Újabb védőoltás lesz kötelező a kisbabáknak

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014. június 30-a után megszülető csecsemőknek már kötelező lesz a pneumococcus baktérium elleni oltás. A védőoltással a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. A kisbabák eddig 10 fertőző betegség ellen kaptak oltást. Ez az újabb.
A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet módosítása>> szerint a védőoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.
 
Kötelező lesz a pneumococcus oltás
A kötelező pneumococcus oltás a 2014. június 30. után megszülető csecsemőkre vonatkozik. A korában született csecsemők és a már megkezdett, önkéntesen igénybe vehető, térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesült csecsemők oltását az eddigi rend szerint kell folytatni.
 
A HPV elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz
A rendelet kitér arra is, hogy a méhnyakrák-megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz: a tizenkét éves lányok a házi gyermekorvos vagy az iskolaorvos által térítésmentes védőoltásban részesíthetők. A rendelet ezen része szeptember 1-jén lép hatályba.
Tavaly október végén jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság, hogy kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz.
 
pneumococcus elleni  védőoltást eddig is majdnem mindegyik kisded megkapta
A tapasztalatok szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó pneumococcus oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta, és a szakmai tapasztatok azt indokolták, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelező védőoltások sorába - mondta akkor Beneda Attila, a tárca helyettes államtitkára. A védőoltás három oltásból álló sorozatot jelent.
 
Fertőző betegségek kötelező védőoltásai itthon
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon eddig tíz fertőző betegség ellen volt az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. Ezek: a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B.
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: mti
 
 

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.04.01