2022. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Betegségek > Anyatej mintáddal Te is segíthetsz most egy kutatásban! - Szülők Lapja

Anyatej mintáddal Te is segíthetsz most egy kutatásban!


Óriási szolgálatot tehetnek azok az édesanyák a tudománynak, illetve a hazai fiatal kutatóknak, akik önkéntes alapon anyatejmintát adnak le a nemrég felállt anyatejbiobankba. A kutatócsoport a klímaváltozás és a neurológiai betegségek kapcsolatát kutatja, többek között azt is, hogy az autizmus oka környezeti hatásokkal lehet-e összefüggésben?

Szerző: Szülők lapja
2014-05-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Fiatal magyar kutatóorvosok a klímaváltozás emberi egészségre, illetve a neurológiai betegségekre gyakorolt hatását vizsgálják, miközben azt is elemzik, hogy kimutatható-e az anyatejben az Aspergullus gombafaj toxinja, amely a légköri felmelegedés miatt már megjelent Magyarországon is. A vizsgálat kiterjed három további neurológiai eredetű betegségre is (Alzheimer, Parkinson és Autizmus spektrum zavar) – a kutatócsoport arra kíváncsi, hogy milyen kapcsolat áll fent a klímaváltozás és a neurológiai betegségek között?

Anyatejbiobank gyűjti az önkéntesek anyatej mintáit
Az Anyatej biobankot azért hozták létre, hogy az önként jelentkező szoptató anyák anyatej mintáit elemezzék. A résztvevők részletes kérdőívet is kitöltenek, melyben rákérdeznek az anyákat érő környezeti tényezőkre, életkörülményeikre, a táplálkozási szokásaikra is (pl. milyen gyakran fogyaszt mogyorót, aszalt gyümölcsöt, kukoricát).
A projekt 2013. júliusában indult, az első félév az etikai engedélyek beszerzésével, a biobank logisztikájának összeállításával, a kérdőívek, a betegtájékoztatók, a beleegyező nyilatkozatok megszerkesztésével kezdődött. November óta gyűlnek a minták a biobankban. A Semmelweis Egyetem szülészeti klinikái mellett a szervezők felvették a kapcsolatot szoptatási tanácsadókkal, a vkkel, hogy minél szélesebb körben elérjék az anyákat, hiszen – ahogy Magyarósi Szilvia elmondta – céljuk 200-300 minta összegyűjtése. Ugyanis így kaphatnak majd megalapozott kutatási eredményt. A kutatás most az adatgyűjtés fázisában tart, melyet komplex elemzés, kiértékelés követ majd.

Anyatej mintáddal Te is segíthetsz most egy kutatásban!

Dr. Balicza Péter és Magyarósi Szilvia

Vajon lehet-e az aflatoxinnak DNS károsító hatása is?
A hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével a gombafajok könnyebben szaporodnak, az eddig a mediterrán vidékeken általános fajok (köztük az Aspergillus is) északabbra húzódnak, így jelenleg Magyarország déli része is fertőzött. Pentelényi Klára elmondta, hogy az aflatoxin a gabonafélékben, kukoricában, mogyoróban kimutatható, a hőkezelést is túléli, így bizonyos lisztből készült ételekkel és a szennyezett takarmányt fogyasztott állatok tejével juthat az emberi szervezetbe. A toxin májkárosító hatása már ismert, de kiderült, hogy DNS károsító (genotoxikus) hatása is lehet.

Autizmus biobank is épül
Ugyanilyen módszerrel építik az autizmus biobankot is a Vadaskert Alapítvány, Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia  segítségével. Az autista gyerekek kiválasztásában és vizsgálatában Prekop Csilla vesz részt a munkacsoport munkájában a Vasakerti Kórház részéről. A gyerekek klasszikus neuropsczichiátriai státusza mellett a részletes neurológiai állapotát is rögzítik, valamint  vér és vizelet mintájuk kerül a biobankba. Az ő esetükben is kérdőívvel kérdeznek rá életkörülményeikre (táplálkozási szokásra, terhesség, születés körülményeire), mivel az autizmus kialakulásában környezeti hatások is közrejátszhatnak.

