Hasfájás okai és kezelése csecsemőkorban

Dr. Kálmán Zsófia

Gyerekbetegségek

Dr. Kálmán Zsófia


Mi okozza a kisbabák, csecsemők hasfájását? Létezik olyan, hogy hasfájós csecsemő? Mit tehetünk a hasfájás megelőzése és kezelése érdekében? Gyermekgyógyász főorvos szakértőnk válaszol.
Mi okozhatja a hasfájást és a hasgörcsöket?
A hasfájós csecsemők titkára a mai napig nem jött rá senki, holott számtalan vélemény kering arról, mi minden okozhatja a nyugtalanságnak, tekergésnek, görcsösnek tűnő mozgásokat, a velük társuló sírással, amikor is a csecsemő alig-alig megnyugtatható.
 
Az alábbiakban, az egyszerűtől a bonyolultabb felé haladva megpróbálom sorra venni, mi minden okozhatja a gyermek fájdalmasnak tűnő tüneteit.
 
Azt azonban előre ki kell emelni, és hangsúlyozni kell, hogy csak és kizárólag akkor mondhatjuk rá egy csecsemőre, hogy ”hasfájós”, ha egyébként teljesen jól van, jó az általános állapota, gyarapodik a súlya, eleven a mozgása, s amikor épp nem görcsöl, akkor nyugodt, figyelmes, s az alvása is zavartalan.

Hasfájós csecsemők - a hasfájás lehetséges okai és kezelése
1. Amikor egy kisbaba rögtön a szopás, étkezés elején székletet ürít, az nem probléma, mert arról van szó, hogy a táplálkozás megkezdésekor a tápcsatorna izmai, a nyelőcsőtől a végbélig izgalomba kerülnek, és így azonnal mintegy kipréselik a székletet. Van olyan anya, aki éppen ezért nem szoptatás előtt, hanem utána teszi tisztába a csecsemőt.
 
2. Az ún. hasgörcsöket okozhatja a has feszülése is, sok levegő nyelése miatt, amit kicsit megváltoztatott szoptatási móddal meg lehet próbálni orvosolni. Pl. ha túl sok a tej, és szinte ömlik, akkor érdemes testhelyzetet változtatva szoptatni, úgy, hogy minél kevésbé fölülről zúduljon a tej a csecsemő szájába, pl. ilyenkor fekve lehet szoptatni, a gyermeket fölülről a saját testére helyezve. Ha ülve szoptat, akkor is figyelni kell rá, hogy a csecsemő feje helyes pozícióban legyen: álla a levegőben, feje kissé hátrahajtva, orra szabadon (érthető, hogy ez miért fontos, ha bárki is megpróbál úgy inni, hogy közben az állát a mellére szorítja és befogja az orrát!).
 
3. Nem érdemes megvárni, míg a gyermek túlzottan megéhezik, mert akkor szinte fuldokolni fog a tejtől, amit mohón beszippant, ugyanakkor türelmetlen lesz, ha valami módon lassítják a tej folyását, tehát érdemes korán mellre tenni, amikor még csak elkezdi jelezni, hogy éhes.
 
4. A két mell-egy mell kérdésen is érdemes elgondolkodni. A tej zsírtartalma annál magasabb, minél később szopja ki a gyerek: azaz a szopás első tíz percében alacsonyabb a zsírtartalom, mint az utolsó időben, a teljes kiürülés előtt. Ha valaki túl gyorsan teszi át az első mellről a másodikra - mielőtt a mell teljesen kiürült volna -, akkor kevesebb zsírtartalmú tejet, tehát kevesebb kalóriát kap a gyerek, és így hamarabb megéhezik. Az alacsonyabb zsírtartalmú tej gyorsan kiürül a gyomorból és az alaposan megéhezett csecsemő mohón, nagy mennyiséget szopva próbálja pótolni az elvesztegetett kalóriát. Mivel gyorsan, nagyobb adagot szopik, ezért a belekbe gyorsabban kerül be nagy adag tejcukor (laktóz), aminek a gyors feldolgozására még nem képes. Ez nem azt jelenti, hogy laktózérzékeny a gyermek, hanem csak azt, hogy még nem tud megbirkózni az egyszerre a bélbe zúduló sok laktózzal.
Tehát mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy addig szoptatja egy mellről, amíg csak egyetlen csepp is van benne, s csak akkor teszi át a másikra, ha a gyermek még jól érzékelhetően éhes. Ha jóllakottan, kisimult arccal elalszik a mellen, nyilván nem igényli a másik mellet.
 
5. Ha minden technikai problémát sikerül kizárni, akkor lehet elkezdeni gondolkodni azon, hogy nem az anyatejben van-e olyan idegen fehérje, ami a görcsöket és a társuló rossz közérzetet okozza. Ez leggyakrabban a tehéntej-fehérje szokott lenni (ez NEM azonos a laktóz-érzékenységgel). Ha ez a gyanú felmerül, akkor érdemes próbát tenni: hagyja el az étrendjéből a tejet és a tejterméket (sajt, joghurt, kefir, tejfehérjét és tejsavót tartalmazó készítmények) 7-10 napra, s figyelje meg, hogy szűnnek-e a gyermeknél a görcsök. Ha nem észlel semmi változást, akkor lassan visszaállíthatja a saját rendes étrendjét, de arra érdemes figyelni, hogy a naponta elfogyasztott tej akkor se haladja meg összesen a fél litert (ilyenkor a kalciumot másképp kell pótolnia).
Ha a tehéntej elhagyása a saját étrendjéből nem hozott eredményt, meg lehet próbálni az étrend más elemein is változtatni (zsiradék, káposztafélék stb.), de figyeljen rá, hogy egyszerre mindig csak egyetlen ételtípust hagyjon el a saját étrendjéből pár napra, különben nem fogja tudni, hogy mitől javult a gyermek hasgörcse, ha javult.
 
6. Ha a fentiek közül semmi nem használ, tovább lehet lépni, de az már orvosi felügyeletet igényel. Például: javasolhat orvos olyan enzimkészítményt, ami az anya szervezetében eleve kissé lebontja a fehérjéket, hogy azok már úgy kerüljenek be az anyatejbe. Egy következő lépés a csecsemő kivizsgálása csecsemőosztályon, olyan helyen, ahol van mód úgynevezett. gasztroenterológiai kivizsgálásra. Ezeken a speciális osztályokon meg tudják vizsgálni, hogy nincs-e véletlenül mégis valami probléma a görcsök mögött, például tejérzékenység, laktózintolerancia, vagy egyéb anyagcsere eltérés.
 
7. Megkísérelheti, hogy kapcsolatba lép a szoptatási tanácsadói hálózattal, amelynek ingyen hívható telefonszámait megtalálja az alábbi honlapon: http://www.lll.hu/tanacsado
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

Dr. Kálmán Zsófia

Gyerekbetegségek

Dr. Kálmán Zsófia


2013.12.20