Ezért adj D-vitamint a gyermekednek! - interjú a Gyermekklinika igazgatójával

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Fontos, hogy a szülők ne csak a gyerekek 2-3 éves koráig ügyeljenek a megfelelő D-vitamin bevitelre, mert a napfényvitaminnak is nevezett molekula hiánya hosszú távon gyengíti az immunrendszert, és számos betegség kialakulásának kockázatát fokozza – hívja fel a figyelmet a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője.

Fontos, hogy a szülők ne csak a gyerekek 2-3 éves koráig ügyeljenek a megfelelő D-vitamin bevitelre, mert a napfényvitaminnak is nevezett molekula hiánya hosszú távon gyengíti az immunrendszert, és számos betegség kialakulásának kockázatát fokozza - hívja fel a figyelmet a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője. Interjú Dr. Szabó András professzorral, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatójával.

- Nemrégiben megdöbbentő kutatási eredmény került nyilvánosságra, eszerint a magyar lakosság 94 százaléka D-vitamin-hiányos. Milyen veszélyekkel jár ez, elsősorban gyermekkorban?

- A probléma sajnos jóval nagyobb, mint azt korábban gondoltuk. Az első országos, D-vitamin szint mérő kutatás előtt úgy becsültük, hogy Magyarországon „csupán” 60 százalék a D-vitamin hiányban szenvedők aránya. A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által végzett reprezentatív felmérés adatai szerint viszont ennél is nagyobb, népegészségügyi problémával állunk szemben. A D-vitamin nem csak a csontok egészséges fejlődéséhez kulcsfontosságú, de fontos szerepe van az immunrendszer védekezőképességének fenntartásában, javításában is. Hiánya hosszú távon számos betegség kialakulásának veszélyét növeli. Finn kutatók például egy vizsgálat során nagydózisú D-vitamint adtak a résztvevőknek, és azt tapasztalták, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kockázata 78 százalékkal csökkent. Legutóbb egy amerikai szaklap írt arról, hogy Philadelphiában húsz év alatt 70 százalékkal nőtt az egyes típusú diabétesz előfordulása az 5 év alatti gyerekek körében. Hasonló tendenciákat figyeltek meg országosan, és Európában, sőt Magyarországon is. Egyre több szakember véli, hogy a D-vitamin hiánya a cukorbetegség ilyen mértékű terjedéséhez is hozzájárulhat.

- Hogyan ismerhető fel a D-vitamin hiány? Lehetnek-e hosszú távú következményei?

- Az enyhe D-vitamin hiánynak nincs különösebb jele, panaszmentes is lehet, súlyos esetben viszont az angolkórhoz hasonló tüneteket produkál. Kialakulhatnak például görbe csontok. Ha egy gyerek gyakran betegeskedik, izomgyengeségre, lábfájásra panaszkodik, gondolni kell arra, hogy ezt a D-vitamin hiánya is okozhatja, és érdemes orvoshoz fordulni. Annál is inkább, hiszen a molekula hiánya hosszú távon szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást okozhat, de a tumoros, vérképzőszervi betegségek, a skizofrénia kockázatát is fokozhatja.

- Mit tehetnek a szülők a megelőzésért, és szükség esetén a D-vitamin hiány megszüntetéséért?

- Fontos volna, hogy ne csak a gyerekek 2-3 éves koráig tartsuk észben, milyen fontos az egészséges fejlődéshez a D-vitamin. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszer csak megfeledkeznek erről, pedig különösen télen folyamatosan pótolni kell a D-vitamint, hiszen ilyenkor a napsütés ereje nem elegendő a szükséges D-vitamin képződéséhez, és eleve kevesebb időt töltünk szabad levegőn.

Nagyon fontos a rendszeres joghurt, vaj, tengeri hal, tojás és méz fogyasztás, de a halolajak, az élesztő, a gomba, a müzlik is tartalmaznak D-vitamint, de csak kis mennyiségben. Ezekből az ételekből nyilvánvalóan képtelenség akkora mennyiséget elfogyasztani, hogy az fedezze a szükséges napi D-vitamin mennyiséget, ráadásul a gyerekek jellemzően nem kifejezetten rajonganak a halfélékért, vagy éppen a gombáért. Éppen ezért én mindenképpen javaslom - főként a téli időszakban -, hogy a szülők tegyék a napi menü részévé a D-vitaminnal dúsított tejtermékeket, a Junior gyerekitalokat. Szeretném felhívni a figyelmet arra a tévhitre is, hogy a tehéntej kiváló D-vitamin forrás. Valójában elenyésző mennyiségben tartalmaz D-vitamint.

Mennyi D-vitaminra van szüksége naponta a babáknak, gyermekeknek, felnőtteknek,  kismamáknak? Táblázat!
Ezért adj D-vitamint a gyermekednek! - interjú a Gyermekklinika igazgatójával

Ha a D-vitamin csomagolásán mikrogramm van megadva, akkor így számíthatod át: 10 mikrogramm D-vitamin = 400 NE D-vitamin. Babáknak, kisgyermekeknek Vigantol-cseppet szoktak felírni, nagyobbaknak és felnőtteknek különféle szopogatótabletták és tabletták léteznek a patikákban.

Fotó: Freedigitalphotos.net, napidoktor.hu


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2013.12.07