Csecsemők, kisgyermekek lázcsillapítása hagyományos és alternatív módszerekkel

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Hogyan mérjük a lázat különböző korú gyermekeknél? Milyen lázcsillapító készítményt alkalmazzunk és hogyan adagoljuk? Milyen gyógyszeres és alternatív módszerek léteznek lázcsillapításra? Gyermekorvos szakértőnk válaszol.
Mi okozza a lázat?
A testhőmérséklet valamely okból történő megemelkedésekor hőemelkedésről illetve lázról beszélünk. Ezen folyamat során az agyi hőszabályzó központ működési zavara jön létre, fertőzéses betegségek, immunológiai rendellenességek, daganatos betegségek, napszúrás, hőguta stb. kapcsán.
 
Hogyan kell mérni a lázat?
A test hő biztonságos mérése csecsemőknél végbélben javasolt, illetve sok szülő használ fülhőmérőt, mely mérés kevésbé megbízható. Előzőekben a normál testhőmérséklet 37 fok, illetve normál esetben is fél fokkal ettől bármely irányban eltérhet. Ezen mérési technikáknál 0,5 fokkal magasabbat mérünk, mint a hónaljban történő mérésnél.
 
Általában 3 éves kortól már a hónalji hőmérőzés is biztonsággal kivitelezhető szülői felügyelettel, itt a végbélben illetve a fülben mérthez képest fél fokkal alacsonyabb a normál testhőmérséklet.
Lázról beszélünk, ha a fülben és végbélben mért hő 38,5 fok  fölötti, vagy a hónaljban mért érték 38 foknál magasabb.
 
Hogyan hat a lázas állapot a szervezetre?
A hőemelkedés illetve láz segíti a kórokozók pusztulását, jelzi az immunrendszer aktiválódását. Sok szülő fél a láztól, pedig nagy segítője a gyógyulásnak. Ha a láz igen magas, 40 fok körüli, a gyermek szervezetében olyan változások jönnek létre / szívfrekvencia fokozódás, légzésszám növekedés, agyi vízmegkötés / amelyek főleg szívbeteg, vagy légúti beteg gyermekek állapotát jelentősen ronthatja, illetve fokozhatja a görcskészséget, ezért mindenképpen az ilyen magas láz csillapítása szükséges. Tapasztalat szerint azok a gyermekek, akiknek betegségük során nem, vagy alig nő a test hőjük, (nem lázasodó típusúak) hajlamosak az elhúzódó betegségekre, illetve a folyamatok krónikussá válására.
 
Hogyan történik a lázcsillapítás?
Lázcsillapítás hőemelkedés esetén nem szükséges, kivéve, ha a gyermeknél korábban lázgörcs fordult elő, mert akkor a megfelelő lázcsillapító szirupok, vagy kúpok rendszeres adása már ilyenkor szükséges. 4 óránként lehetőleg váltott hatóanyagú készítménnyel történjen a lázcsillapítás. Helyette  a homeopátiát szívesen használók Belladonna  9 CH adását kezdhetik meg (5 golyó alkalmanként) 4 óránként, de ha a hő tovább emelkedik, akkor akár 2 óra múlva is ismételhető az adag. Azon gyermekeknél, akiknél enyhe vírusos tünetek jelentkeznek a hőemelkedés mellett, esetleg  fülfájás is megjelenik, a Ferrum foszforikum 9 CH adása (5 golyó 3-4 óránként) sokat segíthet a hőemelkedés és az egyéb panaszok javításában is.
 
Láz esetén a gyógyszeres lázcsillapítás minden gyermeknél elkezdhető, itt is lehetőleg 2 hatóanyag váltott adása a legjobb, mert a lebontásuk más úton történik, így kevésbé terheli a szervezetet. Sokszor a beteg gyermek keveset eszik és iszik, többet verítékezik, ezért a test folyadéktartalma csökken és a kiválasztó működések kissé gyengülnek. Természetesen itt is szóba jön a homeopátia alkalmazása, ahol a szerválasztás nem mindig egyszerű, igényel némi megfigyelést a szülőtől.
 
A gyakran éjfél körül induló magas láz, hidegrázással, főleg ha hideg szeles időt követően jelentkezik, a gyermek izgatott, nyugtalan, arca kipirult, bőre száraz,  Aconitum 15 CH-t igényel, 5 golyót melyet 20 perc után, ha nem indul meg lefelé a láz, vagy nem kezdődik el a verejtékezés meg kell ismételni. Természetesen vízben feloldva is alkalmazhatjuk a szert életkortól függően.
 
A napközben kialakuló magas láz esetén, ha a beteg nem szomjas, és szúró jellegű fájdalmakra panaszkodik, főleg a torokban, az Apis Mellifica 15 CH adása javasolt. Itt is 20 perc múlva szükség esetén a szer megismételhető.
 
Amennyiben a láz magasra szökő, gyakran szerepel az előzményekben átázás, esőben megfázás, átnedvesedés, a beteg arca égő vörös, pupillái tágak, fázós, ingerlékeny, zavarja a fény, a zaj, az érintés, a Belladonna 9 CH adása javallott. Gyakran van a gyermeknek torokfájása, fülfájása, fejfájásra panaszkodhat, szárad a szája, és hideg folyadékot kíván. Aconitum követő szere lehet, amikor a beteg el kezd izzadni.
 
Olyan gyermeknél, akinél magas a láz, folyton visszatérő, a betegsége fokozatosan kialakuló, a gyermek igen nagy mennyiségű folyadékot kíván inni a Bryonia 9 CH lehet a választandó szer. Ilyen esetekben gyakran panaszkodnak fájdalmakra, melyek a legkisebb mozgásra is romlanak, ezért nyugalomra vágyik, szívesen fekszik, verejtékezés után állapota jelentősen javul.
 
A homeopátiában még egyéb készítmények is szóba jönnek, de ezek eldifferenciálásához orvosi segítség is szükséges lehet. Magas lázat követően főleg az 1 évnél fiatalabb gyermekeket mindenképpen ajánlott másnap orvosnak megvizsgálni, és a további kezelésről határozni. 
 
Fizikális lázcsillapítás: 39,5 fok feletti láznál ajánlott a hűtőfürdő, vagy a hűtő borogatás alkalmazása kortól függetlenül.
 
Hűtőfürdő készítése:
normál fürdővizet készítünk, abba ültetjük a gyermeket és lassú hideg vízsugárral kb. 2 fokot hűtjük a vizet. Ebben fürdetjük pár percig a gyermeket, majd ismét lassan 2-3 fokot hűtünk a vízen és ismét hagyjuk, hogy minél inkább megszokja . Ezt még egyszer megismételjük és ebben fürdetjük még pár percet. Hasonlatosan a forró ételnek a vízfürdőben való hűtéséhez, a kissé hűvösebb víz hőt von el a gyermek testétől, csökkentve pár tizeddel a lázat. Ilyenkor már a gyógyszeres, vagy homeopátiás szerek is gyorsabban működnek. Sok esetben a szülő megijed, mert a beteg gyermek láza nem csökken 36,5, vagy 37 fokra rövid időn belül. Ez persze nem várható, hiszen a betegség gyógyulása sem következik be 1-2 órán belül. A magas láz csökkenése hőemelkedéssé már megnyugtató.
 
Hűtő borogatás készítése:
Langyos, vizes lepedőbe burkoltató a magas lázas gyermek teste hónaljtól bokáig, és ez a borogatás cserélhető 10-15 percenként. Nem elégséges a csuklók és bokák beborogatása, mivel a testfelülethez képest ez igen kis hő leadást tud csak biztosítani, nem lesz elég lázcsillapító hatása.
 
A gyógyszeres lázcsillapítás is kiegészíthető homeopátiás készítmények adásával, illetve a homeopátiás szerekkel kezdett lázcsillapítás, amennyiben nem elégséges kiegészíthető hagyományos gyógyszeres terápiával és a fizikális lázcsillapítási módszerekkel.
 
Lázas, vírusos betegségek
Vírusos betegségek esetén nem ritka a 3 napig is elhúzódó lázas állapot, de a gyermek általános állapota és életkora szükségessé teheti az orvosi vizsgálatot annak megállapítására, hogy valóban olyan folyamatról van szó, amelynél a várakozás megengedett.
 
Lázcsillapítás hányás és hasmenés esetén
Hányás esetén gyakran segítség lehet a kúp formátumban beadható lázcsillapító, hasmenés esetén viszont nem fog a kúp bennmaradni, ilyenkor hatásosabb a szirup vagy tabletta.
 
Lázgörcs
Lázgörcs nem csak magas láznál, hanem hőemelkedésnél is jelentkezhet arra hajlamos gyermekeknél. Első lázgörcs ellátása mindig kórházi kivizsgálást és tanácsadást tesz szükségessé. Sok esetben a gyermek általános állapota a láz folyamatával együtt értékelendő és teszi sürgőssé, vagy halaszthatóvá az orvosi vizsgálatot.
 
Izzasztó hatású teák
Lázas betegség alatt izzasztó hatású teák is segítik a gyógyulást, melyek emellett még a légutakra is jótékony hatást gyakorolnak:. Ilyenek, a hársfavirág, bodzavirág, a fahéj, a majoránna.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2013.11.21