Alzheimer, Parkinson, Autizmus – a gének károsodása okozza?
Az Alzheimer-  és Parkinson-kóros betegek genetikai  mintái a korábbi évekből az intézetben már részben rendelkezésre állnak, mert az intézet évek óta a NEPSYBANK elnevezésű biobankjában gyűjti azokat. A jelen projekt kapcsán ez a biobank továbbépül, új betegek kerülnek bevonásra, a bankolt mintákat a legmodernebb, úgynevezett új generációs DNS  szekvenálási eljárással elemzik majd. Dr. Balicza Péter elmagyarázta, hogy mind a három betegségben közös, hogy a betegek kisebb hányadánál egy gén károsodása okozza a betegséget, de többségüknél multifaktoriális betegségről beszélünk, vagyis több gén hibás működése és a környezeti hatások egybefonódása okozzák a betegséget. A genetikai elemzés során egyes gének eltéréseit vizsgálják, ritka variánsokat keresnek. Az autizmus esetében például 100 feletti génről van szó. A bioinformatikai elemzés által rejtett összefüggéseket is fel lehet fedezni bizonyos paraméterek között, rizikót növelő tényezőket lehet feltárni. A vizsgálat során nyert eredményeket, tapasztalatokat a későbbiekben a diagnosztikában is hasznosítani tudják.

Anyatej mintáddal Te is segíthetsz most egy kutatásban!

Pentelényi Klára

A kutatást három egyetem és az Magyar Tudományos Akadémia végzi
A két és fél éves projekt a Bioklíma Konzorcium részeként működik. A Semmelweis Egyetem vezetésével létrejött konzorcium tagja három egyetem (SE, BME, Szent István Egyetem) és a Magyar Tudományos Akadémia. A Budapesti Műszaki Egyetem a nagy mennyiségű adat biztonságos tárolásában, kezelésében, és bioinformatikai elemzésében nyújt segítséget, a Szent István Egyetem pedig az aflatoxin szennyezettség elemzését végzi.
A klímaváltozás emberi egészségre, illetve egyes neurológiai betegségekre gyakorolt hatását a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézet fiatal munkatársai: Pentelényi Klára, Magyarósi Szilvia, Dr. Balicza Péter, Dr. Varga Noémi és Kékesi Anna vizsgálják.
A fiatal kutatók a SEMMELWEIS EGYETEM Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében végzik a kutatást.

Itt jelentkezhetsz:

+36 20 666 3649
szilvia.magyarosi@gmail.com


Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem
Forrás: Semmelweis Médiasarok

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: szoptatás, anyatej, anya, csecsemő, anyatejbiobank, DNS, autizmus, alzheimer, parkinson, kutatás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Minden 100. kisbabát érint az autizmus - Hitek és tévhitek az autizmusról

Betegség-e az autizmus? Boldog-e az autisták? Lehet-e barátkozni az autista gyerekekkel? Április 2-án, az Autizmus Világnapján mi is csatlakozunk a kezdeményezéshez, és az egyre több családot érintő autizmusra, illetve azok tévhiteire hívjuk fel a figyelmet.

tovább a cikkre
SZÉP-Kártya – Májusi határidő a felhasználásra!

Szoros a határideje a SZÉP-Kártyákra 2012-ben érkezett juttatások felhasználásának – ezért semmiképpen ne hagyjuk a költést az utolsó pillanatra! Már most érdemes keresgélni a szálláshelyek közül, ha Húsvétkor, tavaszi szünetben vagy május 1-jén szállást szeretnénk foglalni. Mi szóltunk.

tovább a cikkre
Mocorog, babrál, nem bír egy helyben ülni - Hiperaktív a gyermekem?
Mocorog, babrál, nem bír egy helyben ülni - Hiperaktív a gyermekem?

Mocorog, mindig babrál valamivel, állandóan jár a keze-lába, nem bír egy helyben ülni - manapság az így viselkedő gyermekeket az óvónők, tanárok vagy szülők egyre gyakrabban illetik a hiperaktív jelzővel.

tovább a cikkre
Rendszeres ellenőrzéssel időben kiszűrhető a méhnyakrák

Azok a nők, akik rendszeresen járnak citológiai szűrővizsgálatra, kilencven százalékos valószínűséggel épülnek fel egy esetleges méhnyakrákból, míg annak, aki megvárja a tünetek jelentkezését, erre csupán 66 százalék az esélye.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tonhalkrém

Tonhalkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 80 g tonhalfilé 20 g paradicsompüré só borsikafű

Recept:

A tonhalfilét nagyon kevés vízben megfőzzük. Mikor teljesen puha, a vízből kivéve villával pépesre törjük, ízesítjük a paradicsompürével, borsikafűvel, kevés jódozott sóval. Kenyérre kenve kínáljuk.DIETETIKUS VÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Életmentő kézikönyv szülőknek: Mit tegyél, ha a gyermeked megbetegszik vagy baleset éri?

vissza vissza