatos betegség esetén.

Ha a sok ajánlható oltás közül javasolnom kell, akkor a Prevenar /Streptococcus Pneumoniae/ és a Meningococcus elleni védőoltásokat javaslom leginkább, mivel súlyos, szövődményekkel járó vagy akár halálos kimenetelű betegséget okozhatnak. A többi oltással kivédhető betegség jobb kimenetelű és jobban gyógyítható, de természetesen azért sok izgalmat okoz szülőnek és gyermeknek egyaránt.

NEM KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK, AMIKET A GYERMEKORVOS SZERINT ÉRDEMES BEADATNI »
 
Szerző: Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
Kép: Freedigitalphotos.net

Címkék: oltás, védőoltás, kötelező, influenza oltás, HPV oltás, kullancs védőoltás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Csecsemőoltások - BCG-oltás

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

tovább a cikkre
Ha oltást kap a baba, így enyhítsd a fájdalmát!

Azok a csecsemők, akik oltás előtt egy kevés cukros oldatot kaptak, könnyebben viselték a fájdalmat, és utána is jobban érezték magukat - derült ki egy új tanulmányból, amit az Archives of Disease in Childhood című lap oldalain tettek közzé.

tovább a cikkre
Járvány előtt oltásokról

Alig ért véget a nyár, a rendelőben sorra megjelennek a náthás, lázas, néha hányós, hasmenéses betegek. A tömegkommunikációban folyamatos híradást kapunk arról, hogy már megint súlyos influenzajárvány várható, amely megelőzésére újfajta összetételű oltóanyag került előállításra. Tavaly is a fejünk fölött lógott „Damoklész kardja”, de szerencsére megúsztuk súlyosabb járvány nélkül.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza